Češka koča praznuje 115 let obstoja; koča, ki so jo - kot že njeno ime pove - zgradili Čehi. Foto: RTV SLO
Češka koča praznuje 115 let obstoja; koča, ki so jo - kot že njeno ime pove - zgradili Čehi. Foto: RTV SLO
Legendarni Andrej Karničar je bil oskrbnik kar 40 let. Foto: RTV SLO
Češka koča je med planinci zelo priljubljena. Foto: RTV SLO

Češko kočo so odprli 26. julija leta 1900, blagoslovil jo je Jakob Aljaž in je ena najstarejših v naših gorah, a edina, ki je vse do danes - vsaj na zunaj - ohranila svojo prvotno podobo. Tudi zato je med planinci posebej priljubljena.

"Navznoter, razen kuhinje, je vse po starem, smo brez električne energije in v ponudbo res damo samo stare zadeve," je povedala oskrbnica koče Karmen Karničar. Zato pa imajo eni redkih v visokogorju pitno vodo.

Že ves čas je Češka koča zelo vpeta v življenje Jezerjanov. Velik pečat ji dajejo tudi njeni oskrbniki; že šest desetletij znana družina Karničarjevih. Legendarni Andrej je bil oskrbnik kar 40 let, zdaj so tu mlajši člani velike družine, ki so jim starši vcepili ljubezen do gora. "Pa hkrati tudi odnos do vseh tistih, ki v to okolje pridejo. To se pravi, da jih je treba prijazno sprejeti in jim navsezadnje pomagati, kako se v tem okolju, ki je malo posebno, vesti," je povedal Drejc Karničar.

Češko-slovensko prijateljstvo
Marsikdo vpraša, zakaj priljubljena koča pod severno steno Skute in Kočne nosi ime Češka koča. Preprosto - zato ker so jo zgradili Čehi; podružnica slovenskega planinskega društva iz Prage.

Priljubljena je tudi med češkimi planinci: "Češki planinci, turisti vedo za Češko kočo in pridejo izrecno zato na Jezersko," je povedal Jure Rebolj, župan občine Jezersko.

Češko-slovensko prijateljstvo ima med planinci zelo dolgo zgodovino in tudi bogato, kot je razbrati z informativnih tabel, ki so jih postavili v parku slovensko-češkega prijateljstva sredi Jezerskega - ob navzočnosti veleposlanikov obeh držav, ki sta nazdravila nadaljnjemu odličnemu sodelovanju.

In česar morda ni odveč poudariti - češki planinci tako kot pred 115 leti danes na Jezersko lahko pridejo brez potnega lista.

115 let Češke koče
Češka koča sprejema planince že 115 let
115 let Češke koče
Češka koča sprejema planince že 115 let