Bohinjec, večkratni zmagovalec Triatlona, jekleni in aktualni državni prvak v gorskem maratonu, je naskok na Trilerjev rekord začel prejšnji četrtek. Foto: RTV SLO
Bohinjec, večkratni zmagovalec Triatlona, jekleni in aktualni državni prvak v gorskem maratonu, je naskok na Trilerjev rekord začel prejšnji četrtek. Foto: RTV SLO
Slovenska planinska pot (SPP) je najstarejša in najdaljša slovenska vezna pot, obenem pa je tudi najstarejša tovrstna vezna pot v Evropi in na svetu. Foto: RTV SLO
Transverzala ima nov rekord: 7 dni 15 ur

"Sem tako utrujen, razbit, poškodovan, vesel sem, da mi je uspelo za en dan prehiteti rekord," je ob prihodu na cilj v Ankaranu dejal ekstremni gorski tekač, ki je v četrtek zvečer s prečkanjem cilja 640 kilometrov dolge Slovenske planinske poti (SPP), ki jo je začel le dober teden prej v Mariboru, postavil nov mejnik med ultra-tekaškimi rekordi. Lanski dosežek Klemna Trilerja je izboljšal za celih 24 ur, pri tem ga niso ustavile niti poškodbe niti utrujenost.

Zupančič je ubral zelo hiter tempo in je po poti, na kateri je treba skupno premagati za dobrih 45.000 metrov vzponov, premagoval po več kot 100 kilometrov dnevno. Ob tem velja izpostaviti, da je Slovenska planinska pot (SPP) speljana večinoma po planinskih stezah, zlasti v Kamniško-Savinjskih Alpah in v Julijcih pa je treba premagati tudi nekatere zelo zahtevne poti, opremljene s klini in jeklenicami.

Zupančič je zadnja dva dneva v določeni meri plačal davek izjemno hitrega tempa ter minimalnega časa za spanje. V prvih dveh dneh je na primer spal vsega le okoli tri ure. Svoje so naredile še poškodbe kolen, žulji in vrsta drugih nevšečnosti, vključno z vremenom.

Izredna vztrajnost Zupančiča
Prav te okoliščine dajejo še večjo težo Zupančičevemu rezultatu. STA je spremljal podvig v zadnjih 75 kilometrih poti od Razdrtega do morja, pri čemer je bil priča izredni vztrajnosti. Fizično in psihično izčrpani Zupančič je po nočnem spustu z Nanosa ob tretji uri zjutraj brez vmesnega počitka nadaljeval začrtano pot, najprej proti Vremščici. Pri tem je vztrajal v mraku, burji in ponekod slabo označeni poti, zaradi česar je tudi izgubil nekaj dragocenega časa. K sreči se mu je v zadnjih kilometrih poti pridružilo več spremljevalcev, sicer zelo povezane gorskotekaške skupnosti, obenem so deževale tudi spodbudne besede spremljevalcev na terenu in navijačev, ki so prek spletnih forumov spremljali podvig.

Še bolj zanimivo je bilo spremljati Zupančiča v zadnji uri, ko je ob oceni, da lahko realno izboljša rekord SPP-ja za celih 24 ur, pozabil na bolečine in začel najprej s hitro hojo, nato pa še s tekom, tudi po klancu navzgor. Zadnja dva kilometra do Ankarana sta bila domala šprinterska, Zupančič pa je ob glasnem navijanju številnih navijačev in naključnih mimoidočih prispel na zadnjo kontrolno točko SPP-ja v natančno sedmih dneh, 14 urah in 45 minutah.

In še zanimivost: v dobrih sedmih dneh je Marjan opravil za 45.000 višinskih metrov vzponov in spustov, kar ustreza petkratnemu vzponu in sestopu z Mount Everesta.

Transverzala ima nov rekord: 7 dni 15 ur