Viševnik je zelo priljubljena gora, na njegovem vrhu pa ni veliko prostora. Foto: RTV SLO/N. G.
Viševnik je zelo priljubljena gora, na njegovem vrhu pa ni veliko prostora. Foto: RTV SLO/N. G.
Pot iz Viševnika
Takole se pot spusti z vrha. V ozadju so pokljuški gozdovi. Foto: RTV SLO/N. G.

Izhodišče za Viševnik je vojašnica na Rudnem polju ali pa se zapeljete vse do vznožja smučišča na Rudnem polju, s čimer si boste prihranili nekaj hoje po makadamski cesti.

Pot na Viševnik vas bo peljala ob smučišču. Po njegovem robu prehodite od najnižje do najvišje točke. A tu nikar ne hitite, med hojo se le ozrite nazaj v dolino, na neskončno število zdravih pokljuških smrek.

Iz gozda mimo borovcev na travo
A ko ste na vrhu smučišča, se pot še ne bo poravnala. Nekaj časa se bo strmo vila po kraškem svetu, ko pa po uri hoda pridete do grebena, se vam pogled odpre na bohinjske gore na jugu. Videli boste še Mokrile in Ablanco ter planino Konjščico pod njima. Pozneje se pot rahlo vzpenja med nizkimi borovci vse do travnatega pobočja, ki je zadnji vzpon, da dosežete 2.050 metrov.

Pretirano ogledovanje sosednjih vrhov in širnih pokljuških gozdov tu ni priporočljivo, pogled naj bo usmerjen pod noge, ko boste po kamenju stopali do vrha. Uren gornik pride do vrha v uri in pol, s povprečno hitrostjo pa bo planinec na vrh stopil po dveh urah.

Vrh ponuja lep razgled
Dovolj časa za oglede bo na vrhu, največ pozornosti pa marsikateri planinec na Viševniku nameni pogledu na Triglav ter planinskima domovoma pod njima, Kredarici in Planiki. Pogled pa naj doseže tudi druge vrhove. Desno od Triglava sta Rjavina in Lipanski vrh, na katerega se lahko povzpnete iz Blejske koče. Levo od Triglava sta najvišja Tosc in Veliki Draški vrh. Pogled proti jugu bo opazil vse hribe od Črne prsti do Vogla, na vzhodu pa se ob lepem vremenu vidijo tudi Kamniške Alpe in Stol.

Ni treba, da se odločite za sestop po isti poti, saj greste lahko nazaj čez Srenjski preval, a je ta pot daljša in nekoliko zahtevnejša. Priljubljena pot na Viševnik je tudi mimo Blejske koče.

N. G.