Monument Valley je manj obljuden kot Grand Canyon, a je opazovanje sončnega vzhoda nad 'The Mittensi' eden od tistih najslajših trenutkov vsakega popotnika po zahodu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Monument Valley je manj obljuden kot Grand Canyon, a je opazovanje sončnega vzhoda nad 'The Mittensi' eden od tistih najslajših trenutkov vsakega popotnika po zahodu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Grand Canyon - narava se tu pač ni zadrževala. Foto: MMC RTV SLO
Antelope Canyon, t. i. 'slot kanjoni' so obvezni za vse avanturiste. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Orjaški saguaro v nacionalnem parku, ki nosi enako ime. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Horseshoe Bend, dramatični zavoj Green River na meji z Utahom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Tombstonu, mestu legend. Foto: MMC RTV SLO
Cerkev, narejena po načrtnih slovitega Franka L. Wrighta, na rdečih skalnatih pobočjih Sedone. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pokrajina kot iz sanj. No, iz filmov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Veliki kanjon, ki ga je urezala reka Colorado, je dal tej 48. ameriški zvezni državi tudi njen najbolj slavni vzdevek: država Velikega kanjona. Ime "Bakrena država", kot Arizono tudi imenujejo po njeni najpomembnejši rudi, se nikakor ni imelo možnosti prijeti ob tako - dobesedno - orjaški konkurenci.
Najprej statistika ....
Podatki, ki vam jih o Arizoni zdrdrajo enciklopedije in "šnel kurz" vodiči, so pravzaprav precej dolgočasni in vam ne razkrivajo prav nič o zvezni državi, ki jo morate videti, da razumete, zakaj se je vanjo zaljubilo toliko raziskovalcev, zgodovinskih osebnosti in popotnikov.
Uradna verzija je torej: Arizona leži na jugozahodu ZDA. Prestolnica in največje mesto: Phoenix. Sprejeta v zvezo: 14. februarja 1912. Slovi po: puščavski klimi (vroča poletja in mile zime - prvo malce otežuje potovanje turistom, drugo privlači kupe ameriških priletnikov).

Sodeč po popisu prebivalstva, je najhitreje rastoča zvezna država ZDA in je imela več ženskih senatork kot katera koli druga zvezna država. S 295.254 km² je prostrana Arizona 6. največja ameriška zvezna država. Največja turistična atrakcija: Grand Canyon.
"Tisti" kanjon
Arizono je pravzaprav zelo lahko vzljubiti - pa čeprav ''vletite vanjo'' na enega tistih poletnih dni, ko se živo srebro ustavi pri 50, in ste se pravkar par ur vozili po cesti, ob kateri niste videli nič, razen prahu in prežgane puščave. Grand Canyon je klasična postojanka za vse paketne turiste, ki zahod ZDA obdelajo po sistemu LA-Grand Canyon-Bryce Canyon-Las Vegas-San Francisco.
Skoraj 5.000 kvadratnih kilometrov meri nacionalni park, ki je ena tistih čudovitih ameriških mešanic pristne divjine in nevsiljive urejenosti. Že same številke so osupljive, a se z realnostjo ne morejo meriti: rdeči kanjon meri 446 km v dolžino, od 6 do 29 km v širino in 1.830 m v globino.

Kljub masi turistov, ki indijanski pokrajini jemlje del čara, lahko še vedno najdete košček le zase. Pohod do dna kanjona je zgodba zase (ne preizkušajte tega sredi poletja), prelet s helikopterjem je sanjskil, še bolj nepozaben pa je spust s čolnom po brzicah Colorada, a pozor - seznam čakajočih na to je precej dolg.
Po indijanski zemlji
A običajno se klasične ture ne le po kanjonu, temveč tudi po Arizoni, končajo pri hitrem pogledu v globino in divjim šopingom za "avtentičnimi indijanskimi artefakti" v trgovinicah s spominki med čakanjem na sončni zahod. Kar je pravzaprav velika zamujena priložnost.
Če bi se odpravili proti jugu, bi namreč lahko odkrivali stari Tucson, slikovito mesto z mehiškim vplivom (kar pravzaprav ni čudno glede na to, da je Mehika le skokec stran).
Iz Tucsona se zapeljete v nacionalna parka Saguaro in Organ Pipe, ki slovita po orjaških kaktusih - simbol Arizone in divjega zahoda. V jugovzhodnem kotičku države leži Tombstone, mesto, v katerem se kljub malce za turiste prirejeni podobi navdušencem nad legendami divjega zahoda orosijo oči. Bitka pri OK Corralu, Wyatt Earp, Doc Holiday ... Tombstone je eno od TISTIH mestec. Lesene fasade, poustavritve strelskih dvobojev na glavni ulici, trgovinice s starikavimi bonboni in zgodovina, tako vseprisotna, da moraš preveriti, ali si res v 21. stoletju.
Hipiji, kavboji, legende
Severno od Phoenixa je očarljiva newageovska Sedona, mestece, ki se razprostira po kričeče rdečih skalah in že leta s svojimi "močmi" privablja novodobne hipije in iskalce duhovnosti. Po ostankih legendare Route 66 se vozite čez Winslow, o katerem so prepevali Eaglesi, in ob meji z Novo Mehiko raziskujete okamenel gozd sredi pisane puščave v nacionalnem parku Petrefied Forest.
Canyon de Chelly je še ena od tistih osupljivih stvaritev narave, ki je na tem koncu sveta resnično delala v šesti prestavi: rdeči skalni osamelci se dvigajo strmo v zrak kot naravni nebotičniki. To je območje plemena Navajo. Že samo vožnja je tu avantura zase, ki vas vrže naravnost v enega od vesternov Johna Forda.
Monument Valley ali Dolina spomenikov je eden tistih krajev, v katerem dobite močan občutek deja-vuja. Ni čudnega. Ta indijanski rezervat s prepoznavnimi rdečimi osamelci je služil kot kulisa na stotine filmom in videospotom.
Potopljena mesta
Tik ob meji z Utahom pa najdemo še en obvezen postanek: Lake Powell, čudovito jezero, ki je nastalo, ko so na Glen Canyonu postavili jez in je reka Colorado preplavila to oranžno pokrajino zaobljenih skal in starih indijanskih bivališč. Tu skalne formacije zavzamejo najosupljivejše forme, ki privabljajo na ta konec geologe, fotografe in zgolj skalne romantike z vseh koncev sveta.
Arizona je eden od tistih krajev, ki bi jih bilo tako preprosto zreducirati na "še eno ameriško destinacijo".
A nekako vsi klišeji in predstave, ki jih imamo o ZDA, tu najbolj zaživijo - in ravno to je čar "države Velikega kanjona": dolge ceste z možatimi bikerji, pokrajina, ob kateri ostaneš odprtih ust, steak housi, znaki Route 66, kaktusi saguaro, zavijanje kojotov ob sončnih zahodih nad osamelci, divji zahod leta 2009.