Foto:
Foto:
Na začimbni tržnici v starem središču Marakeša. Foto: MMC RTV SLO/Anja Sajovic
Detajl tipične pisane maroške stavbe. Foto: MMC RTV SLO/Anja Sajovic

Ta severnoafriška država med Sredozemljem in Atlantskim oceanom, med obalo in eksotičnimi mesti ter žgočo rdečkasto puščavo in gorovjem Atlas že dolgo privablja turiste - pa kakršni koli ti že so.
Klasični hollywoodski film Casablanca (1942) je širšemu občinstvu to deželo predstavil izjemno romantično - a čeprav boste zaman iskali Rick's Cafe in atmosferični džez "Sama" za klavirjem, vas tudi živopisani začimbni bazarji in etnozvoki prav tako navdušijo.
Med tradicijo in modernostjo
Maroka od Španije loči le ozek pas Gilbraltarja, a je država nezmotljivo afriška; berberska kultura je zdržala vse pritiske tujih vdorov, od Rimljanov in Arabcev do francoskih kolonizatorjev, in se ohranila vse do danes.
Leta 1956 so Francozi predali oblast Maročanom in od takrat se je država razvila v predano muslimansko s primesmi modernosti.
Kaj to dejansko pomeni? Potovanje je enostavno in razmeroma varno. Svoje vile tu pospešeno kupujejo hollywoodski zvezdniki. Atlantska obala je postala meka za deskarje, pa tudi seksturizem za odcvetele dame, ki pridejo med temnopolte mladce s seksi francoskim naglasom iskat drugo mladost.
Po drugi strani je to še vedno tipično arabski svet - ženske, ki potujejo same, lahko naletijo na določene težave, hlače že malo nad koleni pa po ulicah povzročajo zgražanje in prezirljivo pljuvanje domačinov okoli tebe.
Povsem dostopni turistični biser
Česa torej ne spregledati v Maroku? Osupljivega gorovja Atlas, ki poteka po državi, ponuja izjemne priložnosti za treking - pozimi lahko tu celo smučate! -, številna zgodovinska mesta na Unescovem seznamu (Fez, Marakeš, Tetouan, Essaouira), pravljična rdeča puščava na vzhodu in očarljiva Casablanca z velikansko mošejo Hasana II.
Tu so tudi starodavna berberska mesteca v puščavskih oazah, slapovi Ouzoud, eni najlepših na svetu, in arheološke izkopanine. Pa deskarska hipijevska mesteca ob obali in eleganca "rdečega mesta" Marakeša.
In še nekaj o cenah: kot v vsaki arabski državi tudi maroški šoping temelji na barantanju. Turisti najraje posegajo po nakitu, preprogah, keramiki, začimbah, usnju in oblačilih. Do Maroka vas iz Ljubljane pelje Air France, cenejša različica pa so nizkocenovniki iz Milana.

V spodnji galeriji pa še nekaj maroških utrinkov iz Marakeša in Essaouire (za povečavo klikni na fotografijo).