Tipična podoba Yukona - losa ob jutranjem prečkanju jezerca. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tipična podoba Yukona - losa ob jutranjem prečkanju jezerca. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dobrodošli v Yukonu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Yukon je najzahodnejši in najmanjši kanadski zvezni teritorij. Ime je dobil po reki Yukon, ki v jeziku tamkajšnjih indijanskih plemen pomeni "Velika reka". Tu se s skoraj 6.000 metri dviga najvišja kanadska gora (in druga najvišja v Severni Ameriki), Mount Logan, ki vas s snežno belim megalomanskim vrhom pozdravi na obzorju precej ravninskega narodnega parka Kluane.
Na stičišču
Redko poseljeno območje si je v zadnjih letih turizem zgradilo predvsem na svojih naravnih bogastvih in veličini - ledeniškimi jezerci mlečne barve, zasneženimi gorami, veličastnim severnim sijem, neokrnjenimi jasami, na katerih se pasejo losi, in rekami, polnimi lososov. Yukon je kljub priljubljenosti morda najmanj razvpita turistična destinacija na tem območju - južno od njega leži Britanska Kolumbija, katere parki kar pokajo od turistov, severno je mitična Aljaska.

Yukon je mešanica obeh - tako po naravnih znamenitostih kot tudi z zgodovinskega vidika. 25 odstotkov prebivalstva je indijanskega in nekdanji trgovci s krznom so danes uspešno vključeni v družbo - pa čeprav mnogi vztrajajo v rezervatih. V narodnih parkih in rezervatih imajo "First Nations", kot imenujejo v Kanadi številna svoja središča, kjer se lahko poučite o njihovi zgodovini.
Za avanture željne
In kjer so Indijanci, so tudi - kavboji. Yukon je večinoma še vedno videti popolnoma enako kot pred 110 leti, na vrhuncu zlate mrzlice. Lesena pročelja Divjega zahoda, prašni zaselki sredi ničesar, opustele koče, memorabilia iz zlatih časov in mačistični domačini, ki so konje zamenjali za harleyje.
Rustikalno, retro, iz nekega drugega obdobja. Vse to bi opisalo Yukon, kjer domove krasijo rogovi najrazličnejših ubitih kopitarjev, vrtovi so posejani z zarjavelimi artefakti že davno pokojnih zlatokopov, ceste so dolge in razpokane od brutalnih zim, božji hrami pa so zgrajeni iz gradbenih materialov, ki so ostali od gradnje Alaska Highwaya.
To ni dežela za klasične "all inclusive" turiste, to je dežela za lovce, ribiče, kanuiste, pohodnike in avanturiste vseh vrst.

V spodnji galeriji nekaj utrinkov iz čarobnega Yukona (za ogled slike v polni velikosti kliknite nanjo).
Tekst in foto: