Foto: EPA
Foto: EPA

Prebivalci Kanarskih otokov načrtujejo proteste proti čezmernemu turizmu, ki so se ponekod že začeli. Organizatorji protestov pravijo, da nevzdržen dotok obiskovalcev uničuje življenje v priljubljeni počitniški destinaciji. Skupina protestnikov na otoku Tenerife se je odločila celo za gladovno stavko zaradi gradnje dveh novih hotelov, poroča Euronews. Tuji mediji pišejo, da domačini zaradi nasičenosti rajskih kotičkov in posledično visokih cen najemnin spijo v avtomobilih, nekateri pa celo v jamah. Lani je otočje privabilo kar 14,1 milijona tujih obiskovalcev, kar je največ doslej.

Oblasti so sicer za nekaj časa ustavile dela na hotelih La Tejita in Cuna del Alma v Puertito de Adeji na Tenerifu zaradi okoljskih kršitev, vendar se je gradnja nedavno nadaljevala. To je še dodatno razjezilo domačine, ki v prihodnjem tednu načrtujejo gladovno stavko. Skupina, ki se je poimenovala "Razprodani Kanarski otoki" demonstracije načrtuje tudi 20. aprila, in sicer na Tenerifu, Gran Canarii, Lanzarotu in La Palmi.

"Na teh otokih smo bili vedno zelo odprti do turistov, toda želimo si bolj trajnostnega turizma," je za britanske medije povedal Ruben Zerpa iz organizacije, ki Kanarskim otokom očita razprodajo. Dodal je: "Tenerife je majhen otok z omejenimi viri. Ceste so preobremenjene s prometom, dogajajo se hidravlične nesreče, hoteli so čisto polni."

Zerpa je povedal še, da je turizem zvišal cene najemnin, zaradi česar si jih številni lokalni prebivalci ne morejo privoščiti: "Zaslužim okoli 900 evrov in živim s partnerico, vendar je najemnina 800 evrov na mesec. To je Santa Cruz, ki niti ni eden od dražjih delov otoka."

"Moja beda, tvoj raj"

Ivan Cerdena Molina, ki pomaga organizirati proteste, je za lokalno tiskovno agencijo The Olive Press povedal, da so domačini prisiljeni spati v svojih avtomobilih in celo v jamah, saj turistični ponudniki razgrabijo stanovanja. "Nimamo nič proti posameznim turistom, toda industrija neizmerno raste in porabi toliko virov, da se otok s tem preprosto ne more spoprijeti," je dejal in dodal: "Airbnb in Booking.com sta kot rak, ki postopoma razžira otok."

Njegove besede potrjujejo tudi lokalne organizacije, pri eni izmed protestnih skupin so zapisali, da Kanarski otoki pod pritiskom množičnega turizma "socialno in okoljsko propadajo". Socialne organizacije opozarjajo, da skoraj 34 odstotkom lokalnega prebivalstva – nekaj manj kot 800.000 ljudi – grozi revščina ali socialna izključenost. Poplave turistov na Kanarskih otokih prav tako pritiskajo na zdravstvene storitve, ravnanje z odpadki, oskrbo z vodo in biotsko raznovrstnost.

V poskusu, da problematiko vzamejo v lastne roke, prebivalci na različnih območjih postavljajo ponarejene znake in plakate, ki zaradi prenatrpanosti turistom prepovedujejo vstop do nekaterih prenatrpanih mest. Da bi preprečili prenatrpanost, do nekaterih znanih točk otokov domačini celo fizično preprečujejo vstop z verigami. "Čas je, da z vsemi orodji bojkotiramo turistično dejavnost, ki nas izganja z lastne zemlje," so aktivisti zapisali na družbenih omrežjih. V bližini drugih priljubljenih znamenitosti so se pojavili protituristični grafiti z napisi "Moja beda, tvoj raj" in "Turist, pojdi domov".