Na liniji Verona-Priština v prvih treh tednih letelo približno 2.500 potnikov, zasedenost pa je bila nekaj več kot 81-odstotna. Foto: BoBo
Na liniji Verona-Priština v prvih treh tednih letelo približno 2.500 potnikov, zasedenost pa je bila nekaj več kot 81-odstotna. Foto: BoBo

Adria Airways je redno letalsko povezavo med Prištino in Verono vzpostavila 28. januarja, ta teden pa sta simbolični polet opravila tudi predsednik uprave Adrie Airways Klemen Boštjančič in kosovski minister za infrastrukturo Fehmi Mujota.

Na novi liniji lahko potniki letijo dvakrat na teden, mesti pa povezuje Airbusovo letalo A319 s 135 sedeži. Na liniji Verona-Priština je v prvih treh tednih letelo približno 2.500 potnikov, zasedenost pa je bila nekaj več kot 81-odstotna, kar je več od povprečne zasedenosti poletov, ki jih opravi Adria Airways.

Rast letalskega prometa na Kosovu
Mujota je povedal, da je letalski promet na Kosovu v zadnjih letih doživel izjemno rast. "Medtem ko je leta 2000 letališče v Prištini uporabilo 400.000 potnikov, jih je bilo lani 1,5 milijona. In to gibanje se še nadaljuje," je poudaril.

Boštjančič pa je dejal, da namerava Adria Airways prebivalcem Kosova še bolj olajšati potovanja po Evropi in dodati nove neposredne polete iz Prištine v Evropo. "S tem bo Adria Airways postala pomemben igralec v letalski industriji v tej regiji," je novinarjem povedal Boštjančič, ki priložnosti vidi tudi v letališčih, kot so Skopje, Tirana, Beograd.

Cene goriva vse višje
Letalskim prevoznikom pa velike težave predstavljajo cene goriva, ki so se lani močno zvišale, njihova rast pa se nadaljuje tudi letos. Boštjančič v prihodnjih mesecih zato ne izključuje možnosti podražitev letalskih vozovnic - pri Adrii Airways bi se podražitve gibale okoli nekaj evrov. "Mislim, da letalske družbe s tem ne bomo ujele enormne rasti cen goriva, ki so daleč največji variabilni faktor, ki vpliva na poslovanje vseh letalskih družb," je za STA povedal prvi mož slovenskega letalskega prevoznika.