Plovba Coste Concordie se je nesrečno končala 13. januarja, ko je nasedla pred otokom Giglio. Foto: EPA
Plovba Coste Concordie se je nesrečno končala 13. januarja, ko je nasedla pred otokom Giglio. Foto: EPA

Maja bo v Benetkah prvič izplula nova ladja za križarjenja Costa Fascinosa, ki naj bi nadomestila nasedlo Costo Concordio in s katero bo lahko potovalo do 3.800 potnikov. Med svojo krstno plovbo se bo ladja ustavila še v italijanskem mestu Bari ter v več pristaniščih na Hrvaškem in Grčiji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zaradi nesreče Fascinosine predhodnice Concordie v družbi Costa Crociere ne pripravljajo nobene posebne slovesnosti.

V gradnjo nove ladje za križarjenje je podjetje vložilo 510 milijonov evrov, zgradil pa jo je ladjedelniški koncern Fincantieri, kjer so pojasnili, da je pri gradnji plavajočega razkošja sodelovalo okoli 3.000 ljudi.

Costa Crociere namerava svojo floto v prihodnje še povečati. Fincantieri namreč že gradi 132.500 ton težko ladjo za križarjenje, s katero bo lahko potovalo skoraj 5.000 potnikov. Družba želi z novo ponudbo predvsem odpraviti strahove turistov in po januarski nesreči znova začeti uspešno poslovati.

Ladjo Costa Concordia, ki je ob obali Toskane nasedla januarja, pri čemer je umrlo 32 ljudi, bodo maja znova splavili in odvlekli v eno izmed italijanskih pristanišč, ob tem še pravijo v družbi in dodajajo, da bodo očistili tudi morsko dno na kraju nesreče ter ga znova posejali z morskim rastlinjem. Dela naj bi trajala okoli dvanajst mesecev.