Če se bodo potniki neprimerno vedli, bodo ostali na tleh. Foto: EPA
Če se bodo potniki neprimerno vedli, bodo ostali na tleh. Foto: EPA

Irski nizkocenovnik Ryanair je že pred nekaj meseci razglasil, da so potnikom prepovedali jemanje alkohola (tistega iz trgovin "duty free") na krov letala. Najprej je predpis veljal le za potnike, ki so potovali iz Škotske na španski otok Ibiza, zdaj pa so ga razširili na vse potnike iz Velike Britanije.

Za takšno potezo so se odločili, ker so po nizu pijanskih incidentov zaskrbljeni nad varnostjo in udobjem svojih strank. V Veliki Britaniji so namreč lani potrdili najmanj 114 incidentov, večino teh pa so zakrivili prav opiti potniki. Težava je še toliko očitnejša na "žurerskih" relacijah. Na Ibizo namreč vsako poletje potujejo številni zabave željni Britanci, ki se pogosto znajdejo v medijih zaradi svojih izgredov.

Poleg tega, da bodo letalski uslužbenci kabinsko prtljago pri vratih natančno pregledali in izločili vse alkoholne pijače, bodo lahko vinjenim potnikom, ki se bodo neprimerno vedli, tudi preprečili vstop na letalo (pri tem jim ne bo treba zagotoviti nadomestne vozovnice ali potnikom vrniti stroškov vozovnice). Pri Ryanairu tako upajo, da bo nov zakon pripomogel k varnejšim in mirnejšim poletom.