Škoda, ki jo je United Airlines imel zaradi odstranitve potnika, je verjetno neizmerljiva. Foto: Reuters
Škoda, ki jo je United Airlines imel zaradi odstranitve potnika, je verjetno neizmerljiva. Foto: Reuters
Protesti na mednarodnem letališču O'Hare v Chicagu. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz UA-ja, bodo zdaj potnikom ponudili vse do 10.000 dolarjev, če se na prepolnih letalih odpovedo svojemu sedežu. Do zdaj je bila ta postavka 1.350 dolarjev, a 9. aprila, ko se je na letalu iz Chicaga v Louisville zgodil omenjeni incident, je bila najvišja ponudba posadke 800 dolarjev. Trije potniki so ponudbo sprejeli, četrtega niso našli, zato je o njem odločil žreb.

Do spremembe prihaja v okviru revizijskih postopkov, ki jih je sprožila preiskava dogodka, ki je odmeval po vsem svetu, United Airlines pa očrnil kot do potnikov neprijazno družbo.

Poleg krepkega povišanja odškodnine so pri UA-ju sprejeli še vrsto drugih ukrepov. Od zdaj naprej za odstranjevanje potnikov ne bodo več uporabljali organov kazenskega pregona, že posedenih potnikov ne bodo neprostovoljno izkrcavali, osebje pa bo moralo opraviti posebno usposabljanje za ravnanje v "najspornejših situacijah", navaja BBC.

Kot je v sporočilu ob končani preiskavi dejal izvršni direktor družbe Oscar Munoz, dogodek za letalsko družbo predstavlja preobrat v načinu poslovanja. Spodbudil jih je k premiku k politiki, ki bo bolj osredotočena na zadovoljstvo in dobro počutje potnikov.

Piarovska mora
Žrtev nasilne odstranitve, dr. David Dao, 69-letni zdravnik iz Kentuckyja vietnamskih korenin, ki po žrebu ni hotel odstopiti sedeža članom osebja, saj je bil naslednji dan dežuren v ambulanti, je izgubil dva sprednja zoba ter utrpel pretres možganov in zlom nosu, ko so ga varnostniki zvlekli z letala. Vse skupaj so s svojimi prenosnimi telefoni posneli ogorčeni potniki, posnetek pa si je na spletu ogledalo več milijonov ljudi.

Daov odvetnik je pozneje povedal, da je bila za dr. Daa celotna izkušnja "bolj grozljiva in moreča, kot kar je doživljal, ko je zapuščal Vietnam". Dogodek je privedel do večjih demonstracij na čikaškem letališču O'Hare in obtožb rasizma ter stisnil UA, ki se je sprva še kar branil, da si je bil Dao za nastali položaj sam kriv, v kot.

A tu se aprilska piarovska mora za UA še ni končala - že pred incidentom z Daom se je nanje na družabnih omrežjih vsul pogrom, ko so dvema dekletoma prepovedali vkrcanje na letalo, ker sta nosili pajkice. Ko sta se preoblekli v "dostojnejše" oblačilo, so ju spustili v letalo.
Kmalu po dogodku z dr. Daom je nato enega od potnikov pičil škorpijon, ki se je skrival v prostoru za prtljago, včeraj pa so sporočili, da preiskujejo pogin kunca velikana, ki so ga prevažali na enem izmed njihovih letal. 90 centimetrov velikega kunca Simona, enega največjih na svetu, so našli mrtvega v prostoru za prtljago na letu od Londona v Chicago.