Letališče Portorož se počasi vpisuje med svetovne letalske turistične destinacije. Foto: BoBo
Letališče Portorož se počasi vpisuje med svetovne letalske turistične destinacije. Foto: BoBo

Za letalski prevoz bo skrbela italijanska družba Airvalle, projekt pa v celoti financira italijanski turistični operater CTM, ki s poletom prodaja tudi turistične pakete v hotelih vseh treh mest. Kakor poudarjajo portoroški turistični delavci, letalska povezava z jugom Italije ob ustrezni podpori domačega okolja ponuja nove možnosti turističnega razvoja slovenske obale in širše regije.

Potnike iz Neaplja je v Portorož pripeljalo letalo fokker družbe Air Vallee, ki ima 50 sedežev. Nekateri so v Sloveniji prvič. Kakor pravijo, od Portoroža pričakujejo zabavo, sprostitev in prijaznost. Za Neapeljčane je letalski prevoz zelo udoben, je povedala potnica, saj so iz Salerna v Portorož prileteli v uri in pol.

Direktor Turističnega združenja Portorož Jadran Furlanič ne skriva zadovoljstva, da so zamisel po štirih letih vendarle uresničili. Slovenska obala in širša regija sta bili doslej na jugu Italije turistično neprepoznavni, poudarja. "S to linijo se nam odpira tudi ta večji del Italije, ki daje našemu turističnemu gospodarstvu povsem nove možnosti. To je pomembno tudi za državo, saj je to prva linija med Italijo in Slovenijo."

Čakanje na podaljšanje steze
Portorož se tako vpisuje med svetovne letalske turistične destinacije. Letališče pa ima priložnost, da dejansko zaživi kot naše tretje mednarodno letališče. Pri tem bo ključno podaljšanje pristajalne steze za 200 metrov, kar bi lahko izvedli brez čakanja na državni prostorski načrt. Varnostno študijo je že potrdila Agencija za civilno letalstvo, pojasnjuje direktor Robert Krajnc: "Vanjo smo vključili rešitev, da se spremeni le člen v zakonu o letalstvu, a zadeva se ne premakne in ne vem, zakaj. Sprašujem se, komu je to v interesu."

Poleti med Portorožem, Salernom in Rimom so za zdaj vezani na nakup tridnevnih hotelskih paketov, na portoroškem letališču pa verjamejo, da bo za potnike sčasoma na voljo tudi samo prevoz.