Foto:
Foto:

Z 72.000 prebivalci se prestolnica južne zvezne države Nove Mehike zdi skorajda premajhna, da bi lahko konkurirala kalifornijskemu tekmecu, ki že vrsto let velja za biser ZDA. A številka vara.
Santa Fe namreč turistu ponuja vse, kar bi pričakovali od kake bolj razvpite metropole - slovito operno hišo, čudovito kuliso mehke gričevnate pokrajine, ki je toliko let navdihovala slikarko Georgio O'Keefe, edinstveno, na daleč prepoznavno arhitekturo, verjetno največji odstotek galerij na mestno površino in kulinariko, s katero se je Nova Mehika vpisala v vse gurmanske vodiče.
Pohod na sezname
Ni čudno, da je revija AmericanStyle mesto že četrto leto zapored imenovala za najboljše malo mesto ZDA, Ameriški sklad za zgodovinsko varstvo ga je uvrstil na seznam 12 posebnih destinacij Amerike, bralci potovalne revije Conde Nast pa so ga uvrstili na tretje mesto ameriških mest, ki je treba obiskati (na vrhu vseeno še vedno kraljuje San Francisco pred Charlestonom).
Poleg tega je Unesco leta 2005 Santa Fe kot prvo ameriško mesto izbral za svojo listo "Ustvarjalnih mest" - na elitnem seznamu je le 9 mest sveta. Milijon obiskovalcev na leto se bo s temi seznami verjetno strinjalo.

"Drugačno mesto"
"The City Different" je vzdevek mesta Santa Fe. Drugačno mesto. Vsak, ki je že kdaj bil tam - ali pa je zgolj videl fotografije -, se bo strinjal, da ne gre le za še eno frazo, ki bi jo skoval nekritični turistični urad. Mesto, ki so ga leta 1607 ustanovili Španci pod polnim imenom La Villa Real de la Santa Fé de San Francisco de Asís, je najstarejša ameriška prestolnica, današnjo podobo pa je dobilo v začetku 20. stoletja. Takrat so z dekretom določili uniformno obliko Santa Fe - vse zgradbe morajo biti zgrajene v španskem slogu pueblo, ki mu kot navdih služi konstrukcija adobe (na soncu sušena glina) lokalnih indijancev pueblo. Od tod vzdevek Drugačnega mesta.
Arhitekturni puristi menijo, da je mesto z enotnim slogom izgubilo del eklektičnega šarma, značilnega za obdobje do 30. let prejšnjega stoletja, a nas laike Santa Fe očara prav zato, kako deluje kot celota - kot očarljiv toplo oranžni skupek zaobljenih konstrukcij, podprtih z masivnimi izrezljanimi hrastovimi tramovi in okrašenih z venci suhih čilijev, "uradno povrtnino" (ne sprašujte) Nove Mehike. Nebotičnikov ni.
Med gorovjem in puščavo
Santa Fe pa ni le površinska paša za oči - malokateri kraj je tako prežet z zgodovino, dediščino, umetnostjo in kulturo. Tu se hispansko prebivalstvo stika z rustikalnimi kavboji, novodobnimi (new age) hipiji in indijanskimi plemeni, ki pod arkadami mestnega trga vsak dan prodajajo svoje obrtne izdelke. S tradicionalnimi izdelki iz srebra in lokalno izkopanih turkizov so ostra konkurenca 300 galerijam in trgovcem z umetninami, ki kulminirajo na skoraj izključno umetniški Canyon Road in ki uvrščajo Santa Fe na tretje mesto največjih umetniških trgov v ZDA.
Celostna podoba se organsko, kot biser v školjki, spaja z osupljivo naravo gorovja Sangre de Cristo, ki na 2.100 metrih nadmorske višine (je najvišje ležeča ameriška prestolnica) obdaja Santa Fe. Ribolov, pohodništvo in kolesarjenje med slikovitimi ranči in napol zapuščenimi mesti duhov poleti, smučanje pozimi. Santa Fe pooseblja svoj slogan.
V spodnji galeriji pa še nekaj podob Santa Fe in bližnje okolice.