Znameniti zaobljeni granitni kamni na otoški plaži. Foto: Pixabay
Znameniti zaobljeni granitni kamni na otoški plaži. Foto: Pixabay

Oblasti so arhipelag v Indijskem oceanu zapečatile, ko so se po svetu začele širiti okužbe z novim koronavirusom, ta poteza pa je izpraznila hotelske komplekse in pristanišča za turistične ladje. Prihodki z naslova turizma so upadli za 65 odstotkov.

Januarja letos so v državo brez obvezne 10-dnevne karantene začeli spuščati ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma cepiva in so pokazali negativen izvid brisa, zdaj pa so sporočili, da bodo omejitve (skoraj povsem) odpravili, poroča CNN.

Turisti z vsega sveta, razen Južnoafričanov, bodo kmalu spet lahko iskali senco pod sejšelskimi palmami. Foto: Pixabay
Turisti z vsega sveta, razen Južnoafričanov, bodo kmalu spet lahko iskali senco pod sejšelskimi palmami. Foto: Pixabay

Pogoji za vstop

"Sejšeli se bodo 25. marca spet odprli za turiste z vsega sveta," je sporočil minister za turizem Sylvestre Radegonde. Prihod ne bo dovoljen le obiskovalcem iz Južne Afrike, kjer je razširjena različica novega koronavirusa, ki naj bi bila odpornejša proti cepivom.

Vsi prišleki bodo sicer morali predložiti negativni izvid testa, ki ne bo starejši od 72 ur. Karantena jim ne bo odrejena, bodo pa morali bivati v hotelih, ki so certificirani, da izpolnjujejo vse koronske varnostne zahteve. Obvezne pa bodo maske, razkuževanje rok in vzdrževanje ustrezne razdalje. Radegonde je dodal, da upa, da bo tako ekonomija otoške države spet zaživela.

Hitijo proti kolektivni imunosti

Na Sejšelih, ki ležijo 1600 kilometrov vzhodno od celinske Afrike in jih sestavlja 115 otočkov sredi oceana s 98.000 prebivalci, so do zdaj našteli 2.618 primerov okužbe in 11 smrti, povezanih s covidom-19.

Januarja so začeli množično cepljenje s kitajskim Sinopharmom in nameravajo kmalu kolektivno imunost, kar so si zastavili tudi kot pogoj za odpiranje države, je poročal AP.