Skok v tople kraje na oddih od zime ni upravičen razlog za ogrožanje lastnega zdravja in zdravja drugih. Foto: EPA
Skok v tople kraje na oddih od zime ni upravičen razlog za ogrožanje lastnega zdravja in zdravja drugih. Foto: EPA
Andrej Šter, vodja slovenske konzularne službe, je zgrožen nad številom Slovencev v tujini. Foto: SOJ RTV SLO/MZZ
Andrej Šter, vodja slovenske konzularne službe, je zgrožen nad številom Slovencev v tujini. Foto: SOJ RTV SLO/MZZ

Andrej Šter, vodja slovenske konzularne službe, je na današnji novinarski konferenci odgovarjal predvsem na navedbe, ki naj bi se pojavljale v javnosti, da je potovanje v tujino zdaj varnejše in zanesljivejše.

"Priporočilo slovenske konzularne službe je torej, da se potovanju, če je le mogoče, izognemo. Potovanje naj državljani odpovejo oziroma ga prestavijo na zdravstveno varnejši čas, za katerega vsi skupaj trdo delamo."

Potovanja so tvegana

Šter je prebral tudi eno izmed pisem, ki vsakodnevno prihajajo na zunanje ministrstvo.

"Spoštovani, zanima me, ko gledam potovanja Slovencev v tople kraje po družbenih omrežjih, mi pa smo zaprti v regije. Jaz iz Komende ne smem v kranjsko regijo. Gledam fotografije: Branko Đurić s Kanarskih otokov, Helena Blagne nekje v tropih, influencerka Alja Perne v Dominikanski republiki, Senka Umek v Dubaju ... Ne vem, no."

Na takšna pisma, po njegovih besedah, nimajo pravega odgovora, saj razmer za takšna potovanja po njegovih besedah v tujini zagotovo ni.

Številne države v naši regiji, pa tudi po svetu, ... so drastično omejile potovanja prav zaradi okužb.

Andrej Šter

"Številne države v naši regiji, pa tudi po svetu, tudi tiste, navedene v pismu kot cilj teh potovanj, so drastično omejile potovanja prav zaradi okužb. Mednje na primer spada Brazilija, ki je za večino destinacij v Južni Ameriki tranzitna destinacija. Tam zdaj ne sprejemajo več potnikov in ne omogočajo potovanja iz države. Če bo kateri izmed omenjenih, ki se jim mudi na oddih, potoval prek Brazilije, se lahko zgodi, da bodo tam ostali dlje časa, kot so si želeli."

Celo za potovanja v Evropi konzularna služba ne more jamčiti, saj se razmere dnevno spreminjajo. "Tisti, ki so na primer v Združenem kraljestvu in imajo tranzit prek Frankfurta, kar je najpogostejša oblika poletov v Slovenijo trenutno, si bodo morali najti drugo povezavo, saj Nemčija ne omogoča več tranzitnega potovanja iz Združenega kraljestva. Ta država se namreč ne obravnava več kot članica EU-ja, poleg tega pa jo imajo za tvegano zaradi nove različice virusa."

Letalske povezave zaradi spreminjajočih se razmer niso zagotovljene, poudarja Šter. Foto: BoBo
Letalske povezave zaradi spreminjajočih se razmer niso zagotovljene, poudarja Šter. Foto: BoBo

Konzularna služba ne bo mogla pomagati vsem

Zato Šter še enkrat opozarja, da konzularna služba ne bo mogla pomagati ljudem, ki se bodo v tujini znašli brez utemeljenega razloga. "To so vse okoliščine, ki popolnoma spremenijo sliko potovanja v tujino. Seveda je naš nasvet še vedno priporočilo in ni prepoved, ukaz ali preprečevanje. Ukvarjamo se seveda s tistimi, ki imajo resne in nujno razloge za to, da potujejo. To so razni zdravstveni in nujni poslovni razlogi ali tisti, ki morda zaključujejo študij. A naj povem še enkrat, ne moremo se in ne bomo se mogli ukvarjati s pomočjo tistim, ki nekje nasedejo pri takšnih potovanjih, ki smo jih prej omenjali.

... ne moremo se in ne bomo se mogli ukvarjati s pomočjo tistim, ki nekje nasedejo pri takšnih (neutemeljenih) potovanjih...

Andrej Šter

Povečanega povpraševanja po konzularni pomoči sicer niso zaznali, pravi Šter. "Opazili pa smo stalno potrebo po pomoči iz določenih destinacij. Med njimi naj omenim Zanzibar, kjer je kar nekaj manjših skupin obtičalo že na poti tja, saj niso izpolnjevali pogojev za vstop v Tanzanijo. To je vsaj zame dokaz, da je za tistega, ki trži takšno turistično storitev, pomembno le, da jo proda. Agencija se v tistih primerih ni kaj prida izkazala."

Takšnih prizorov letos poleti na Hravškem verjetno ne bomo videli veliko. Foto: Reuters
Takšnih prizorov letos poleti na Hravškem verjetno ne bomo videli veliko. Foto: Reuters

Na Hrvaško poleti ob solidarnosti

Vprašanja, ki glede potovanj gotovo najbolj zanimajo Slovence, pa so vezana na poletni dopust na Hrvaškem. Glede tega Šter nima jasnega odgovora, ob tem pa poziva k solidarnosti.

Zelo težko je podpirati prizadevanja, da bi odšli v drugo državo, da bi lahko tam počeli nekaj, česar doma ne moremo.

Andrej Šter

"Za dokončen odgovor bi potreboval malo vedeževalskih sposobnosti. Kot že rečeno v uvodu, si vsi želimo, da bi bila potovanja omogočena in varna. Dovolite mi le eno špekulacijo. Zelo težko je podpirati prizadevanja, da bi odšli v drugo državo, da bi lahko tam počeli nekaj, česar doma ne moremo. Vedeti moramo, da so naši južni sosedje prav tako soočeni s težko situacijo, zabeljeno še s potresom. Seveda se bodo oni potrudili, kot vedno, za največje gostoljubje, a ne bodo mogli omogočiti tistega, kar v dani situaciji ne bo mogoče."