Vseameriška plaža: Siesta Key, Florida. Foto: flickr
Vseameriška plaža: Siesta Key, Florida. Foto: flickr

Letos si je laskavi naziv najboljše ameriške plaže priborila floridska Siesta Key s svojo snežno belo mivko nedaleč stran od Tampe in Sarasote. Zakaj? Zaradi svojih "162.000 kvadratnih metrov mivke iz skoraj čistih kristalov" na zalivskem otoku, je Leatherman povedal za AP.

"Mivka je kot sladkor," je dodal Leatherman, direktor laboratorija za obalne raziskave na floridski univerzi. "Nadeti si moraš sončna očala, ker je tako svetlo. Super mehak je, super fin. V Siesta Key se ponašajo, da imajo najfinejšo, najbolj belo mivko na svetu, in moram se strinjati."
Poleg tega so tudi tokovi na Siesti obvladljivi. Plaža je popolna za dolge sprehode ali zgolj uživanje na soncu. Restavracije imajo dostopne cene in strežejo dobro hrano, so pa nastanitvene zmogljivosti omejene na motele in bungalove tipičnega starega floridskega sloga.

Od Havajev do New Yorka
Na drugo mesto se je uvrstila slovita plaža Coronado v San Diegu, sledijo Kahanamoku Beach na Waikikiju (Honolulu), Main Beach v newyorškem East Hamptonu, Cape Hatteras v Severni Karolini, St. George Island State Park na Floridi, Beachwalker Park na otoku Kiawah v Južni Karolini, Coast Guard Beach na Cape Codu (Massachusetts), Waimanalo Bay Beach Park na Oahuju in Cape Florida State Park blizu Miamija.
Leatherman ocenjuje plaže glede na različne kriterije, vključno z mivko, čistostjo vode, vremenom, infrastrukturo in gnečo. Največje število točk je 250, Siesta jih ima nekaj čez 230. Točke je izgubila zaradi prej omenjenih namestitvenih zmogljivosti.

Lani je bila zmagovalka Coopers Beach na Long Islandu (Southampton, New York).