Pogled v Grand Canyon. Foto: Google Maps
Pogled v Grand Canyon. Foto: Google Maps

Impozantni kanjon, ki se razteza prek rdečkaste skalnate pokrajine Arizone, je ena najbolj znanih in prepoznavnih formacij na svetu in eden najbolj obiskanih ameriških narodnih parkov. In zdaj lahko odpotujete v samo notranjost tega 1.500 metrov globokega kanjona reke Colorado, ne da bi zapustili udobje svojega domačega kavča.

Zasluge za to si lasti nov projekt, imenovan Google Trekker, ki je mapiral več kot 120 kilometrov Grand Canyonovih pešpoti. Opremljeni s kamerami so se uslužbenci spletnega velikana oktobra lani peš podali do dna kanjona in posneli veličastno pokrajino, ki jih je obdajala.
Pohodniki so posneli sliko vsaki dve sekundi in pol in ujeli vsak strm zavoj, s katerim se spopadajo pohodniki na sloviti pešpoti Bright Angel Trail.

Prvi del ambicioznega projekta
Znotraj kanjona so kamere pokazale presenetljivo zeleno pokrajino ter posnele prehod od brinja do grmičevja in flore, ki obroblja divji Colorado. Podobe zajemajo nekatere najbolj priljubljene poti na območju okoli južnega roba parka.
V svojem blogu je Google zapisal, da je s pomočjo najnovejših podob zemljevid območja "še bolj izčrpen, točen in preprost za uporabo".

Grand Canyon je šele prvi del precej širšega projekta Google Trekker. Google namerava podobno tehnologijo uporabiti za mapiranje vsega od gozdov do beneških uličic. Lani je Google izdal tudi 360-stopinjske slike pod vodo Velikega koralnega grebena in del Antarktike.


Prikaži večji zemljevid