Kip svobode naj bi bil zaprt od 29. oktobra 2011 do konca oktobra 2012. Foto: EPA
Kip svobode naj bi bil zaprt od 29. oktobra 2011 do konca oktobra 2012. Foto: EPA
Kip svobode
Obnavljali bodo dvigala, notranje stopnišče, stranišča, električno napeljavo in sistem za gašenje požara. Foto: EPA

Zaprtje je danes naznanil ameriški notranji minister Ken Salazar. Podjetje iz New Jerseyja bo v letu dni obnovilo stopnišče v notranjosti kipa, ki vodi od podnožja do krone na glavi kipa in zajema 154 stopnic. Varnostni standardi zahtevajo, da se notranjost kipa od vrha do tal lahko izprazni v dveh urah, zdajšnje stopnišče pa tega ne omogoča.

Obnavljali bodo tudi dvigala in stranišča, električno napeljavo in sistem za gašenje požara. Prizadeta bo le notranjost kipa, turisti pa bodo lahko še naprej nemoteno obiskovali otok, fotografirali kip od blizu in uživali v razgledu na spodnji del Manhattna.

Kip svobode, ki so ga ZDA dobile v dar od Francije, stoji na otočju, ki prav tako nosi ime "Svoboda". Prvič so ga odprli 28. oktobra leta 1886, zdaj pa ga bodo zaprli 29. oktobra, dan po proslavi 125. obletnice odprtja.

Kip so sicer zaprli že leta 2001 zaradi protiterorističnih napadov in je bil zaprt do leta 2004. Vmes so porabili 20 milijonov dolarjev za varnostno nadgradnjo. Dostop do vrha, oziroma do krone kipa, so odprli šele 4. julija 2009.

Newyorško znamenitost vsako leto obišče okoli 3,5 milijona ljudi, po stopnicah pa se na vrh zaradi slabe dostopnosti in velike gneče dnevno povzpne le okrog 240 ljudi. Kip so prvič zaprli zaradi obnovitvenih del leta 1984, ko so med drugim zamenjali celotno roko "gospe Svobode" zaradi nevarnosti zloma.