Futuristično letališče sredi puščave Nove Mehike. Foto: Spaceport America
Futuristično letališče sredi puščave Nove Mehike. Foto: Spaceport America
Dobrodošli v Truth or Consequences. Foto: flickr
Center za obiskovalce naj bi bil dokončan sredi leta 2015. Foto: Spaceport America
Branson si je v Veliki Britaniji svoj imperij zgradil prav po zaslugi družbe Virgin. Lovke je nato razširil še na ZDA. Foto: Spaceport America

A zdaj bi štafetno palico lahko prevzelo mestece z morda najbolj unikatnim imenom v Ameriki: Truth or Consequences (ang. Resnica ali posledice).
T or C, kot mestecu s 7.000 prebivalci pravijo domačini, kaj dosti turističnih znamenitosti nima. Nekaj starih termalnih vrelcev, ostankov boljših časov izpred druge svetovne vojne, ko je bilo mesto pravo središče termalnega turizma, nekaj okoliških mest duhov in nekaj čred bizonov, ki dajejo od sonca prežgani pokrajini pridih divjega zahoda.
"Tu ste sredi pravega zahoda," je za CNN povedal župan John Mulcahy. "Tak, nazaj-k-naravi kraj. Sam grem rad s svojim džipom v divjino, kjer se vam razteza pogled v neskončno. V ZDA ne najdete ničesar podobnega."
Večina turistov, ki obišče Novo Mehiko, se sicer najpogosteje napoti v največje mesto Albuquerque, ki je priljubljenost pridobilo zlasti v zadnjih letih, predvsem zaradi serije Kriva pota (Breaking Bad), ki je potekala tam, in v slikovito, očarljivo prestolnico Santa Fe.
T or C ni tako prepoznaven. A to naj bi se v prihodnjih letih spremenilo, saj naj bi mesto postalo središče vesoljskega turizma.
Priliv obiskovalcev
Leta 2014 se namreč v pustinji, slabih 50 kilometrov severovzhodno od mesta, odpira vesoljsko letališče Spaceport America, ki naj bi že prihodnje leto poslalo proti zvezdam prve vesoljske turiste."Spaceport America zaposluje 1.300 ljudi s cele Nove Mehike, do leta 2018 pa naj bi odprlo še 1.800 dodatnih delovnih mest," razlaga Christine Anderson, izvršna direktorica letališča.
Ko se bo Virgin Galactic, družba v lasti britanskega multimilijarderja Richarda Bransona, dokončno preselila v Spaceport Americo, in se bo odprl še center za obiskovalce (načrtovan za leto 2015), naj bi letališče privabilo okoli 200.000 obiskovalcev letno, kar bo mesto T or C prav gotovo občutilo. Strokovnjaki celo napovedujejo podvojitev števila prebivalcev.
Napovedi vesoljskega turizma so nedvomno pretresle zaspano skupnost tega dela Nove Mehike. Predstavniki Virgina naj bi se januarja sestali z lokalnimi turističnimi predstavniki, da bi jih pripravili na "morje prišlekov", ki si jih obetajo, mestne oblasti pa skušajo še pred tem prilivom opraviti nekatere lepotne popravke mesta T or C. "Trdo delamo, da bi naredili mesto privlačnejše, hkrati pa nočemo, da bi pri tem izgubilo svoj značaj. Nočemo hotela s petimi zvezdicami v mestnem središču," pravi župan.
Kam bodo šli bogataši?
A kot piše CNN, si je težko predstavljati Bransonove stranke, ki so za svojo vozovnico za vesolje plačali po četrt milijona dolarjev, da bi se zadovoljile s prenočevanjem v lokalnem motelu. "Rekla bi, da je kar nekaj hotelov, ki bi lahko sprejeli prvi val vesoljskih turistov, ampak noben ni ravno v rangu luksuznih," pravi Alison Green z univerze William F. Harrah, ki se ukvarja s hotelskim upravljanjem.
In čeprav so se nekateri obrnili na bolj razkošne verige hotelov, naj predvidijo potrebe petičnih vesoljskih turistov, so odzivi počasni. Aprila je CNN-ov ustanovitelj Ted Turner v mestu T or C resda kupil Sierra Grande Lodge and Spa, eno redkih namestitvenih izbir višje ravni na tem območju, a drugi očitno še čakajo. Pa čeprav so začeli vohljati tu okoli, že vse odkar so leta 2009 napovedali gradnjo Spaceporta.
Se pa tamkajšnje oblasti zavedajo, da elitni hoteli niso vse in da je treba predvsem ohraniti tisti čar, ki dela Novo Mehiko tako edinstveno.