Najslavnejši neonski izvesek v mestu je oblikovala Betty Willis. Foto: Reuters
Najslavnejši neonski izvesek v mestu je oblikovala Betty Willis. Foto: Reuters
Las Vegas - neločljivo povezan z neonom.
Bogata muzejska zbirka. Foto: Neon Museum
Lobanja Treasure Islanda je eden bolj nenavadnih znakov v zbirki. Foto: Neon Museum

Na novo odprti lasvegaški Muzej neona je, kot piše CNN, nekakšen hommage temu svetilniku kockarjev sredi nevadske puščave. Muzejsko zbirko, več kot 150 neonskih znakov od 30. let prejšnjega stoletja do danes, je direktor Bill Marion gradil polnih 15 let. "Znaki so vizualna zgodovina Las Vegasa," pravi Marion. "Vsak izmed znakov ima edinstveno zgodbo - o vodilnih v igralnicah in lastnikih, ki so zgradili to mesto, o mafijcih, ki so se družili z njimi, ter o zabavljačih, ki so tu nastopali."

Znaki iz kovine in svetlikajočega se stekla, ki so predstavljali nepogrešljiv del sredine 20. stoletja v ZDA, so danes pojmovani kot svojevrstni izrazi zgodovine, umetnosti in arhitekture, ki jih je vredno ohraniti in postaviti na ogled.
V vseh teh letih pa so prav lasvegaški neonski znaki pridobili sloves, ki ga ni uspelo doseči nobenemu drugemu mestu. Po Marionovih besedah bo muzej pripravil ljudi do tega, da se zamislijo, kaj Las Vegas sploh je, in spoznajo, da ima pomemben kulturni vpliv po vsem svetu.

Od najstarejšega ...
Muzej sodeluje tudi z mestom Las Vegas pri projektu Las Vegas Signs (Lasvegaški znaki), s katerim želijo obnoviti in znova namestiti stare znake vzdolž Lasvegaškega bulvarja med Saharsko in Washingtonsko avenijo. Vrsta znakov je že zdaj razstavljena, postopoma pa jih bodo dodali še več. Za zdaj muzejski ogledi potekajo le čez dan, a bodo še pred koncem leta dodali še nočne.

Najstarejši znak v zbirki je t. i. Green Shack, ki je bil oblikovan v 30. letih in je služil kot izvesek restavracije, odprte kot menza za delavce bližnjega jezu Hoover. "Gre za klasičen primer zgodnjega dizajna neonskih znakov. V 30. in 40. letih, ko so avtoceste začele povezovati mesta in se je začelo ljubezensko razmerje Amerike z avtomobili, je bil sijoč neonski znak popoln način za privabljanje utrujenih popotnikov," razlaga Marion. "Zato so bili zgodnji neonski znaki zelo neposredni in so vam povedali točno to, kar je svatba, s katero so bili povezani, ponujala: 'Gorivo', 'Sobe' ali v primeru Green Shacka 'Zrezek, Piščanec in koktajli'."

Po Marionovih besedah je njihov najbolj nenavaden znak lobanja hotela Treasure Island. "Ogromna je - devet metrov visoka in štiri metre široka. Tako velika je, da smo jo morali položiti, da gleda v nebo. Če nas poiščete na Google Earthu, boste videli lobanjo, kako vas gleda," razlaga.
"Poleg tega predstavlja neki nenavaden čas lasvegaške bližnje preteklosti. Treasure Island je bil zgrajen leta 1993, ko so hotelske igralnice vzdolž Stripa eksperimentirale z bolj 'družinskim' trženjem. A koncept ni deloval, zato so se vsi vrnili nazaj k zabavi za odrasle. Naša lobanja je ena od dveh z glavnega vhoda, a je bila gor le 10 let. Danes se hotel imenuje TI, šov s piratsko ladjo pa je zamenjal bolj erotični z morskimi sirenami."

... do najbolj ekstravagantnega
Največji znak v muzejski zbirki je 66 metrov dolg in 11 metrov visok Stardust, ki ga razsvetljuje dobrih 518 metrov neonskih cevi. "Svoj čas je bil to največji neonski znak na svetu. Oblikoval ga je Kermit Wayne z namenom skriti stavbo. Arhitektura zgradbe je bila namreč tako puščobna in neprivlačna, da so celotno pročelje prekrili z orjaškim neonskim znakom," razlaga muzejski direktor.

Kaj pa najbolj ekstravaganten med znaki? "Moulin Rouge je osupljiv. Moulin Rouge se je odprl leta 1955 in je bil pomemben s tega vidika, ker je šlo za prvo rasno integrirano hotelsko igralnico v Nevadi. Znak je oblikovala Betty Willis, ki je oblikovala tudi najslavnejši lasvegaški znak vseh časov, 'Welcome to Fabulous Las Vegas' ('Dobrodošli v krasnem Las Vegasu')," pravi Marion. "Sam dizajn znaka je precej preprost: gre le za besedi 'Moulin Rouge', izpisane v elegantnem, rožnato rdečkastem, francosko navdihnjenem fontu. Samo da ne gre za font - Betty namreč ni mogla najti takega, ki bi ji bil res všeč, zato ga je oblikovala kar sama. Tako preprost je, a popoln."