Med postanki je tudi veličastni park Yosemite. Foto: TrekAmerica
Med postanki je tudi veličastni park Yosemite. Foto: TrekAmerica
Kontemplativni oddih v Monument Valleyju. Foto: TrekAmerica

"Great 48" ("Velikih 48"), kot so pri TrekAmerici poimenovali svoje potovanje, se začenja 9. maja iz Miamija, nato pa se počasi vije gor in dol po državi, preden se konča konec julija v Seattlu na severozahodu.
Če potovanje sploh bo, seveda. Trenutno so namreč vsi ameriški narodni parki, spomeniki in ustanove, ki jih upravlja država, zaprti zaradi začasne ustavitve delovanja ameriške vlade.
Agencija trdi, da gre za prvo vodeno potovanje take vrste, za tiste, ki bi na vsak način radi odkljukali vseh 50 zveznih držav, pa obstaja možnost podaljšanja itinerarija še s Havaji in Aljasko.
Med vrhunci popotovanja so turistično privlačna mesta, kot so Charleston, Washington, New York, Boston, Nashville, St Louis, Chicago, Las Vegas, Los Angeles in San Francisco, pa tudi cela vrsta slovitih ameriških narodnih parkov, od kalifornijskega Yosemiteja, do Yellowstona v Wyomingu.
Od jam do puščave
Manjkale ne bodo niti take naravne znamenitosti ZDA, kot so rdeči skalnati osamelci Monument Valleyja, orjaške kamnite predsedniške glave Mount Rushmora, podzemne jame Carlsbad Caverns, bojno polje Little Bighorn in legendarna Route 66. Pot se bo ustavila tudi v nekaterih manj znanih krajih: Wisconsin Dells ("svetovna prestolnica vodnih parkov"), Apalači in utaški Homestead Crater, ki smo ga lahko videli v filmu 12 ur.
Cena tega vrhunskega popotovanja, ki vključuje 79 prenočitev v hotelih, kampih in kočah, je vrtoglavih 5.699 funtov, čemur je treba prišteti še ceno poletov, kar na koncu nanese na 6.459 funtov.
To je sicer še vedno precej manj od še ene odmevne ponudbe agencije VeryFirstTo.com, ki je pred nekaj meseci začela oglaševati svoje dveletno potovanje po vseh 962 znamenitostih, vpisanih na Unescov seznam svetovne dediščine. To potovanje vas bo stalo, reči in piši, milijon funtov.