Dolge dni za štirimi stenami si številni prebivalci Ljubljane skrajšajo z obiskom 669 m visoke Šmarne gore. Foto: BoBo
Dolge dni za štirimi stenami si številni prebivalci Ljubljane skrajšajo z obiskom 669 m visoke Šmarne gore. Foto: BoBo

Bledo novembrsko sonce je zgodaj popoldne na Šmarno goro privabilo precej pohodnikov.

"Manjka malo visokogorja, saj veste – občine zaprte, pa se je treba malo razmigati", "enkrat na teden zagotovo pridemo, ker menim, da se otroci morajo rekreirati", "najrajši po neoznačenih poteh glede na to, da je zdaj vse tako zgoščeno in je preveč ljudi", so pripovedovali izletniki.

Obiska je v času zaprtja občin veliko več kot prej, zato poziv Planinskega društva Šmarna gora in njegovega predsednika Marjana Kovačiča: "Prosim vas, dajte hodit po označenih poteh in ne delajte si novih ovinkov, ker nam samo večate delo in spreminjate poti."

Največ škode povzročajo prav obiskovalci, ki hodijo zunaj označenih poti. Ena izmed teh neoznačenih poti pride na sedlo z vrha Grmade in so jo uhodili pohodniki, poteka pa po zasebnem zemljišču. "Na sedlu bi prosil, da ste še malo obzirnejši, imate veliko prostora, tako da res vam ni treba hoditi po travniku," opozarja Kovačič.

Na Šmarno goro le po označenih poteh

Odkar je sredi prejšnjega tedna gostilna Ledinek zaprla svoja vrata tudi za osebni prevzem, pa je na najbolj priljubljenem vrhu ljubljanske občine veliko manj nedovoljenega druženja. "V mestni občini smo omejeni na nekaj hribov, ki pa so kljub vsemu za slabih pol milijona ljudi premalo," pravi gostilničarka Ana Nuša Češnovar.

Tudi označene poti se zato zelo hitro uničujejo. Markacisti so v popravilo samo letos vložili že več kot 400 ur, a bodo morali kar nekaj dela opraviti znova.