Vlada je na dopisni seji podaljšala razglasitev epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne države, saj "vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije", so sporočili z Urada vlade za komuniciranje. Odlok začne veljati 18. novembra 2020 in velja 30 dni.

TV Slovenija/posnetek zaslona
TV Slovenija/posnetek zaslona

Medtem pa minister za zdravje Tomaž Gantar meni, "da bomo čez 14 dni, kot je bilo napovedano, začeli sproščanje. Mislim, da nam bo z novimi ukrepi uspelo krivuljo prevesiti navzdol. To je tisto, kar si želimo."

Sproščanje ukrepov je dogovor med strokovno skupino in vlado. "Pogovarjali smo se precej o otrocih, o prvi triadi, težavah drugih in verjetno bomo na teh področjih morali najprej razmišljati o sproščanju, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so za to potrebni," je povedal in dodal, da je zdravstveni sistem še vedno zelo obremenjen.

"Izredne obremenitve je gotovo mogoče pričakovati še nekaj časa. Težave so z res velikim številom okužb pri zdravstvenih delavcih, in mislim, da je to tisti ključni trenutek pri delu zdravstvenega sistema," je povedal.

Na očitke, da bi bilo treba ukrepe sprejeti prej, pa Gantar odgovarja, da je "po bitki lahko biti general". Pojasnil je, da so 26. oktobra začeli sprejemati ukrepe, a tudi takrat niso bili sprejeti z navdušenjem. Povedal je, da je bilo precej zaostritev ukrepov, nekateri so prinesli tudi rezultate, a ne zadostnih. Trenutno je težko najti razloge, zakaj ni bilo ustreznih rezultatov.

Poudaril je, da je treba nenehno iskati ravnovesje med delovanjem zdravstvenega sistema, gospodarsko škodo in posledicami novega koronavirusa. "To ravnovesje je včasih težko najti. Danes bi gotovo, če pogledam nazaj, verjetno želel bistveno strožje ukrepe že prej. O tem smo razpravljali. Kot rečeno argumenti ene in pa druge strani so vedno različni," je pojasnil. "Situacija gotovo ni črno-bela," je poudaril minister. Po njegovem mnenju je težko tehtati med odločitvami.

Epidemija se bo v Sloveniji podaljšala še za 30 dni
Število okuženih v preteklem tednu

Sobota - 920
Petek - 1731
Četrtek - 1508
Sreda - 1925
Torek - 2217
Ponedeljek - 1084

S covidom-19 je umrlo 34 bolnikov

V nedeljo je bilo opravljenih 1792 testov na novi koronavirus, 501 bris je bil pozitiven, 34 bolnikov s covidom-19 je umrlo. Delež okuženih je 28-odstoten. V nedeljo je bilo hospitaliziranih 1264 bolnikov s covidom-19, na intenzivni negi jih je bilo 207. Iz bolnišnic so jih odpustili 28. Umrlo je 34 bolnikov s covidom-19.

R znaša 0,93, kar pomeni, da en okuženi v povprečju okuži manj kot enega človeka, je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Največ okuženih je bilo v Kočevju, kar 44, v Ljubljani 39, v Preddvoru 18, v Radovljici 16, v Domžalah in v Izoli po 10. Na vzhodu države izstopajo Prevalje z 18.

28-odstoten delež pozitivnih testov

"Vlada se zaveda, da omejitve vplivajo na vsakdan in da so stiske vse večje. Mnenje stroke ostaja, da omejevanje stikov (ob doslednem upoštevanju ukrepov) ostaja edini način za zamejevanje širjenja okužb," je sporočil Kacin.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 19.325 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa znaša 922. Skupno je bilo do zdaj v Sloveniji potrjenih 55.543 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 831 covidnih bolnikov.

Zdravstvena inšpekcija nadzoruje tudi rekreacijo

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na novinarski konferenci pojasnila, da so od 1. septembra do 8. novembra prejeli 1814 prijav, od tega največ na področju gostinstva, na drugem mestu pa so javna mesta in površine.

"Skupno število opravljenih nadzorov v obdobju od 1. do 8. novembra 2020 je bilo 2.459. Izrečenih je bilo 95 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 53.200 evrov in 183 opozoril po zakonu o prekrških ter 101 upravni ukrep," je navedla.

V petek so se na predlog policije zdravstveni inšpektorji pridružili policistom na Obrežju, Vinici in Metliki. Pregledanih je bilo 177 avtomobilov in izdanih 54 plačilnih nalogov zaradi prehajanj občin.

Na Obrežju je bilo 32 plačilnih nalogov, v Vinici štirje nalogi in šest opozoril, v Metliki osem plačilnih nalogov in 20 opozoril, v 10 primerih bo še izrečen ukrep. Opozorila so bila izrečena zaradi manjkajočih izjav o vzroku prehajanj občin in kršenju odloka o zbiranju. Ker je šlo za prvi dan veljavnosti odloka, so bila izdana predvsem opozorila.

Zdravstveni inšpektorji so v teh dneh tudi na površinah za rekreacijo. V Ljubljani in okolici, denimo, na Šmarni gori, Rožniku, Golovcu ipd. Zaradi omejitev gibanja na občine so te lokacije zelo obljudene, še posebej v lepem vremenu.

Manj kršitev vladnih odlokov

Kadrovske težave tudi v šempetrski bolnišnici

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica po besedah v. d. predstojnika tamkajšnjega urgentnega centra Erika Sedevčiča izziv predstavlja kader, predvsem v zdravstveni negi. Primanjkuje jim tudi medicinske opreme, ki se uporablja pri nadzoru najhuje bolnih, a se stanje izboljšuje.

V ponedeljek se v bolnišnici na navadnem oddelku za covidne bolnike zdravi 27 oseb, sedem jih zdravijo v enoti za intenzivno terapijo. Skupaj so doslej zdravili 106 covidnih bolnikov, od tega 12 v enoti za intenzivno terapijo. Polovica jih je iz občin, ki tudi sicer gravitirajo v njihovo bolnišnico, drugi so iz preostalih predelov Slovenije.

Povprečna starost covidnih bolnikov pri njih je 72 let, najmlajši je bil star 27 let, najstarejši pa 99 let. Do danes je v bolnišnici umrlo 16 covidnih bolnikov. V povprečju so bili stari 86 let.

Celjska bolnišnica se polni

V celjski bolnišnici so skoraj vse covidne postelje zasedene. Zjutraj je bilo na 122 navadnih covidnih posteljah 122 bolnikov s covidom-19, na 20 intenzivnih posteljah pa je še 19 covidnih bolnikov. Od 1. oktobra do nedelje je umrlo 86 bolnikov s covidom-19, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V nedeljo je bilo z novim koronavirusom okuženih 177 zdravstvenih delavcev celjske bolnišnice, in sicer 34 zdravnikov, 73 diplomiranih medicinskih sester in 70 srednjih medicinskih sester. Še dodatnih 55 zdravstvenih delavcev je v karanteni.