Prizor s Teka na Šmarno goro iz leta 2017. Foto: www.alesfevzer.com
Prizor s Teka na Šmarno goro iz leta 2017. Foto: www.alesfevzer.com

V prvem delu glasovanja se je Šmarna gora v svoji skupini šestih tekov uvrstila med dva najboljša. V četrtfinalnem glasovanju je dobila več glasov od teka na goro Washington v ZDA, v polfinalu pa od teka na najvišjo goro v Walesu Snowdon. V finalnem glasovanju je premagala še tek K42 v Argentini.

Sorodna novica Timotej Bečan presenetil samega sebe

"Za vse nas je to res izredno priznanje. Tek gostimo vse od leta 2001, kar 18-krat tudi sklepno tekmo sezone. Ko smo se prijavili, v tej imenitni konkurenci seveda nismo računali na zmago, saj smo imeli uveljavljene in odmevne tekmece. A očitno smo prepričali z organizacijo, gostoljubnostjo, bližino in urejenostjo infrastrukture, pa tudi s progo, ki na 10 km nudi 700 metrov višinske razlike," je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) povedal dolgoletni vodja gostinskega obrata na Šmarni gori Miha Ledinek, ki je že od samega začetka na različne načine vpet v tekmovanje.

Prvi Tek na Šmarno goro so sicer priredili leta 1979, lani je bil na sporedu jubilejni štirideseti.

V izboru so poleg Teka na Šmarno goro sodelovali še naslednji teki: Fudži, Sierre Zinal, Three Peaks Race, Kepler Challenge 60k, Mount Kinabalu International Climbathon, Giir Di Mont, Canfranc Canfranc, Jungfrau Marathon, Pikes Peak Marathon, K42 Argentina, La Montee Grand Ballon, Snowdon International, Hochfelln Berglauf, Challenge Stellin, Kitzbühel Hornlauf, Skala Opp, Drei Zinnen, Mount Washington Road Race, Grossglockner Berglauf, Schlickeralm Lauf in Trofeo Vanoni.