Na spletu so informacijo o odprtju smučišča objavili šele pred kratkim. Foto: Facebook Vogel Ski Center
Na spletu so informacijo o odprtju smučišča objavili šele pred kratkim. Foto: Facebook Vogel Ski Center

Zaradi sprostitve prehajanja meja občin in glede zagona žičniških naprav so na začetek nove zimske sezone upali tudi na Voglu. Veljalo pa naj bi, da je lahko na napravah hkrati le en smučar, več oseb pa samo, če so iz istega gospodinjstva. Žičnic tako do danes niso zagnali, saj na Voglu pod takšnimi pogoji nihalka, ki sprejme do 80 oseb, ni mogla obratovati, od nje pa je smučišče odvisno.

Sorodna novica Ni več treba gledati skozi okno in Kranjska Gora se zdi kot St. Moritz

Po dopisni seji vlade so v ponedeljek zvečer smučišča dobila pojasnilo, da za nihalne žičnice in vzpenjače veljajo drugačna pravila. Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje se glasijo, da je v tovrstnih napravah treba zagotoviti medosebno razdaljo najmanj enega metra in pol, z izjemo za osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali pa so sicer v tesnih stikih.

Tako so tudi Žičnice Vogel, ki so imele za začetek smuke pripravljeno vse, dobile zeleno luč za odprtje. Poleg nihalke so danes zagnali štirisedežnico Brunarica, štirisedežnico Orlove glave in vlečnico Storeč. V prihodnje ob zadostnem obisku načrtujejo tudi zagon drugih naprav.

Čeprav smuke niso oglaševali, so imeli obisk

Danes so na Voglu že našteli nekaj deset smučarjev, čeprav odprtja smučišča še niso oglaševali. Tudi na spletu so informacijo o odprtju smučišča objavili šele pred kratkim, današnji dan pa so tako izkoristili še za zadnje priprave.

Tamkajšnje smučarske proge je vseeno že preizkusilo okoli 30 smučarjev. Bistveno več pa jih pričakujejo v prihodnjih dneh. "Vsi namreč komaj čakamo, da gremo ven na prosto. Poleg tega imamo Slovenci radi smučanje," je poudarila Sandra Fiorelli iz Žičnic Vogel.

Na Voglu, kjer so odvisni od naravnega snega, imajo namreč snega po obilnih padavinah dovolj. Smuka poteka podobno kot spomladi, kar pomeni, da nihalka deluje v skladu s priporočili z zagotavljanjem ustrezne varnostne razdalje, nošnjo mask in rednim prezračevanjem.

Mariborsko Pohorje odpira skoraj vse žičniške naprave

Za odprtje smučišča pa se kljub spremenjenim pravilom glede nihalke za zdaj še niso odločili na Golteh. V savinjski regiji namreč v nasprotju z gorenjsko in tremi drugimi slovenskimi regijami še vedno velja omejitev gibanja med občinami.

Na Mariborskem Pohorju so smučali že prejšnji konec tedna, danes pa so sporočili, da bodo ta konec tedna prvič v novi zimski sezoni delovale vse žičniške naprave, razen sedežnice Radvanje. Tako bodo ob sedežnicah Sleme in Poštela ter obeh trakovih Bejbika, ki delujejo že zdaj, v pogonu tudi sedežnica Stolp ter vlečnici Videc in Partizanka, na areškem delu pa sedežnica Pisker ter vlečnice Cojzarica, Ruška, Žigart in Areška.

Kot so pojasnili v Marpromu, so odločitev o delovanju dodatnih žičnic sprejeli tudi zato, da na smučiščih ne bo prevelike gneče in čakalnih vrst. Tako bodo lahko vsem zagotovili kakovostno in predvsem varno smuko, zaradi delovanja v skoraj polnem obsegu pa bodo veljale redne cene dnevnih smučarskih vozovnic.

Smučarska sezona se je pretekli teden začela tudi na Krvavcu in v Kranjski Gori.