Za italijanska smučišča velja pogoj PC. Foto: EPA
Za italijanska smučišča velja pogoj PC. Foto: EPA

Furlanija - Julijska krajina se je na italijanskem epidemičnem zemljevidu obarvala v oranžno barvo. To pomeni, da je treba omejiti število smučarjev, da bi se izognili gneči ter vrstam pred žičnicami in blagajnami, piše na spletni strani družbe PromoTurismoFVG, ki upravlja smučišča v tej pokrajini. Na podlagi analize podatkov za tekočo sezono in ob upoštevanju posebnosti posameznega smučišča so zato določili maksimalno število dnevnih vstopov na posamezno smučišče.

Foto: EPA
Foto: EPA

Največ smučarjev je dovoljenih na smučišču Zoncolan s skupaj 22 kilometri urejenih smučarskih prog. Smučarske vozovnice bodo tam prenehali prodajati, ko bo po belih strminah vijugalo 4233 ljudi. Nekaj manj kot 4000, natančneje 3943, pa lahko smučarskih vozovnic vsak dan prodajo na smučišču Višarje - Trbiž, kjer skupna dolžina prog znaša 24 kilometrov.

Nekaj manjša so smučišča Piancavallo, Sappada, Forni di Sopra in Sella Nevea na italijanski strani Kanina. Tam imajo od deset do 17 kilometrov urejenih smučarskih prog, dnevno število prodanih smučarskih vozovnic pa je omejeno na od 750 do nekaj manj kot 1800. Na smučišču Sauris, ki je z 2,5 kilometra prog najmanjše v regiji, lahko vsak dan sprejmejo le 251 smučarjev.

Na smučišče pridite dovolj zgodaj

Ko bo doseženo maksimalno število prodanih smučarskih vozovnic, jih bodo na blagajnah prenehali prodajati. Upravljavci smučišč zato smučarjem svetujejo, naj v dneh, ko se pričakuje največ obiskovalcev, kupijo smučarsko vozovnico po spletu in na smučišče pridejo dovolj zgodaj.

V Italiji je sicer za vstop na smučišče v veljavi pogoj preboleli-cepljeni (PC), na vseh napravah pa so obvezne zaščitne maske FFP2.