Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Največ okužb je v Italiji prav v dveh deželah ob meji. K ostrejšim ukrepom je italijansko vlado pozval tudi predsednik Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga, a za zdaj ostajajo pogoji za vstop v državo nespremenjeni.

S tem tednom so tržaški policisti dosledneje začeli preverjati spoštovanje PCT-pogoja tudi na državni meji, kjer pa so še vedno prisotni zgolj občasno.

K ostrejšemu nadzoru na meji in v javnem življenju poziva tudi predsednik obrtno-trgovinske zbornice Furlanije - Julijske krajine Antonio Paoletti: "Pričakujemo nadzor spoštovanja PCT-pogojev, tako kot to počnete v Sloveniji ob vstopu v trgovine ali na bencinskih servisih. Tako kot vi preverjate nas, ko pridemo k vam po nakupih, tako si želimo, da bi na nekdanji državni meji s Slovenijo mi preverili vas, Hrvate in druge, ki prečkajo mejo."

Italijanska vlada naj bi te dni sprejela odločitev o morebitni zaostritvi PCT-pogojev. Zapiranja meja, kot je to v prvem in drugem valu storila Slovenija, ni pričakovati, poostren nadzor pa ne bi bil presenečenje, pravi direktor Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Andrej Šik: "Imamo serijo dejavnikov, ki komaj čakajo, da se Italija odzove na določene korake, ki so bili enostranski s strani Slovenije v preteklem letu in je tu nekaj pritiska političnega."

Mejo dnevno prečka okoli deset tisoč ljudi. Za obmejne prebivalce še vedno velja, da se lahko 60 kilometrov od doma brez obvezne karantene gibljejo 48 ur. PCT-pogoj je v Italiji obvezen za prihod na delovno mesto, vstop v kulturne in športne ustanove, v Sloveniji pa tudi za vstop v trgovinska središča in šolanje otrok. Zato se postavlja vprašanje o smiselnosti krepitve nadzora na meji v že tako razdvojeni družbi.

Ostrejši nadzor na meji z Italijo