Hayri Atak Architectural Design Studio (HAADS) namreč stoji za projektom plavajočega eko hotela, osnovan po načelu "zero waste" in z minimalnim trošenjem energije.

Hotel, ki ga je biro začel snovati marca lani, se bo ponašal z najnovejšo zeleno tehnologijo, da bi tako zmanjšal svoj ogljični odtis.

Futuristični dizajn zaznamuje njegova edinstvena sposobnost vrtenja okoli svoje osi za 360 stopinj, s čimer ustvarja čisto energijo kot nekakšen orjaški hidrogenerator. Hotel tako generira elektriko s samodejnim rotiranjem in pretvarjanjem energije tekoče vode v elektriko. Da bi dosegli to, je struktura pod vodno gladino opremljena s propelerji in potisniki, ki jih nadzira sofisticiran računalniški sistem.

Hotel, ki se bo raztezal na kar 35.000 kvadratnih metrih, bo imel tudi 55 vertikalnih vetrnih turbin, ki bodo lahko zgenerirale po 25kw elektrike vsaka, hkrati pa služile kot senčniki za hotelske goste.

Luksuza ne bo manjkalo

Streha hotela je oblikovana v obliki vrtinca, kar ni zgolj oblikovalska atrakcija, ampak je namen tudi prestrezanje deževnice. Hotel ima ob tem še sistem, ki pretvarja ostanke hrane v gnojilo za vrtove, in tehnologijo za čiščenje odpadnih voda.

Ob tem ni treba poudarjati, da hotelu tudi luksuza ne manjka. Interierju v sredini dominira orjaški stekleni atrij, hotel pa ima 152 apartmajev z zasebnim balkonom. Gostje bodo lahko uživali v t. i. brezkončnem bazenu, baru na strehi, klubu na plaži in manjšem golf igrišču.

HAADS ta prvi plavajoči eko hotel gradi v Katarju, a pravi, da bi se ga dalo zaradi svoje mobilne narave dejansko preseliti kamor koli. Kot navaja Robb Report naj bi bil hotel nared za sprejem prvih gostov leta 2025.