Izolska marina. Foto: BoBo
Izolska marina. Foto: BoBo

"Z obiskom smo zadovoljni in lahko rečemo, da je navtični turizem še vedno v vzponu," so povedali v podjetju Porting, ki upravlja izolsko marino. "Zaradi značilnosti in položaja naše marine večino gostov predstavljajo stalni gosti," so obiskanost opisali v izolski marini in dodali, da je pri njih več kot polovica vseh gostov slovenskih. Med tujci prevladujejo gostje iz nemško govorečih držav.

V Marini Portorož pri stalnih privezih prav tako prevladujejo slovenski gostje, sledijo Avstrijci, Nemci in Italijani. Pri tranzitnih plovilih prevladujejo tuji gostje, med katerimi je največ italijanskih, tem pa sledijo nemški, avstrijski in hrvaški.

V izolski marini, ki je z odprtjem novega pomola od letošnjega leta tudi največja marina v slovenski Istri, so spomnili na nedavno izlitje nafte iz hotela Delfin. "Letos je bilo za nas izjemno leto. Za realne količine izlite nafte smo izvedeli, ko smo bili že v navtični sezoni," so opisali za STA. S posledicami se po podatkih podjetja Porting uspešno borijo, saj jim je uspelo preprečiti, da bi razlitje nafte vplivalo na ugodje gostov. "Kljub temu je to zagotovo negativno vplivalo na zaznavanje naših potencialnih gostov glede atraktivnosti obiska naše marine," so še prepričani.

V portoroški marini so povedali, da je dnevnih obiskovalcev v primerjavi z lansko sezono nekoliko manj. "Verjetno lahko manjši dnevni obisk povezujemo z vstopom Hrvaške v schengensko območje in nižjo ceno goriva na Hrvaškem," so razložili.

V podjetju Porting prav tako letos opažajo nekoliko manjši dnevni obisk marine italijanskih gostov, a je po njihovem mnenju trenutno še prehitro za oceno, ali gre za posledico vstopa Hrvaške v območje odpravljenih notranjih meja držav EU-ja.

V Marini Portorož, kjer imajo več kot 90 odstotkov stalnih gostov, trdijo, da skladno s trendi v navtiki opažajo povečano povpraševanje po privezih za daljša plovila. Podobno opisujejo tudi v izolski marini, kjer se je v zadnjem času nekoliko povečalo povpraševanje po privezih za luksuzna plovila, dolga od 30 do 50 metrov.

V Izoli se sicer lahko privežejo plovila, dolga od šest do 45 metrov. V Portorožu pa v marino sprejemajo plovila do 24 metrov dolžine, če marino obiščejo tranzitno, pa tudi do dolžine 28 metrov.