Smučarji morajo za uporabo naprav predložiti potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali pa negativni izvid testa, ki ni starejši od sedmih dni. Poleg tega še vedno velja omejitev gibanja na regije. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Smučarji morajo za uporabo naprav predložiti potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali pa negativni izvid testa, ki ni starejši od sedmih dni. Poleg tega še vedno velja omejitev gibanja na regije. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V občinskem podjetju Marprom, ki je letos predvidoma še zadnjič upravljalo pohorska smučišča, ob tem poudarjajo, da bo mogoče brezplačne dnevne vozovnice izkoristiti izključno zadnji dan sezone, v kateri bodo kljub trem prekinitvam zaradi epidemije zbrali več kot 90 smučarskih dni.

Ob tem so se zaradi 11-dnevnega zaprtja, ki jih je doletelo prav v času prvega obdobja predprodaje novih sezonskih smučarskih vozovnic, odločili predprodajo podaljšati do nedelje. Sprva so jo namreč nameravali skleniti danes, a bo do konca tedna vozovnice še mogoče kupiti po najugodnejših cenah, po tem dnevu pa bodo za približno deset odstotkov višje kot do zdaj.

Sorodna novica Po 86 smučarskih dneh konec na Pohorju; za 370 evrov na prodaj nove vozovnice

Na Mariborskem in Areškem Pohorju so sprva sezono končali že na začetku aprila ob uvedbi ponovnega 11-dnevnega zaprtja države, a so se nato zaradi ugodnih vremenskih razmer in sprostitve ukrepov odločili sezono na Arehu še nekoliko podaljšati. Do takrat so sicer našteli za 40 približno odstotkov nižje število obiskovalcev, med katerimi so bili seveda v glavnem domači smučarji.

Predviden prenos koncesije

Vse prekinitve in drugi ukrepi, zlasti predložitev negativnega izvida testa za uporabnike žičnic, so povzročili upad števila smučarjev. V celotni zimski sezoni so tako na Pohorju našteli nekaj več kot 83.000 obiskovalcev, medtem ko jih je bilo lani skoraj 140.000. Ob tem poudarjajo, da je bila že prejšnja sezona po rezultatih med slabšimi v zadnjih letih.

Omenjeno občinsko podjetje, ki se sicer ukvarja z javnim mestnim prevozom, je letos najverjetneje še zadnjič upravljalo smučišče, ki so ga pred leti začasno prevzeli po propadu Športnega centra Pohorje.

Mariborska občina se je namreč odločila koncesijo prenesti na Športne objekte Maribor, dejanski prenos pa naj bi se zgodil pred naslednjo zimsko sezono oz. najpozneje 1. decembra. Prenos naj ne bi imel nikakršnega vpliva na nakup vozovnic.

Pokljuka se od smučarskih tekačev poslavlja z brezplačnim koncem tedna

V Športnem centru Triglav na Rudnem polju na Pokljuki pa bodo ta konec tedna zadnjič pripravili proge za smučarski tek v sezoni 2020/21. Uporaba prog bo v soboto in nedeljo brezplačna.

Proge bodo vnovič urejene tudi za ljubitelje drsalne tehnike, zadnje padavine v tem tednu pa so omogočile, da bodo delavci ŠC-ja Triglav uredili tudi za številne najlepši odsek proge proti in po planini Javornik.