Na zvezi znova opozarjajo, da za obisk gora pohodniki potrebujejo primerno opremo in izkušnje. Foto: BoBo
Na zvezi znova opozarjajo, da za obisk gora pohodniki potrebujejo primerno opremo in izkušnje. Foto: BoBo

Zaradi omejitev širjenja covida-19 je bilo v prvem delu leta prepovedano in omejeno obratovanje koč. Ko so se gostinski obrati odprli, pa so se obiskovalci vrnili tudi v planinske koče. Strokovni sodelavec planinske zveze Dušan Prašnikar je letošnjo poletno sezono glede na razmere ocenil kot zelo dobro, saj so se v slovenske gore vrnili tudi tuji gostje. Prenočitev je bilo sicer za četrtino manj kot v rekordnem letu 2019, a je bilo več dnevnih obiskovalcev.

Kljub zadovoljivi sezoni pa velika težava ostajajo odpadki, ki jih pohodniki puščajo za seboj. "Čeprav je nekoliko bolje kot v lanskem letu, se je predvsem v sredogorju najbolj opazil porast dela obiskovalcev, ki se ne držijo pravila, da smeti odnesemo s seboj v dolino," je opozoril Prašnikar, saj se pri Planinski zvezi Slovenije trudijo zmanjševati vplive na okolje ob povečanem obisku gora.

Zato so se s partnerstvom tudi vključili v evropski projekt LIFE SustainHuts, ki je usmerjen k zniževanju emisij ogljikovega dioksida v naravnem okolju z uvajanjem novih in izvirnih energetskih rešitev na podlagi obnovljivih virov. "Vključena sta bila Pogačnikov dom na Kriških podih in Dom Valentina Staniča pod Triglavom," je povedal in dodal, da so ključno vlogo pri uvedbi in testiranju novih tehnologij odigrala Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani in Razvojni center za vodikove tehnologije.

Načrtovanje in primerna oprema sta nujna

Ker je nekatere vrhove že pobelil sneg, pa na zvezi znova opozarjajo, da za obisk gora pohodniki potrebujejo primerno opremo in izkušnje. "Zadnje leto v slovenskih gorah vse pogosteje srečujemo in rešujemo posameznike, pare ali družbe, ki se v gore odpravijo brez predhodnega načrta," je dejal Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS-ja in inštruktor Gorske reševalne zveze Slovenije. Poudaril je tudi, da ti kljub dobronamernim opozorilom planincev, da nimajo primerne opreme, pot nadaljujejo. "Ti dogodki so pogosto posledica družbenih omrežij in izkrivljenih subjektivnih informacij posameznikov, ki jih objavljajo," je še opozoril.

Visokogorske planinske koče so sicer za letos že zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas. Stalno odprt je le Dom na Komni, večina koč v sredogorju pa je od oktobra naprej odprta le ob koncih tedna in za praznike.