Tipične instantpočitnice za mladoporočence iz kataloga: Maldivi. Dolgčas je že vključen v ceno. Foto:
Tipične instantpočitnice za mladoporočence iz kataloga: Maldivi. Dolgčas je že vključen v ceno. Foto:
Tajska evropske obiskovalce preseneča z drugačnostjo. Ponuja vam odkrivanje azijske kulture in poležavanje na plaži sočasno.
Nova Zelandija
Novozelandska krajina v nekaterih predelih sploh ni zelo drugačna od slovenske.
Bora Bora
Bora Bora kot iz kataloga. Podobno kot pri Maldivih tudi tu ne boste imeli veliko možnosti za odkrivanje novega. Razen če ste potapljač. V tem primeru boste osupnili ob bogastvu, ki se skriva pod gladino morja.
Hrvaška iz drugačne perspektive: čeprav se poročno potovanje na Hrvaškem sliši skromno, pa lahko npr. v Dubrovniku doživite izjemno luksuzne počitnice. Foto: EPA
Zelenje in izjemno bogata zgodovina: to je Škotska. Če stavite na romantiko, tu ne morete zgrešiti.

Odločili ste se, da boste z ljubljeno osebo preživeli ostanek svojega življenja. K tako pomembni odločitvi sodi tudi potovanje, ki naj bi si ga zapomnili do konca življenja. Vzemite si čas, pozabite na službo in vsakdanje tegobe ter pojdite uživat. Če še ne veste kam, vam predlagamo naslednje destinacije:

1. Kostarika in Belize
S partnerjem cenita luksuz in idilo rajskih plaž. Čakajo vas s slamo kriti bungalovi na peščenih plažah, razvajanje in prijazni domačini. Da vam ne bo dolgčas, lahko računate na tipična razvedrila, ki jih je vajen bogatejši sloj, vključno z golfom in večerjami s šampanjcem ter jastogom. Na adrenalin ne računajte, tu je vse prilagojeno ljudem, ki nočejo tvegati. Kljub temu se ne boste odpovedali jadranju, plavanju pod slapovi in "odpravam" v džunglo z zanimivim biotopom.

2. Hrvaška
Naša južna soseda zadnja leta zna presenečati z vrhunsko turistično ponudbo, kar bo za marsikoga, vajenega sindikalne prikolice v kampu v Poreču, malce nenavadno. Ključna beseda za lepo poročno potovanje je Dubrovnik, ki vabi z zgodovino, idilo in dalmatinskim melosom. Hotel, kjer je za prenočitev treba plačati tudi 400 evrov, ni znanstvena fantastika. V zameno dobite vse udobje, ki si ga zaslužite.

3. St. Lucia
Del Karibov, ki ga turisti še niso preplavili. Če vam je všeč misel, da se otočani bolj ukvarjajo s pridelovanjem banan kot s turizmom, potem je ta otoček prav za vas. Pričakuje vas tradicionalna pokrajina, ki jo betonska hotelska džungla še ni onesnažila. Kljub temu se luksuzu ni treba odpovedati. Če želite, si lahko izberete celo hotel, kjer imajo sobe le tri stene. Tam, kjer bi morala biti četrta, se vam odpira pogled na gorovje, ki se v meglicah dviguje iz morja. Radio, televizija, telefon in internet? Ah, pozabite, saj ste vendarle na poročnem potovanju. No, če bo nuja, jih boste našli na recepciji.

4. Bora Bora
Francoska Polinezija na drugem koncu sveta. Če se s počitniško destinacijo želite hvaliti pred prijatelji in znanci, potem bo Bora Bora kar pravšnja. Je izjemno draga, polet do tja bo trajal celo večnost, domov pa boste prinesli krasne fotografije ali videoposnetke bungalova, postavljenega na kolih nad morjem. Vendar pa tropskemu paradižu kljub vsemu luksuzu manjka pristnosti - po desetletjih petične turistične ponudbe, namenjene bogatim zahodnjakom, te ne morete več pričakovati. Večerja ob svečah, vožnje z ladjicami, žar, masaže in etnoglasba na terasah ob večerih - če vam je to ideal počitnic, potem z Bora Boro ne boste zgrešili.

5. Tajska
Spoznavanje Azije v razvpiti državi, znani tudi po seksturizmu. Čeprav se sliši kot destinacija za samske moške, je zelo primerna tudi za mladoporočence. Turistični razcvet ji je prinesel vso potrebno infrastrukturo, ki se bohoti ob rajskih plažah, obiskovalci pa lahko uživajo v lepotah notranjih predelov dežele in njene kulture. Na voljo sta vam dve možnosti: ali obiščete enega od otokov (npr. Puket), kjer se boste razvajali in uživali v brezdelju, ali pa se odpravite na popotovanje po deželi in doživite Azijo ter njena mravljiščem podobna mesta od blizu. Morda vam v turistični agenciji lahko pripravijo tudi kombiniran program: teden dni s partnerjem pohajkujeta naokoli, nato pa si vzameta nekaj dni za oddih pod palmami.

6. Nova Zelandija
Še ena destinacija na drugem koncu sveta. Nova Zelandija je mirna, zelena, idilična - kot nalašč za umirjen par, ki išče sprostitev in ni pripravljen na kompromise različnih turistično megalomansko razvitih krajev. Lahko boste ribarili, jadrali, opazovali kite, se potapljali ... in pri tem polnili baterije po stresnih mesecih v službi. Obstaja nevarnost, da ne boste hoteli nazaj!

7. Afrika
Popolno nasprotje novozelandskega tipa poročnega potovanja. V afriških državah boste uživali tisti, ki prisegate na pustolovščine (ne posteljne), opazovanje divjih živali, vožnjo v zaprašenih starih džipih. Vročina in velika vlaga vas ne bodo motili, kakšen ščurek v hotelski sobi pa tudi ne. Nekateri turistični centri se po videzu ne razlikujejo od tistih v razvitejših predelih sveta, pa tudi za varnost bo dobro poskrbljeno. Drugo - predvsem vprašanje, koliko avtentične Afrike hočeta odkriti, ostaja vama. Lahko se tudi zadovoljita s poležavanjem na zastraženi hotelski plaži in instantsafarijem.

8. Škotska
Vseeno si želite mirnih, romantičnih počitnic v dvoje, pa vam je Nova Zelandija predaleč (in vam je predraga). Škotska bo več kot odličen nadomestek! Katera deklica še ni sanjala o tem, da je princeska v gradu, naokoli so posejana jezerca, narava je neokrnjena, v zraku se vijejo meglice ...? Uživala bosta lahko v dolgih sprehodih in raziskovanju razvalin na svežem in čistem zraku. Glede na izbrani hotel (mnogi so preurejeni stari gradiči), vas bo osebje razvajalo s čudovito urejenimi vrtovi, masažo, golfigrišči. Morda pa bi radi povsem zamenjali vsakdanje vloge? Pojdite na turistično kmetijo in za nekaj dni ob ranem jutru gonite ovce na pašo!

R. S.