Severnega medveda je pokončal eden izmed napadenih. Foto: EPA
Severnega medveda je pokončal eden izmed napadenih. Foto: EPA
Medved, ki se je zverinsko lotil spečih Britancev. Foto: EPA
Ranjence so prepeljali v bolnišnico v največjem mestu na otoku. Foto: EPA
Uradna turistična stran Norveške Svalbard oglašuje s podobo severnega medveda na ledeniku. Foto: Uradna turistična stran

Ime Svalbard večini ljudi najbrž ni bilo znano - a to do petka, ko je severni medved na otoku Spitsbergen ob ledeniku Von Postbreen napadel tabor britanskih šolarjev, ki so bili tam na raziskovalni ekskurziji.
17-letnega fanta je medved takoj pokončal, nato pa se je lotil še dveh njegovih sošolcev, ki sta spala v šotoru. Medveda je nazadnje pokončal eden izmed vodij odprave, potem ko je žival napadla tudi njega.
"Človeška bitja lahko skrbijo za svalbardsko občutljivo naravno okolje tako z ekološkim vedenjem v vsakodnevnem življenju kot tudi s tem, da spoštujejo lokalne razmere med svojim obiskom," še piše na uradni turistični strani otočja.

Namesto da bi se bali - fotografirajo
Prva točka se nanaša na globalno segrevanje - in prav zaradi njega naj bi bili napadi severnih medvedov na odročnem ledeniškem otočju v arktičnem pasu vse pogostejši. S taljenjem ledu severni medvedi izgubljajo svoje naravno okolje in ne morejo več loviti hrane - zato jih vse več prihaja vse bliže civilizaciji.
Pri drugi točka pa gre za (objestno oz. arogantno?) obnašanje turistov med obiskom. Domačine namreč močno jezi, da turisti ob "eksotičnem" pogledu na severnega medveda te veličastne živali ne opazujejo s potrebne distance, ampak se jim preveč približajo.
"Ljudje ne vedo, kako nevarni so - pred kratkim je eden prilomastil do obale in ljudje so tekli dol, da bi ga slikali. Sploh se niso zavedali, da so lahko njihova življenja ogrožena," je za Guardian ob tragični smrti 17-letnega Britanca povedala tamkajšnja umetnica in letališka delavka Liv Rose Flygel.

Nespametno taborjenje
Strokovnjak za severne medvede, britanski TV-producent Phil Dalton, ki je lani za BBC posnel dokumentarni film Severni medved: vohun na ledu, pa se čudi, da je britanska skupina postavila svoj tabor tam, kjer ga je. Dalton je namreč več mesecev preživel na istem ledeniku, kjer je snemal medvede za svoj film.
"Tabor so postavili na medvedji 'vroči točki', kraju, ki je reden postanek medvedov, in kraju, s katerega so že poročali o prejšnjih incidentih. Domačini bi nedvomno povedali, da se je bilo nespametno utaboriti na takem kraju," je za Mirror povedal Dalton, ki so mu svalbardske oblasti svetovale, naj ne postavlja šotora tam, kjer se pogosto zadržujejo medvedi.
Kitolov zamenjal turizem
Severni medvedi so sicer na otočju stalna nevarnost, od 17. stoletja, ko so otoke uporabljali kot kitolovsko bazo, do bolj nedavnih časov, ko je Svalbard, še zlasti Spitsbergen, postal rudarsko središče, zdaj pa še priljubljena turistična destinacija. Malce bolj avanturistična, alternativna turistična destinacija.

Otočje privlači s svojo arktično (a vseeno razmeroma milo) klimo, t. i. polnočnim soncem, obilico pticami, severnih jelenov in že omenjenih severnih medvedov. Sedem nacionalnih parkov in 23 naravnih rezervatov zavzema dve tretjini otočja in ščiti neokrnjeno naravo. 60 odstotkov otočja predstavljajo ledeniki, številni so tudi fjordi in gore.

Norveška turistična stran Svalbard izpostavlja kot privlačno poletno in zimsko destinacijo - poleti lahko tam združite pohodništvo s križarjenjem ("Kampirajte pod veličastnimi ledeniki!"), pozimi pa se nekateri odločijo za osvojitev svalbardskih vršacev na smučeh, medtem ko se drugi raje usedejo na pasjo vprego ("Na Svalbardu ni težko biti prevzet od občutka brezkončnosti in surove narave.").

Zanimivosti torej ne manjka - te so nakopičene zlasti v največjem mestu, Longyearbyen, slikovitem skupku barvitih lesenih hišk z osupljivo naravno kuliso. Mesto tako vsako leto gosti Polarjazz, Vrnitev sonca, smučarski maraton, maraton, Bluz temne sezone (pozimi, ko sonce nikdar ne vzide), imajo pa tudi muzej, galerije in številne lokale.
V spodnji galeriji pa še nekaj fotografij Svalbarda (Foto: Uradna turistična stran, EPA).