Smučanje ali mučenje kolen in smuči? Presodite sami. Foto: EPA
Smučanje ali mučenje kolen in smuči? Presodite sami. Foto: EPA

So smučarji in so smučarji "norci". In o teh slednjih govori ta prispevek, ki z videoposnetki skuša prikazati nekatere najbolj neverjetne smučarske proge na svetu, ki pogosto niti niso uradno začrtane. Izredno težavne jih ne delata le huda strmina in ozka proga, ki je pogosto "bogu za hrbtom" in je že pot do nje pravi izziv, ampak izredno zahtevno konfiguracijo še "začinijo" nepredvidljve stvari, kot so snežni plazovi, drevesa, ki se nenadoma pokažejo izza vogala, in preteče skale.

Ste katero izmed omenjenih prog že presmučali? Zaupajte nam svoje vtise v komentarjih pod novico!

"Za nekatere ljudi se zdi, da po njihovih žilah kri steče v drugo smer, ko si na noge pripnejo smuči in si na glavo namestijo čelado. Ne vem, ali je za to kriv adrenalin ali kaj drugega, a preprosto potrebujejo nekaj več, nekaj norega, nekaj izredno drznega," je smučarje, ki se ne morejo upreti misli, da bi preizkusili najzahtevnejša smučišča, opisala Samantha Berman, urednica smučarske revije SKI.

Želite videti nekaj neverjetnega, strašljivega in vznemirljivega hkrati? Podajte se skozi posnetke najbolj strašljivih smučišč. Vas bodo kdaj videla?

Delirium Dive, Sunshine Village, Banff, Kanada
Vsakega, ki se poda na to smučišče, ki ni uradno označeno, zato mora vsak smučar ubrati svojo pot in se znajti v tej "zmešnjavi", obvezno opremijo z radijskim sprejemnikom, da ga v primeru sprožitve plazu ali nesreče reševalci lažje najdejo.

Corbet’s Couloir, Jackson Hole, Wyoming, ZDA
Velika večina ljudi, ki se poda na vrh te zlovešče proge, se tik pred zdajci premisli in se v dolino raje poda brez smučk. Že ob prvem pogledu na prepad, ki čaka smučarja, človeka spreleti srh. Smučar mora namreč najprej skočiti približno šest metrov globoko, šele potem se njegove smuči znova dotaknejo podlage. Po začetnem strahu prostovljca čaka nagrada, saj se nato nagib zmanjša, zato je ostali del proge le čisti užitek. Corbet's Couloir sicer velja za najbolj strašno smučišče v ZDA.

La Grave, Francija
Smučanje po ogromnem ledeniku La Meije v Alpah, ki je visok skoraj 4.000 metrov, je za ekstremne smučarje pravi užitek. Tukaj ni označene proge, ampak le dva kilometra zelo strmega, neoznačenega in nenadzorovanega območja, ki ga omejujejo le gole skale in ledeniški prelomi. Da ohranite upanje, da boste v dolino prišli živi in zdravi, potrebujete gorskega vodnika, ki bo preveril vašo opremo in radijski signal.

Black Hole, Smugglers’ Notch, Vermont, ZDA
Hrib, primeren le za smučarje z odličnim znanjem obvladovanja smučk, ki jih bodo morali usmerjati med gostimi borovimi drevesi, grmovjem in nevarnimi štori. Nasvet: najbolje jo boste odnesli, če boste pogled usmerili izključno na belo površino in ne gledali dreves.

La Chavanette, Avoriaz, Francija
Smučišče, poznano tudi pod imenom "Švicarski zid", je iz doline videti povsem prijazno, a videz vara. Začetek je namreč povsem druga zgodba, še posebej, če snega ni na pretek. Izjemna strmina, med 50 in 55 stopinj, in izpostavljenost močnemu vetru lahko teren hitro spremenita v spolzek led.

S + S Couloir, Jackson Hole, Wyoming, ZDA
Proga, imenovana po Charlieju Sandsu in Johnu Simsu, prvih dveh moških, ki sta jo uspešno presmučala, se začne z izjemno nevarnim prepadom med skalami. Za smučanje potrebujete posebno dovolilnico smučarskih varnostnikov.

Rambo, Crested Butte, Kolorado, ZDA
Ko se enkrat spustite po Rambu, ki ima 55 stopinj naklona, poti nazaj ni več. "Dobra" stvar te proge je njena dolžini, saj je dolga (kratka) le 300 metrov.

Grand Couloir, Courchevel, Francija
Že za to, da dosežete najbolj razvpito progo v Alpah, potrebujete veliko poguma, saj vas do nje pripelje vzpenjača. Ko pa se poženete po smučeh, morate krmariti po izjemno ozkem, večinoma ledenem, 200 metrov dolgem grebenu s strmimi skalami na obeh straneh - in to je šele začetek. Podobno velik izziv predstavlja tudi sosednja proga Emilie Allias, čeprav ni tako znana.

Great Scott, Snowbird, Utah, ZDA
Povprečno več kot meter debela snežna odeja naj vas ne potolaži, smučanje po progi z naklonom 40 stopinj ne bo zato nič varnejše. Tu je pogosto tudi slaba vidljivost, kar lahko hitro pomeni, da smučar z zahtevnega terena povsem zaide iz smeri.

Harikiri, Mayrhofen, Avstrija
Harikiri se spusti 390 metrov v globino, naklon pa je 38 stopinj - podoben kot pri zaletišču smučarskih skakalnic.

Mont Fort and Tortin, Verbier, Švica
Če imate poškodbo kolena, se raje izognite tema dvema izredno neravnima progama, polnima snežnih grbin, v Štirih dolinah v Verbierju.