Nepalski junaki. Foto: Reuters
Nepalski junaki. Foto: Reuters

Več sto ljudi je na letališču pričakalo odpravo, ki ji je pred dnevi uspel zgodovinski vzpon na drugo najvišjo goro na svetu, na K2. Nepalska alpinistična odprava 10 alpinistov se je 16. januarja prva v zimskem času povzpela na vrh te gore.

Zgodovinski uspeh so skupaj z alpinisti ob njihovem prihodu v domovino proslavili predstavniki vlade, sorodniki in številni drugi Nepalci.

"To je neverjeten dosežek glede na to, da je zimski vzpon na K2 dolgo veljal za eno od redkih še neosvojenih velikih trofej svetovnega alpinizma," je dosežek nepalske odprave opisal Mingma Sherpa, vodja podjetja Seven Summit Treks, ki je organiziralo odpravo.

Po sprejemu na letališču Tribhuvan se je odprava v odprtem tovornjaku zapeljala po prestolnici Nepala, čestitkam deseterici in drugim sodelujočim pa se je pridružil tudi predsednik tamkajšnje vlade Khadga Prasad Shara Oli.

"Želeli smo podati jasno sporočilo svetu: ko se združimo, ni nič nemogoče," je novinarjem ob prihodu v domovino dejal član odprave Nirmal Purja. Za zgodovinski vzpon je vsak član odprave tvegal svoje življenje, je dodal.

Purja, nekdanji britanski marinec, je pred časom osvojil svetovni rekord, ko se mu je v šestih mesecih in šestih dneh uspelo povzpeti na 14 najvišjih vrhov na svetu, visokih 8000 metrov ali več, s pomočjo dodatnega kisika. Zanimivo je, da je bil Purja edini član zimske odprave na K2, ki si pri tem vzponu ni pomagal z dodatnim kisikom.

K2 je druga najvišja gora na svetu in po mnenju poznavalcev je večji izziv kot vzpon na najvišjo goro na svetu Mount Everest. Več odprav na goro, ki leži na meji med Pakistanom in Kitajsko, se je končalo tragično. Med njimi je avgusta leta 2008 plaz pokopal 11 alpinistov.

Prvi zimski vzpon na K2 uspel ekipi nepalskih šerp

Usoden rekorderski poskus

Tudi nepalsko odpravo pod okriljem komercialnega operaterja Seven Summit Treks je zaznamovala tragična nesreča. Kot je pred desetimi dnevi poročala španska televizija RTVE, se je smrtno ponesrečil eden od vodij odprave, 49-letni španski alpinist Sergi Mingote.

Katalonec je načrtoval vzpon na K2 brez dodatnega kisika. Ponesrečil se je 16. januarja pri sestopu v bazni tabor. Na nadmorski višini 6000 metrov je omahnil 700 metrov globoko in zaradi posledic padca umrl.

Mingote je skušal doseči poseben rekord – v manj kot 1000 dneh osvojiti 14 osemtisočakov brez pomoči dodatnega kisika v projektu, poimenovanem 14x1000 Catalonia Project.