Spletna novinarska konferenca ob 10- letnici promocije skupnih turističnih produktov treh dežel. Foto: Slovenska turistična organizacija
Spletna novinarska konferenca ob 10- letnici promocije skupnih turističnih produktov treh dežel. Foto: Slovenska turistična organizacija

Slovenska turistična organizacija (STO) napoveduje dolgotrajno okrevanje turistične panoge, je na spletni novinarski konferenci turističnih organizacij treh dežel povzela direktorica STO-ja Maja Pak. Številke iz leta 2019 bo predvidoma slovenski turizem dosegel šele leta 2023 ali pozneje.

Tudi napovedi za letošnje poletje so negotove. "Vsi vemo, da bo turistično povpraševanje odvisno od več dejavnikov, zlasti od epidemiološke slike," je spomnila. Podobne številke lanskim pričakujeta tudi direktor Turistične organizacije avstrijske Koroške Christian Kresse in direktor Turistične organizacije Furlanije - Julijske krajine Lucio Gomiero.

To zimo je med smučarskimi tekači še posebej priljubljena pot, ki pri Ratečah Slovenijo povezuje s sosednjo Italijo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
To zimo je med smučarskimi tekači še posebej priljubljena pot, ki pri Ratečah Slovenijo povezuje s sosednjo Italijo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Uspešni skupni projekti

Predstavniki vseh treh turističnih organizacij so danes poudarili odlične primere tristranskega sodelovanja. Med njimi je daljinska pohodniška pot Alpe Adria Trail, ki na 750 kilometrih združuje tri države v eno izkušnjo. Leta 2019, torej pred izbruhom covida-19, so na poti našteli 20.000 pohodnikov, ki so ustvarili 100.000 prenočitev.

Skupen je tudi projekt Alpe Adria Golf, ki združuje 20 golf igrišč v treh državah.

Ne nazadnje pa trojica dežel razvija tudi skupno gastronomsko ponudbo.

Oddih v naravi

V času okrevanja po covidu-19 bodo imela turistična doživetja v naravi, ki je ob tromeji izredno bogata, še večji pomen, so prepričani sogovorniki.

Avstrijske destinacije so na domačem in nemškem trgu pred tremi tedni opravile raziskavo, ki je pokazala, da je največja želja za prihodnji dopust oddih v naravi.

"Pohodništvo, turno in gorsko kolesarstvo, kolesarski parki, plavanje in zlasti uživanje v lokalni gastronomiji ob ogledovanju znamenitosti," je Kresse navedel nekatere primere turističnih produktov prihodnosti. "Koroška bo imela vse letošnje ponudbe povezane z mnogimi dejavnostmi v naravi in z izkušnjami gastronomije," je dejal.

Na podobne karte igra tudi Slovenija. Pakova je spomnila, da je država letos evropska prestolnica gastronomije. Gastronomija je tudi osrednja promocijska tema slovenskega turizma v aktualnem dvoletnem obdobju, nasledila pa jo bo tematika doživetij v naravi.

Sorodna novica Von der Leyen: Zakonski predlog za skupni cepilni potni list že v marcu

Potreba po jasnih in enotnih pogojih za prehod meje

Vsi govorniki so ob tem poudarili pomen jasnih in enotnih pogojev za prehajanje meja znotraj EU-ja. Prav tako so podprli pobudo Evropske komisije o oblikovanju digitalnega zelenega potnega lista.

"Podpiramo hitro, usklajeno in nediskriminatorno rešitev, podprto s sodobno tehnologijo," je navedla Pakova. Ideja Evropske komisije, ki bi zajemala cepljene proti covidu-19, tiste, ki so bolezen že preboleli ali pa so opravili testiranje, bi po njeni oceni lahko olajšala turistične tokove in jih naredila varnejše.

Kresse je menil, da je digitalni potni list za cepljene proti covidu-19 "absolutno potrebna" rešitev. S tem lahko države izmenjujejo podatke o cepljenih, prebolelih in testiranih, posledično pa turistom ob obisku restavracij in drugih znamenitosti ponudijo "največjo mogočo svobodo", je dejal.