Preteklih 12 mesecev je bilo pestrih. Foto: Arhiv RTV SLO
Preteklih 12 mesecev je bilo pestrih. Foto: Arhiv RTV SLO

Leto 2023 se je izteklo, glasbeni svet pa ni "radodaren" samo med decembrskimi prazniki, ampak je za bogato obdarovanje poslušalcev in poslušalk poskrbel že v preteklih 11 mesecih.

Leto 2023 ali leto Taylor Swift

Med pevci in pevkami je na svetovni ravni gotovo najpogosteje odzvanjalo ime Taylor Swift. Velika zvezdnica je bila že predtem, a njena kariera je dosegla neslutene višave. Za 34-letno ameriško popzvezdnico je namreč neverjetno leto, dosegala je rekord za rekordom, za to je bila zaslužna predvsem njena koncertna turneja Eras, ki prihodnje leto prihaja tudi v Evropo. Vrnitev na odre ji je po petih letih uspela v velikem slogu – svojim oboževalcem je postregla s triurnimi koncerti, ki so obsegali 45-pesemsko potovanje skozi vse albume njene bogate kariere. "Kraljica popa je znova na prestolu," je objavil The Times.

Turneja je prišla tudi v kinematografe. Foto: Reuters
Turneja je prišla tudi v kinematografe. Foto: Reuters

Povpraševanje po vstopnicah je bilo izjemno, portal za prodajo vstopnic Ticketmaster se je sesul. Podjetje, ki mu očitajo, da s svojim monopolom nad prodajo vstopnic odira stranke in izkorišča izvajalce, je spet dvignilo prah. Ob napovedi turneje so se že registrirani oboževalci med nakupovanjem več ur bojevali z računalniškimi motnjami, vstopnice so bile kmalu razprodane, prodaja širši javnosti pa je bila preklicana. V nadaljnji prodaji so cene dosegle tudi do 28.000 ameriških dolarjev. Kljub temu je turneja presegla rekord v številu vstopnic za koncerte, ki jih je izvajalec prodal v enem dnevu, in sicer 2,4 milijona. Ko se je turneja poleti začela, so se oboževalci brez vstopnic zbrali na parkiriščih pred stadioni in dvoranami, da bi ujeli vsaj malo Taylorinih nastopov. V Seattlu so njeni koncerti povzročili celo seizmološko aktivnost, primerljivo s potresom magnitude 2,3.

Oktobra je turnejo Eras, ki je podrla vse prodajne rekorde koncertov, pripeljala tudi v kinodvorane. Postala je tudi prva izvajalka v zgodovini priljubljene platforme za pretočno predvajanje glasbe Spotify, ki je dosegla mejnik 100 milijonov poslušalcev na mesec. Dosežek je priljubljeni glasbenici uspel tudi po zaslugi julija izdanega albuma Speak Now (Taylor’s Version) – tega je tako kot že dva albuma predtem na novo posnela po sporu z nekdanjo založbo Big Machine, ki ji je prepovedala uporabo skladb s prvih šestih studijskih albumov. Album se je takoj zavihtel na vrh Bilboardove lestvice najbolj poslušanih albumov, še trije prejšnji albumi pa so bili uvrščeni med deset najbolj poslušanih. Swift je tako postala tretja izvajalka v zgodovini, ki je imela sočasno med desetimi najbolj poslušanimi štiri albume.

Njen po devetih letih ponovno izdani glasbeni album, ki sicer velja za prelomnega, saj je označeval glasbeni prehod od kantrija k popu, je osvojil tuje lestvice. 1989 (Taylor's Version) je podrl tudi rekord na glasbeni platformi Spotify – postal je največkrat predvajani album v enem dnevu letos. Pevka, ki je sicer napolnila tabloide s svojim ljubezenskim razmerjem z zvezdnikom ameriškega nogometa Travisom Kelcejem, je stopila tudi v klub milijarderjev, njeno premoženje naj bi znašalo kar 1,1 milijarde dolarjev. Obenem se je pridružila elitnemu krogu ljudi, kot so nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, švedska okoljevarstvenica Greta Thunberg in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki mu je revija Times dodelila naziv osebnost leta.

Čeprav so dosežki Taylor Swift, ki je lani že za leto 2022 prejela številne nagrade, neprimerljivi, so tudi drugi poskrbeli za nepozabno leto.

Revija Times je Taylor Swift razglasila za osebnost leta. Foto: Reuters
Revija Times je Taylor Swift razglasila za osebnost leta. Foto: Reuters

Na slovenskih tleh kraljevali Joker Out

Na slovenskem glasbenem področju je medtem največ pozornosti pritegnila skupina Joker Out. Mladeniče je lani doletela čast, da so v Liverpoolu na Evroviziji zastopali Slovenijo, njihovo evrovizijsko popotovanje pa se je tako začelo že januarja, ko so javnosti razkrili, s katero pesmijo bodo tekmovali z drugimi glasbeniki in glasbenicami. Nadaljevalo se je s predevrovizijskimi zabavami v tujini, vrhunec pa doseglo maja v Veliki Britaniji.

 Joker Out v Stožicah priredili največji samostojni koncert do zdaj. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Joker Out v Stožicah priredili največji samostojni koncert do zdaj. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

Skladba Carpe Diem, s katero so "celo noč plesali", je bila tista, ki je na evrovizijskem odru odzvanjala pod slovensko zastavo in jim na koncu prinesla 21. mesto. Nastop je peterici, ki je, že preden je stopila na evrovizijski oder, predstavila skladbo New Wave, ki jo je posnela z dvakratnim britanskim grammyjevcem Elvisom Costellom, pomagal pri doseganju novih, višjih ciljev. Zasedba Joker Out namreč ni počivala. Vrnili so se na žive koncerte, v tujini, kjer so se osredinili na klube in manjše koncertne dvorane, so dokazali, da slovenščina ni ovira v poslušanju glasbe. V Varaždinu so bili predskupina zasedbi Franz Ferdinand, nastopili so v Beogradu in Sarajevu, med drugim so razprodali koncerte v Veliki Britaniji, na Irskem, Varšavi, Pragi, Amsterdamu, Madridu, Barceloni, pa tudi v Skandinaviji, na Finskem so v le osmih minutah prodali 2000 vstopnic.

Tudi oboževalcev in oboževalk doma niso razočarali – v poletnih mesecih so nastopali tako rekoč po vsej Sloveniji. Temu, kakšna je stopnja zvestobe slovenskih poslušalcev, pa so pričale razprodane Stožice, kjer so oktobra priredili največji samostojni koncert do zdaj. Tam je 12.000-glava množica pričakala vrhunec letošnje glasbene odiseje zasedbe Joker Out, ki je na tem prizorišču dvakrat nastopila kot predskupina in znova napovedala, da vajeti slovenskega rocka nezaustavljivo prevzema nova generacija.

67. pesem Evrovizije osvojila pretekla zmagovalka

Zmaga lanske Evrovizije je romala v roke Loreen. S pesmijo Tattoo je postala prva ženska z dvojno evrovizijsko krono, je pa druga po Ircu Johnnyju Loganu, ki ji je tovrstni dosežek uspel. Evrovizija se tako že sedmič v zgodovini seli na Švedsko.

Loreen je od strokovnih žirij prejela kar 340 točk, od občinstva pa še dodatnih 243. Foto: Reuters
Loreen je od strokovnih žirij prejela kar 340 točk, od občinstva pa še dodatnih 243. Foto: Reuters

Loreen je od strokovnih žirij prejela kar 340 točk, od občinstva pa še dodatnih 243, s čimer je osvojila 583 točk in drugouvrščeno Finsko, ki jo je zastopal Käärijä s pesmijo Cha Cha Cha, premagala za 55 točk (528). Ta je bil sicer prepričljivi zmagovalec "glasu ljudstva" – od občinstva je namreč prejel 376 glasov. Na tretje mesto se je s 362 točkami uvrstila izraelska predstavnica Noa Kirel s pesmijo Unicorn. Številne evrovizijske privržence so letos zmotila prav velika razhajanja med ocenami strokovnih žirij in glasovi gledalcev, kar je znova obudilo stare debate o najbolj pravičnem načinu točkovanja ter sprožilo polemike o političnosti tekmovanja.

Največje glasbeno tekmovanje Evrovizija je znova pritegnila številno občinstvo. V finalu in v obeh predizborih si jo je ogledalo okrog 162 milijonov ljudi. Letošnji finale izbora za pesem Evrovizije je bil najbolj gledan v zadnjih sedmih letih, hkrati pa tudi najbolj gledana letošnja oddaja na Prvem programu Televizije Slovenija.

Kar štiri evrovizijske skladbe so se naenkrat prebile na britansko lestvico najboljših deset, kar se predtem ni zgodilo še nikoli. Preboj med deseterico je uspel zmagovalki Loreen, Fincu Kääriji, domačinki Mae Muller in Norvežanki Alessandri. Slovenski predstavniki Joker Out so zasedli 21. mesto, na svoj nastop so bili ponosni, za edinstveno izkušnjo pa hvaležni.

Od zlatih piščali do Popevke

Na lanski podelitvi zlatih piščali so sicer počastili dosežke za preteklo leto. Novomeška zasedba MRFY se je razveselila kar treh glasbenih nagrad zlata piščal ─ prepričali so namreč v kategorijah izvajalec leta, album leta (Use) in skladba leta (Angeli). Drugič v zgodovini podeljevanja zlatih piščali so šle nagrade v treh kategorijah istemu izvajalcu, takšen "trojček" je nazadnje uspel Siddharti leta 2019. Novinka leta je postala Masayah, za življenjsko delo pa so nagradili Andreja Šifrerja.

Gregor Ravnik – Torek

Tradicionalno so se odvili tudi raznoliki festivali. Zmagovalec 42. festivala Melodije morja in sonca v Avditoriju Portorož in prejemnik velike nagrade je postal Gregor Ravnik s skladbo Torek. V Mariboru je bil festival nove slovenske glasbe Frišno/Fresh, na katerem je po izboru radijskih poslušalcev zmagala skladba Kinderšpil, ki jo je zapel Leopold I. Nagrado za najboljšo izvedbo je po oceni strokovne komisije dobil Vlado Kreslin.

Občinstvo je lani na Popevki največ glasov namenilo skladbi Med nama v izvedbi Nina Ošlaka, ki je na slovenskem glasbenem prizorišču že 15 let, a je letos prvič nastopil na kakšnem glasbenem festivalu. Strokovna žirija pa je za najboljšo skladbo določila Kako zveni pomlad v interpretaciji Eve Hren.

Tudi v tujini je bilo slovensko delo nagrajeno. Na festivalu Eurosonic Noorderslag v Groeningenu na Nizozemskem je bila namreč med prejemniki priznanj Music Moves Europe Awards tudi Slovenka July Jones.

Nino Ošlak: Med nama (zmagovalna pesem)

2023 v znamenju obletnic

Rdeči album Pankrtov je praznoval 40 let, enako obletnico je praznovala velenjska skupina Šank Rock. Okroglo obletnico sta praznovala tudi projekta, ki v svetu slovenske glasbe igrata veliko vlogo – Izštekani in Špil liga. 30-letnico glasbene oddaje na Valu 202 Izštekani so praznovali s koncertom Izštekanih 30. Z generacijskim in žanrskim prepletom slovenske glasbene smetane pod taktirko kuratorja Jureta Longyke in ob spremljavi več kot petnajstčlanske glasbene zasedbe Smrdel Brothers Collective se je 15 glasbenikov – Silence, Vlado Kreslin, Urša Mihevc (Fed Horses), Gregor Strasbergar (MRFY), Hamo, Boris Kokalj (Kokosy), Jure Lesar, Klemen Klemen, Jardier, Vazz, Tomi Meglič (Siddharta), Severa in Gal Gjurin, Slon in Sadež, Saša Vipotnik (AKA Neomi) in Borut Marolt (Niet) – jubileju poklonilo tako, da je vsak odpel po dve pesmi, po formuli 15 x 2 = 30.

Izštekanih 30, prenos

Špil liga je lani že desetič imenovala svojega prvaka, to je uspelo skupini Špil ligni. "Varilnica" novih talentov je sicer 10. obletnico praznovala z velikim brezplačnim koncertom. Oder na Trgu prekomorskih brigad pred Kinom Šiška so med drugim zavzeli tudi nekateri zmagovalci desetih sezon natečaja. V preteklosti so lovoriko osvojili Koala Voice, StillOut, Infected, Joker Out, In The Attic, Kiwi Flash, Before Time, Masaž, BibliBan in novopečeni Špil Ligni.

Poletna noč posvečena Domicelju, Izštekanih 10 pa Kreslinu

Poletna noč, tradicionalni koncert v središču Ljubljane, je bila posvečena avtorskemu opusu kantavtorja Tomaža Domicelja, ki je lani praznoval 75 let. Na najkrajšo noč v letu so na Kongresnem trgu odmevale tudi uspešnice, kot sta Slovenskega naroda sin in Danes bo srečen dan.

Velikan slovenske glasbe Vlado Kreslin je dopolnil 70 let, le nekaj dni po jubilejnem sedemdesetem rojstnem dnevu je eden največjih slovenskih glasbenikov prejel še darilo svojih stanovskih kolegov. V ljubljanskem Kinu Šiška se je izvajalcu, vklesanemu v kamen gore Rushmore slovenske glasbe, na Izštekanih 10 poklonilo skoraj petdeset glasbenikov, zbranih v ducat najrazličnejših zasedb, med drugim tudi Masayah, Hauptman, Skova in Skovani, Jardier, Batista Cadillac, Kokosy, Chris Eckman in Jana Beltran, Dan D ter Leopold I. in Drügi. Vstopnice za koncert, polnega najrazličnejših priredb, spominov in čustev, so pošle v pičlih osmih urah.

Izštekanih 10, Poklon Vladu Kreslinu

V Sloveniji slovenska kraljica radijskih predvajanj skupina Fed Horses, med tujimi kraljevala Pink

Medtem ko Val 202 in Radio Prvi podatkov za leto 2023 še nimajo – ti bodo znani januarja – so rezultati Radia Si že znani. Po podatkih glasbenega urednika Marjana Kokola je med domačimi izvajalci s konkurenco pometla skupina Fed Horses. Najpogosteje predvajanim se na drugem mestu pridružuje zasedba Joker Out, na tretjem mestu je pristala Siddharta. Četrto mesto je pripadlo skupini Mi2, ki je lani priredila že tisoči koncert, sledil jim je Dan D.

Največkrat predvajana pesem je bila Preblizu pleševa Mateja Broja, za njo se je uvrstila skladba Tobogan MRFY-jev. S tretjim mestom se lahko pohvalijo Kokosy s pesmijo Lukatova mami, za njimi pa sta se uvrstili pesmi Mlad (Fed Horses) in evrovizijska Carpe Diem skupine Joker Out (če se sešteje število predvajanj tako slovenske kot tudi angleške različice).

Med tujimi izvajalci je po številu predvajanj kraljevala Pink, v prvi peterici so se ji pridružili tudi Ed Sheeran, Taylor Swift, Miley Cyrus in Depeche Mode. Najpogosteje predvajana pesem je bila pesem Anti-Hero (Taylor Swift), sledile so ji Flowers (Miley Cyrus), Snap (Rosa Linn), Weekends (Freya Ridings) in Lost (Linkin Park).

Po podatkih platforme Spotify je v svetovnem merilu nedvomna zmagovalka po številu pretočnih predvajanj Taylor Swift, sledila sta ji Bad Bunny in The Weeknd. V srca ljudi po svetu se je najbolj usedla pesem Flowers, za katero je poskrbela Miley Cyrus. Na drugo mesto se je zavihtela Kill Bill pevke SZA, za njo pa As It Was Harryja Stylesa. Na četrtem mestu je pristala skladba Seven, ki jo je v sodelovanju z Latto v svet poslal Jungkook, južnokorejski pevec in član skupine BTS, ki je sicer praznovala 10. obletnico. Peto mesto je pripadlo skladbi Ella Baila Sola, rezultat sodelovanja Eslabona Armada in Pesa Plume.

Nekateri lani v svet poslali debitantski album, stari mački nadaljevali svoje poslanstvo

Glasbeniki in glasbenice se poskrbeli za nov material. O glasbenem delovanju in popotovanju ter novem zvočnem materialu se je MMC obširno pogovarjal z bogatim naborom slovenskih izvajalcev in izvajalk. Med njimi so bili Zmelkoow, Paul Grem, I.C.E., Leopold I., Happy Ol' McWeasel, Mate Bro, Batista Cadillac, 2B, Lumberjack, Zevin, Majlo 27 in Žiga Pavlovič – Pafko, Masayah, Gašper Šantl iz dvojca zalagasper, Chateau, Petsto metrov, Aleš Klinar - Klinči, freekind., Plateau in seveda Vlado Kreslin.

Velikan slovenske glasbe je Vlado Kreslin letos dopolnil 70 let. Foto: Alan Orlič
Velikan slovenske glasbe je Vlado Kreslin letos dopolnil 70 let. Foto: Alan Orlič

Pogovarjali smo se tudi z glasbenicama Konstrakto in prvo damo simfoničnega metala Tarjo Turunen, ki je nastopila v Kinu Šiška.

Tudi čez lužo se je dogajalo. Cher je razkrila izid svojega prvega božičnega albuma Are You Spending Christmas With Me?, Dolly Parton, ki so jo sprejeli v Hišo slavnih rokenrola, je poskrbela za svoj prvi rokovski album. Rokovske legende The Rolling Stones so prvič po 18 letih in prvič po smrti bobnarja Charlieja Wattsa postregli z novim glasbenim materialom – na plošči Hackney Diamonds se je pojavil tudi nekdanji Beatle Paul McCartney. Tudi Parni valjak je nadaljeval svojo glasbeno pot, novi glas hrvaške skupine je postal Igor Drvenkar.

Po nekaj letih čakanja so tudi oboževalci Metallice prišli na svoj račun – skupina je izdala 12. studijski album z naslovom 72 Seasons, očak šokrocka Alice Cooper je poskrbel za že 22. samostojni album Road. Član nekdanje zasedbe Oasis Noel Gallagher je na novem albumu Council Skies razmišljal o nezavidljivem stanju v Veliki Britaniji, nov album Trustfall je izdala tudi ameriška pevka in tekstopiska Pink, britanska zasedba Duran Duran pa šestnajsti studijski album.

Pol stoletja po izidu prvenca legendarne švedske zasedbe ABBA je izšla še jubilejna izdaja albuma. Plošča Ring Ring, ki nosi zvok nekaterih največjih uspešnic skupine, je izšla v različnih vinilnih formatih. Agnetha Fältskog se je sicer po desetih letih vrnila na glasbeno prizorišče z novim glasbenim materialom in predstavila pesem Where Do We Go From Here?. Oboževalci Barbre Streisand so se razveselili izdaje njenih spominov, My Name is Barbra, ter dveh njenih albumov.

Na podelitvi grammyjev kraljevala Beyoncé, Ken prišel na Billboardovo lestvico, hiphop je praznoval abrahama, vrnili so se Take That in *NSYNC

Nekdaj priljubljena zasedba Take That, ki je poleg Lionela Richieja, Katy Perry in Andree Bocelli nastopila na koncertu ob kronanju kralja Karla III., se je z novim singlom in albumom v okrnjeni zasedbi vrnila na glasbeno prizorišče. Ameriška skupina *NSYNC, ki je zadnjo pesem izdala leta 2002, je po več kot 20 letih izdala novo pesem z naslovom Better Place, ki je del filmske franšize Troli.

Ameriški igralec Ryan Gosling, ki je bil zadnje čase znan kot Ken, se je s pesmijo iz filma Barbie prvič zavihtel na Billboardovo lestvico Hot 100. Skladba I'm Just Ken se je znašla na 87. mestu. Na vrhu ameriških glasbenih lestvic se je znašla tudi kantriskladba doslej neznanega pevca Oliverja Anthonyja z naslovom Rich Men North of Richmond. Do zdaj se še nikoli ni zgodilo, da bi neznani avtor zasedel prvo mesto na lestvicah.

Beyoncé je na letošnjo podelitev grammyjev prišla z 28 osvojenimi zlatimi kipci gramofona, k svoji zbirki pa je dodala še štiri nagrade in tako podrla rekord madžarsko-britanskega dirigenta Georga Soltija, ki se je od leta 1997 bahal z 31 zlatimi kipci gramofona.

Letos je Beyoncé svoji zbirki dodala še štiri kipce. Foto: AP
Letos je Beyoncé svoji zbirki dodala še štiri kipce. Foto: AP

Viola Davis je dobila status EGOT, Kim Petras je postala prva z grammyjem nagrajena transženska. Absolutni zmagovalec letošnje podelitve britanskih glasbenih nagrad brit je postal Harry Styles.

Hiphop je praznoval abrahama. Ta je nastal leta 1973 v Bronxu, 50. obletnico so se v zibelki žanra odločili praznovati z velikanskim osemurnim koncertom. Pol stoletja dolgi zapuščini se je poklonilo več kot 30 nastopajočih, tudi Snoop Dogg, Lauryn Hill, Trina in Lil Wayne. Glasbeni maraton je zaključil nastop Run-D.M.C. Praznovanje se ni končalo tu – ena najvplivnejših žensk v hiphopu, Missy Elliot, je od letos del rokovske hiše slavnih, poleg nje so novopečeni člani postali še ikona kantriglasbe Willie Nelson, Kate Bush, Sheryl Crow in pokojni George Michael. V Clevelandu sta bili ovekovečeni tudi skupini Rage Against the Machine in The Spinners.

Številka ena lanskega božiča v Združenem kraljestvu je po 39 letih od izida postala božična klasika Last Christmas dua Wham!. To je prvič, da se je pesem Georgea Michaela in Andrewa Ridgeleyja na vrh lestvice zavihtela v božičnem tednu.

Lani so se ustvarjalci posvetili tudi izvedbam v živo.

Koncertna industrija se je spet razbohotila, poletne festivale krojile neugodne vremenske razmere

Iron Maiden so razgreli Stožice. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Iron Maiden so razgreli Stožice. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

Leto 2023 je bilo za ljubitelje koncertov eno najpomembnejših v desetletju, saj je pandemija covida-19 močno ovirala glasbene prireditve v zadnjih letih. Povpraševanje po koncertih v živo je bilo večje kot kdaj koli prej. Na domači sceni in v bližini Slovenije so za stoječe ovacije poskrbeli številni glasbeniki, z nekaterih koncertnih izkušenj je poročal tudi MMC. Med njih spadajo tudi nastopi legendarnih progresivnih rokerjev Jethro Tull, zasedb Iron Maiden in Måneskin, Robbieja Williamsa, Perpetuum Jazzile, ki so praznovali okroglih 40 let, MRFY, Joker Out in Nine Pušlar, ki je tako kot omenjen slovenski kvintet s spektakularnim koncertom prvič osvojila Stožice.

Smučarski skakalec Žiga Jelar je na gradu Khislstein v Kranju razprodal prvi samostojni koncert, na katerem je predstavil prvenec Brez pravil. Legendarna slovenska glasbena skupina Faraoni se je po desetih letih vrnila na velike odre, skupina Mi2 se je lahko pohvalila že s tisočim koncertom. Slovenske odre so med drugim zatresli tudi skupina Siddharta, ki je po petletnem premoru predstavila tudi dve novi skladbi, glasbeniki, ki so nekdaj igrali pri Dire Straits, Zdravko Čolić, Rambo Amadeus, Marko Hatlak BAND in švedski didžej Adam Beyer.

V Sloveniji so se zvrstili tudi številni glasbeni festivali – prvič je zaživel LOVE & PEACE, ki se spogleduje z obdobjem hipijev, žanrsko je bil pisan Orto fest v ljubljanskem Orto baru. Na Lentu so med drugimi nastopili Joker Out, Klemen Slakonja, Vlado Kreslin, Rock Opera – Queen Symphony in Avtomobili. Tla ob Velenjskem jezeru je tudi s skupinami Kreator, Helloween in Venom inc. ter Bullet For My Valentine prvič zatresel festival Metaldays, ki je lani med rekama Tolminko in Sočo potekal zadnjič, ob tamkajšnjem sotočju se je začel nov festival metal glasbe Tolminator. Poletna neurja so sicer močno otežila delo organizatorjev.

Tla ob Velenjskem jezeru je prvič zatresel festival Metaldays. Foto: MMC RTV SLO/Niko Hari
Tla ob Velenjskem jezeru je prvič zatresel festival Metaldays. Foto: MMC RTV SLO/Niko Hari

Enako je sicer veljalo tudi v tujini – zaradi vremenskih razmer na slovitem festivalu Burning Man v Nevadi so obiskovalci začeli zapuščati poplavljeno prizorišče, organizatorji največjega festivala metala in hard rocka v Evropi, Wacken Open Aira, so morali ustaviti prihod obiskovalcev.

Po petih letih se je končala poslovilna odisejada Eltona Johna

Tudi množica največjih zvezdnikov se je podala na silne svetovne turneje. Turneje so sicer povzročile velike skoke cen nastanitev, prevoza in drugih "gostoljubnih" storitev v mestih v času koncertov, prav tako so sunkovito narasle tudi cene koncertnih vstopnic. Med izvajalce, ki so se lahko pohvalili z razprodanimi dvoranami po svetu, so spadali Beyoncé, Bruce Springsteen, Madonna, Coldplay in Taylor Swift.

Po petih letih se je končala poslovilna odisejada Eltona Johna. Njegova zadnja postaja v Veliki Britaniji je bil kultni festival Glastonbury, kjer je tako nastopil prvič in zadnjič, britanski glasbenik se je od koncertnih odrov dokončno poslovil v Stockholmu, kjer se je oboževalcem iz srca zahvalil za 52 let podpore. Poslovilna turneja Farewell Yellow Brick Road, ki je zaradi pandemije trajala od leta 2018, je postala tudi najbolj dobičkonosna turneja vseh časov. Člani ameriške hardrockzasedbe Kiss so v soboto odigrali svoj zadnji koncert. A to ne pomeni, da skupina ne bo več gostovala v dvoranah po svetu – le da bodo odslej na odrih stali njihovi avatarji.

Elton John je na festivalu Glastonbury nastopil prvič in zadnjič. Foto: AP
Elton John je na festivalu Glastonbury nastopil prvič in zadnjič. Foto: AP

Potem ko je udarni tandem Axla Rosa in Slasha končno zakopal bojno sekiro, je skupina Guns n' Roses znova napadla glasbeni svet in se odpravila koncertirat po planetu, enako velja za Metallico. Ameriški rokovski velikani Aerosmith so po karieri, dolgi več kot pol stoletja, napovedali svojo poslovilno turnejo. Za enako potezo so se po več kot 50 letih glasbenega potovanja odločili tudi The Eagles.

Težave pri koncertiranju je sicer imel soustanovitelj skupine Pink Floyd Roger Waters, ki se je znašel pod plazom kritik zaradi domnevnega antisemitizma, nekatera mesta mu tako niso pustila nastopiti. Kanadska pevka Celine Dion je zaradi zdravstvenih razlogov odpovedala vse datume evropskega dela turneje Courage World Tour, ki jo je sicer prekinila pandemija covida-19. Zvezdnica namreč trpi za redko nevrološko motnjo, ki vpliva na njeno petje, še vedno trpi bolečine, krčev pa ni mogoče nadzorovati.

Na koncertih v tujini se je "razpaslo" metanje različnih stvari v nastopajoče

Koncertni svet je poleg neobičajnih cen zaznamovala tudi nenavadno vedenje občinstva do nastopajočih. Zgodila se je serija incidentov, ko so oboževalci glasbenikom med nastopi metali zelo različne – in na trenutke resnično obskurne – predmete. Prvi bizarni incident se je zgodil med newyorškim nastopom Bebe Rexhe. Njej je oboževalec v obraz vrgel prenosni telefon, ker je mislil, da bo to smešno. Pevko je zadel naravnost v oko, ta pa se je v bolečinah zgrudila na tla. Preveč vnetega 27-letnika so pozneje pridržali in proti njemu vložili obtožnico za napad.

Podobno je doletelo tudi ameriško kantripevko Kelseo Ballerini, ki jo je med nastopom v Idahu v obraz zadel trd predmet, a pri tem ni bila huje poškodovana, tako da je svoj nastop nadaljevala. Je pa pozneje oboževalcem položila na srce: "Če vas kdo preveč potiska, če imate občutek utesnjenosti, samo pomahajte, prosite za pomoč. Ne mečite stvari!"

Najbolj nenavaden pa je bil gotovo incident na koncertu Pink v Londonu. Na oder je namreč priletela vrečka s človeškim pepelom. "To je tvoja mama?" je na posnetku, ki je v trenutku postal viralen, slišati pevko nagovarjati neznanca oz. neznanko. "Ne vem, kaj naj si mislim o tem," je še dejala vidno šokirana glasbenica. Draku je nekdo vrgel knjigo.

Glasbeno industrijo je razburila uporaba umentne inteligence

Glasbena industrija se je začela mobilizirati proti grožnji, ki jo predstavljajo pesmi, zložene s pomočjo umetne inteligence (UI). Oktobra je ameriška zveza za snemanje (RIAA) opozorila, da UI-podjetja množično kršijo avtorske pravice z uporabo vzorcev glasbe za svoje programe.
Tako je, denimo, aprila založbi Universal uspelo doseči umik viralne pesmi Heart on My Sleeve, zložene s pomočjo UI-vokalov, ki simulirajo Draka in The Weeknda. Direktor ponudnika pretočnih vsebin Spotify, Daniel Ek, je nasprotno dejal, da pri Spotifyju ne nameravajo v celoti prepovedati glasbe, ki jo je ustvarila umetna inteligenca.

Medtem ko so se torej nekateri v glasbeni industriji bojevali proti lažnim vokalom, proizvedenim z umetno inteligenco, so obstajale tudi izjeme. Ena izmed njih je tudi pevka Grimes, ki je zatrdila, da ne bi imela nič proti, če bi na tak način ustvarili pesem z njenim vokalom. "Zdi se mi kul, da si združen s strojem, in všeč mi je ideja, da se uničijo avtorske pravice, da bi bila vsa umetnost odprta in prosto dostopna," je zapisala zvezdnica. Obenem je predlagala, da si za vsako tovrstno uspešno pesem deli 50 odstotkov avtorskega honorarja. Dodala je, da gre za enak dogovor, kot velja za vse druge umetnike, s katerimi sodeluje.

Neil Tennant, ustanovni član skupine Pet Shop Boys je izjavil, da bi bila umetna inteligenca lahko uporabno orodje za pisce besedil. Tennant je tako zanikal strahove, da bi uporaba UI-ja imela negativne posledice na glasbeno industrijo, in dejal, da bi UI lahko pomagal glasbenikom, kadar trpijo za ustvarjalno blokado ali imajo težave pri dokončevanju pesmi.

Paul McCartney je povedal, da je tehnologija umetne inteligence omogočila zadnjo skladbo Beatlesov z uporabo vokala Johna Lennona s starega demoposnetka za dokončanje skladbe. Pesem Now And Then je zadnja z vsemi štirimi Beatli, 60 let po prvem singlu na vrhu pa so se z njo znova vrnili na prvo mesto britanske glasbene lestvice. Pesem je tudi potrdila rekord britanske zasedbe z največ prvimi mesti v Združenem kraljestvu.

Poslovili smo se tudi od Eme Prodnik in Tine Turner

V letu 2023 so se sicer nekateri, ki so pomembno zaznamovali tako slovensko kot tudi tujo glasbeno sceno v preteklosti in sedanjosti, poslovili. V 91. letu starosti je umrl slovenski glasbenik, skladatelj in aranžer zabavne glasbe Dušan Porenta. Po hudi bolezni se je pri 64 letih poslovil Bogdan Gerk, izolski glasbenik in humorist. Po hudi bolezni je glasbeni svet zapustil Damjan Bizilj, bolj znan kot DJ Bizzy, ki je največji pečat je pustil v sodelovanju s skupino Laibach, poleg samostojne glasbe je sodeloval tudi z didžejem Urošem Umekom.

Ema Prodnik, ki je zaslovela kot članica Ansambla bratov Avsenik. Foto: Facebook
Ema Prodnik, ki je zaslovela kot članica Ansambla bratov Avsenik. Foto: Facebook

Glasbeno klubsko prizorišče je zapustil Uroš Klančar, slovenski tehnodidžej, ki je sukal pod imenoma Symann in Ulix. V 60. letu starosti je umrl David Šuligoj, basist ene najizvirnejših slovenskih rokovskih skupin Avtomobili. V starosti 82 let je umrla pevka Ema Prodnik, ki je zaslovela kot članica Ansambla bratov Avsenik. Njen glas je še danes sinonim za številne Avsenikove uspešnice.

Umrla je tudi legendarna ameriška pevka Tina Turner, ki si jo bomo za vedno zapomnili po uspešnicah, kot so Proud Mary, The Best, What's Love Got to Do With It in Private Dancer. Stara je bila 83 let. Na stotine ljudi se je v Londonu udeležilo zasebnega dogodka v slovo irski pevki Sinead O'Connor, ki je umrla v starosti 56 let in je končevala novi album in načrtovala turnejo ter film, ki bi temeljil na njeni avtobiografiji.

V starosti 82 let je umrl David Crosby, eden najvplivnejših ameriških rokovskih glasbenikov 60. in 70. let. V 99. letu starosti je umrl Ray Cordeiro, hongkonški didžej in radijec, ki je svoje delo opravljal kar šest desetletij, s čimer je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Pri 81 letih je umrl Barrett Strong, ki je pel prvo uspešnico diskografske hiše Motown iz Detroita Money (That's What I Want). Sodeloval je tudi pri klasikah zasedbe The Temptations in Marvina Gayea.

 Sinead O'Connor je končevala novi album in načrtovala turnejo. Foto: EPA
Sinead O'Connor je končevala novi album in načrtovala turnejo. Foto: EPA

Astrud Gilberto, brazilska pevka bossa nove, je umrla v starosti 83 let. Najbolj znana je bila po pesmi The Girl From Ipanema, njena različica je bila prodana v več kot petih milijonih izvodih. Pri 81 letih je umrl glasbenik Sixto Rodriguez, v starosti 80 let je umrl pevec Toto Cutugno, ki je veljal za enega največjih zvezdnikov v italijanski popglasbi. Mednarodno javnost je osvojil s pesmijo L'italiano iz leta 1983. Sedem let pozneje je na Evroviziji zmagal s pesmijo Insieme: 1992. Poslovil se je Burt Bacharach, popskladatelj, aranžer, dirigent, glasbeni producent in občasno tudi pevec. Njegove uspešnice so v 60. letih prejšnjega stoletja popkulturo prežele z duhom romantičnega optimizma.

Priznana brazilska rockpevka in tekstopiska Rita Lee, ikona umetniškega gibanja tropicalia, je umrla po dveletnem boju s pljučnim rakom. Imela je 75 let. Med spopadi v Sudanu je bila ubita priljubljena glasbenica Shaden Mohamed Husein Gardood. 37-letna pevka je pozivala h koncu spopadov med sudansko vojsko in Silami za hitro podporo (RSF). Poslovili smo se tudi od ustanoviteljice kantrizasedbe Dixie Chicks – Laura Lynch, ustanovna članica ameriške kantrizasedbe Dixie Chicks, je umrla v prometni nesreči. Stara je bila 65 let.

Številne zasedbe so izgubile svoje člane, med drugim je umrl še zadnji prvotni član zasedbe Lynyrd Skynyrd

Pri starosti 80 let je umrl kanadsko-ameriški glasbenik Robbie Robertson, kitarist in osrednji pisec besedil in glasbe v zasedbi The Band, ki je navduševala v 60. in prvi polovici 70. let prejšnjega stoletja. Umrl je tudi legenda glasbe in kulture hiphopa David Jolicoeur, raper in ustanovni član pionirske hiphoperske skupine De La Soul. Imel je 54 let. V starosti 71 let je umrl zadnji prvotni član zasedbe Lynyrd Skynyrd, Gary Rossington.

Gary Rossington. Foto: AP
Gary Rossington. Foto: AP

Prav tako se je poslovil Lasse Wellander, dolgoletni kitarist legendarne švedske popskupine ABBA. Oboževalci južnokorejske K-popskupine Astro so žalovali za pevcem skupine Moonbinom, ki si je v starosti 25 let vzel življenje. V 60. letu starosti je zaradi raka trebušne slinavke umrl Andy Rourke, basist legendarne britanske zasedbe The Smiths.

V starosti 56 let je zaradi odpovedi jeter umrl pevec ameriške rokovske zasedbe Smash Mouth Steve Harwell. Umrl je nekdanji kitarist britanske rokovske zasedbe Dire Straits Jack – star je bil 68 let. Svoj pečat je pustil predvsem na enem najpomembnejših albumov v zgodovini rocka, Brothers in Arms. Po dolgi in hudi bolezni je umrl Shane MacGowan, pevec angleško-irske pankovske skupine The Pogues. Imel je 65 let. Najbolj znan je bil po božični uspešnici Fairytale of New York.