Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Podpredsednik Združenja slovenskih žičničarjev Boštjan Paradiž pa poudarja, da smučišča niso vir okužb in da so od samega začetka upoštevali vsa priporočila NIJZ-ja.

Žičničarji so imeli sicer z ministrom Vrtovcem danes konstruktivni pogovor, na katerem so se med drugim pogovarjali tudi o povračilu škode zaradi vnovične ustavitve žičniških naprav na smučiščih in vnaprejšnji obveščenosti o prihodnjih tovrstnih ukrepih.

Sorodna novica Do 18. januarja ne bo sprememb, nato pride na vrsto regijski pristop sproščanja omejitev

Kot je po seji upravnega odbora žičničarjev povedal Paradiž, jih je vlada s četrtkovim sklepom presenetila. Dosedanje ukrepe so kljub vsem težavam razumeli, najnovejšega sklepa o vnovični prepovedi obratovanja žičniških naprav pa ne razumejo, je dejal.

Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

"Ne razumemo, kje je vzrok za to. Predvsem pa ne razumemo argumenta ministra Vrtovca, da želijo preprečiti dodatno obremenitev bolnišnic zaradi poškodb. Stroka očitno ni preverjala, koliko poškodb zaradi smučanja je bilo od 1. do 7. januarja; v tem obdobju je namreč na slovenskih smučiščih prišlo do le ene poškodbe, ki je zahtevala bolnišnično oskrbo," je dejal.

Smučanje je dejavnost na prostem, pri kateri medsebojni stiki niso tesni, je poudaril. "Naša sezona traja le sto dni na leto, trenutne razmere pa so za smučanje najprimernejše."

Opozoril je, da smučišča zaposlujejo tudi po več kot 60 ljudi, na vrhuncu sezone pa pridobijo še dodaten kader. "Pred tem koncem tedna, ko se je napovedovalo lepo sončno vreme, smo vsa smučišča dodatno zaposlila ljudi, odpreti smo nameravali vse proge. Potem pa v zadnjem trenutku pride sklep o ponovnem zaprtju. To za nas ni sprejemljivo," je dejal.

Spet zaprta smučišča

V združenju so prepričani, da bi se lahko vlada preprečevanja širjenja okužb lotila drugače, saj doslej sprejeti ukrepi očitno ne delujejo. "Treba jih je prevetriti in prisluhniti odzivom s terena," je dejal Paradiž.

Ogroženih več kot 5000 delovnih mest

Upravni odbor združenja je na seji sprejel več sklepov. Tako bodo med drugim od vlade zahtevali jasna pojasnila glede povračila škode, pripravo načrta izhoda iz krize za gorska središča in žičničarski turizem, vnaprejšnjo obveščenost o prihodnjih tovrstnih ukrepih ter opredelitev jasnih pogojev za začetek poslovanja.

Žičničarji od vlade zahtevajo pojasnila glede povračila škode

Paradiž je opozoril, da so vsa podjetja iz panoge v težkih likvidnostnih razmerah, nekaterim že grozi nelikvidnost. "Pomoč države mora zato priti takoj," je pozval in dodal, da jo skladno z določili iz protikoronske zakonodaje pričakujejo do 20. januarja. "V nadaljevanju pa pričakujemo dogovor z vlado, da nam bodo priznali tudi stroške zaradi ponovnega zaprtja," je dodal.

O konkretni izgubi še ne morejo govoriti, prihodki pa so v dosedanjem delu letošnje sezone dosegli manj kot desetino kot v enakem obdobju lanske. "To je absurdno," je prepričan. Skupno je po njegovih besedah ogroženih več kot 5000 delovnih mest.

Če žičničarji z vlado v naslednjih dneh ne bodo prišli do dogovora, napovedujejo zaostrovanje ukrepov; za začetek nameravajo preučiti smiselnost nadaljnjega odprtja smučišč. "Če bomo ugotovili, da je ta sezona za nas propadla, bomo ta lepi naravni sneg s slovenskih smučišč pripeljali v Ljubljano in ga pustili, da ga bodo ljudje lahko okušali," je še napovedal Paradiž.

Pogovor v Odmevih z ministrom Jernejem Vrtovcem in predstavnikom žičničarjev Boštjanom Paradižem

Gospod minister, lahko na začetku podrobneje pojasnite ta argument za prepoved obratovanja - namreč preprečevanje poškodb.
JV: Epidemiološka slika nam pač narekuje, da je vlada šla v te ukrepe. Epidemiološka slika je slaba, obremenitev bolnišnic pa velika. In prav to so bile moje izjave na včerajšnji tiskovni konferenci, da je treba počakati na boljšo epidemiološko sliko, da se jih dodatno, pa četudi gre za eno posteljo, ne obremenjuje in da smo odgovorni do zdravstvenega osebja. Zahvalil pa bi se tudi za današnji zelo konstruktivni pogovor, ki smo ga imeli z žičničarji, in verjamem, da bomo v kratkem tudi prišli do dogovora, na kakšen način bo prišlo do povračila škode, je pa situacija zagotovo zelo zapletena. V EU-ju imata samo Avstrija in Romunija smučišča odprta, vse preostale države, Italija, Francija, tudi Nemčija je sporočila, da naprav do konca januarja ne bodo pognali. Države, ki imajo boljšo epidemiološko sliko, imajo žičniške naprave zaprte. Prosim za razumevanje, se zavedam, da imamo letos končno dovolj snega in žičničarji so se veselili te sezone, a žal je na prvem mestu zdravje.

Gospod Paradiž, kaj vi pričakujete od vlade in kako vidite možnost rešitve trenutne zagate, v kateri ste se znašli?
BP: Tudi z naše strani hvala za konstruktivni pogovor z ministrom Vrtovcem. Po prejšnji zimi, ko je bila zelo slaba sezona, so se smučišča znašla v zagati. Potem je prišla koronska kriza in zato smo od te sezone veliko pričakovali. Končno imamo po več letih dovolj naravnega snega, pa ne moremo obratovati. Razumemo težave, epidemiološko sliko in možnost širjenja virusa, ampak trdimo, da smučišča niso vir širjenja okužb. Mi smo že od začetka izpolnjevali vse ukrepe, ki jih je predpisal NIJZ, vlada ... Šli smo naproti vsakemu predlogu, tudi z uporabo hitrih testov, in nekako smo si želeli, da bi to smučarsko sezono lahko izpeljali.

Ali še vidite možnost, da bi bila smučišča v doglednem času spet odprta?
BP: Zagotovo vidimo. Saj danes smo se z ministrom Vrtovcem ravno pogovarjali, zdaj, ko smo uvrščeni v rdečo cono, in z nekimi skupnimi prizadevanji, da število okužb začne upadati, mislim, da je realno, da se smučišča odprejo in bomo Slovenci lahko doma še smučali.

Gospod minister, še vaše mnenje - kakšne so možnosti, da bi žičnice le ponovno pognali?
JV: Enostavno boljša epidemiološka slika, da pridemo v rdečo cono, če bo to 18. 1., bo to vlada ocenila in se držala tega semaforja, ki smo ga včeraj sprejeli. Od zdaj naprej je slika zelo jasna, kdaj lahko žičnice spet delujejo. Smo se pa danes dogovorili, da se bomo res tedensko usklajevali z žičničarji, da ne bo prihajalo do teh komunikacijskih šumov, ki so morda bili v preteklosti, ampak razmere so res nepredvidljive. Drugi pomembnejši sklep pa je, da bomo prihodnji teden našli neki primerni ključ, na kakšen način dati takoj finančno injekcijo in pomoč žičničarjem, ki se res ubadajo tudi s sistemskimi težavami, še tretji pomembnejši sklep pa je, da bomo končno ustanovili medresorsko skupino in tako sistemsko pomagali upravljavcem žičniških naprav, ki imajo letos res obilico snega, imajo eno najboljših zim v zadnjih desetih letih, pa ne morejo poslovati, da pridejo končno iz teh težav tudi na neki sistemski ravni.