Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Tako bi lahko najprej odpirali vrtce in šole le v posameznih regijah, tistih, ki so najboljše glede na število okuženih, pri sproščanju pa bo najprej treba doseči nacionalno merilo – manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Vlada dopolnila načrt sproščanja ukrepov

Predsedniki treh koalicijskih strank, predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, so na Brdu pri Kranju namreč predstavili načrt boja za obvladovanje epidemije covida-19.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Najprej potrebujemo čas, da se situacija stabilizira, da krivuljo obrnemo navzdol. Trenutne napovedi niso najbolj optimistične, zato se je vlada odločila, da stanje omejitvenih ukrepov, brez izjem, ki so veljale v času praznikov, ostane nespremenjeno vsaj do 18. januarja," je pojasnil premier Janša. Dodal je, da vrha epidemije še nismo dosegli in da so pred nami zahtevni tedni.

Da preidemo na regijski pristop, pa je treba doseči omenjeno nacionalno merilo. Regijski pristop bomo uporabili, ko bo celotna država po številu okužb v zadnjih sedmih dneh padla pod 1350 in po številu zasedenih postelj pod 1200 hospitaliziranih zaradi covida-19, je dejal Janša.

Prihodnji teden ne bo razrahljanega nič

"Če bomo obdržali vsaj stabilno stanje v prihodnjih sedmih dneh, bodo nekatere slovenske regije z 18. januarjem, ko bomo prvič začeli uporabljati ta pristop, dosegle stanje, ko se bodo lahko sprostitveni ukrepi začeli uveljavljati. Računamo, da bomo v nacionalnem merilu dosegli to mejo. Prioriteti sta ponovni zagon šolstva v prvi triadi po modelu C, kjer je več prostora med učenci v razredih po načrtu, ki je bil narejen poleti 2020, in odprtje vrtcev za vse ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov. Vendar v regijah, ki bodo dosegle regijski kriterij, ki je preračunan po istih faktorjih, ki veljajo za vso državo. Za sprostitev ukrepov po 18. januarju v posamični regiji bo vlada preverila stanje prihodnjo sredo in tedaj se bo vedelo, v katerih regijah se odpirajo vrtci in šole ali se sprošča kakšen ukrep. Tako bodo imeli pristojni dovolj časa, da se na to pripravijo in da bomo na področju vzgoje in izobraževanja pri zaposlenih v teh regijah lahko izvedli hitro testiranje. Te regije so goriška, obalno-kraška in gorenjska, ki so bile 6. 1. najboljše po epidemiološki sliki," je dejal.

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Tonin: Načrt lahko prispeva k predvidljivosti

Po besedah podpredsednika vlade in predsednika koalicijskega NSi-ja Tonina želi vlada z načrtom povečati tako predvidljivost kot odpornost.

V preteklosti je bilo namreč večkrat mogoče slišati očitke, da se ukrepi spreminjajo z danes na jutri in da je premalo časa za pripravo nanje, zato lahko načrt bistveno prispeva k predvidljivosti tega, kar sledi, je dejal.

Z načrtom bodo po njegovih besedah odpravljeni tudi sumi, da se nekaj spreminja zgolj zato, ker je nekdo drug glasnejši. Pomembno se mu zdi, da se vlada načrta jasno drži in da ni odstopanj. Ob tem prioriteta vlade ostaja varno odpiranje šol. A se bo lahko zgodilo, da bodo vrtci in šole v nekaterih regijah odprti, v drugih pa ne, je še pojasnil Tonin.

Epidemične razmere se ne izboljšujejo

Cepljenje tudi najbolj ogroženih

Kot je še poudaril Janša, različna epidemiološka situacija v regijah zahteva selektiven pristop tako k sproščanju ukrepov kot pri cepljenju. V prihodnjem tednu bodo predstavili tudi načrt cepljenja po tednih za posamezne prednostne kategorije, delno tudi načrt z regionalnimi prednostmi.

Kot je dodal, je bilo do zdaj razdeljenih nekaj več kot 33.000 odmerkov cepiva za oskrbovance domov za starejše občane, kjer so se cepili skoraj vsi, razen tistih, ki so covid-19 preboleli v zadnjih treh mesecih. Vsi preostali prvi odmerki cepiva so šli v slovensko zdravstvo. Prihodnji teden bo tudi v zdravstvene domove prišlo 16.500 odmerkov cepiva.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Preostali prvi odmerki so šli v slovensko zdravstvo. Naslednja pošiljka Pfizerjevega cepiva, 16.500 odmerkov, pride prihodnji teden. Del tega cepiva bodo dobili zdravstveni domovi najbolj ogroženih regij za cepljenje najbolj ogroženega prebivalstva zunaj domov za starejše, predvsem za najstarejše kategorije, ki so najbolj ogrožene," pojasnil premier.

Kaj je vzrok za visoko smrtnost?

Janša se je dotaknil tudi velikega števila umrlih s covidom-19. Po njegovem pojasnilu so vzrok trije razlogi.

"Prvi vzrok je visoko število okužb, od katerih dobimo določen odstotek tistih, ki zbolijo. Določen odstotek potrebuje intenzivno terapijo in žal določen del teh ne preživi. Vsaka smrt je tragična, še posebej zdaj, ko je tu cepivo, vendar ga ni dovolj na razpolago. Če bi ga bilo dovolj in bi ga imeli na voljo že prej, bi lahko to zaustavili. Slovenija ima osmo najstarejše prebivalstvo na svetu in to je drugi razlog za visoko umrljivost. V zadnjih 15 letih je šla slovenska povprečna starost rapidno navzgor. Hkrati v zadnjih 15 letih, kar je tretji razlog, nismo zgradili niti ene negovalne bolnišnice, niti enega doma za ostarele, veliko težavo imamo z vmesnim tretmajem, saj so bolniki, ki bi lahko zapustili bolnišnice, vendar nimajo kam iti. Dom za ostarele še ni primerno mesto, domov pa ne morejo. Dolgotrajna oskrba starejših je bila dolgo politična fraza, naredilo pa se ni nič v zadnjih 15 letih. To so trije glavni vzroki za presežno število smrti v lanskem letu," je pojasnil in dodal, da je vlada naročila NIJZ-ju, da naredi primerjavo med smrtnostjo v Sloveniji v lanskem letu, predlani oz. preteklem petletnem obdobju. Primerjava bo pokazala realno stanje.

Dvomi o kakovosti hitrih testov ostajajo

Razmere so tudi psihološko zahtevne

Minister za gospodarstvo in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je dejal, da razmere niso zahtevne le zdravstveno in gospodarsko, temveč tudi psihološko. Od nas je zahtevala že veliko energije, od česar smo vsi utrujeni, vendar bitke še ni konec in zdržati moramo do konca, je poudaril. Dejal je, da ves čas prejemajo različne pobude, tako gospodarskih zbornic kot ključnih deležnikov, pa tudi klice na pomoč državljanov, in da skušajo najti rešitev za vsakogar.

Tonin je med drugim dejal, da je vlada v sedmem svežnju protikoronskih ukrepov jasno nakazala, da se pripravlja tudi osmi sveženj ukrepov za pomoč tistim, ki so še vedno v težavah. Dodal je, da bomo po napovedih stroke za uspešen spopad z epidemijo morali "trdo delati vsaj do poletja", pri čemer pa si bomo morali medsebojno pomagati. Sam verjame, da nam na koncu lahko uspe, posebej zato, ker je država gospodarstvo ohranila v primerni kondiciji.

"Zunanja javnost nas ocenjuje pozitivno, obrestne mere so zgodovinsko nizke, zaradi česar imamo nekaj več manevrskega prostora pri soočanju z epidemijo," je dejal.

Na sodiščih roki začasno ne bodo tekli do konca januarja

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom. Predsednik vrhovnega sodišča je znova ocenil, da epidemiološke razmere še ne omogočajo delovanja sodišč v polnem obsegu. Delovanje sodišč na ta način je podaljšano do 31. januarja.

Smučišča vnovič ustavila naprave

Sorodna novica Od petka bodo smučišča znova samevala, žičničarji pričakujejo finančno pomoč

Po le sedmih dneh obratovanja so žičniške naprave na smučiščih po državi danes vnovič obstale. Vlada se je tako odločila, da bi ob skrb vzbujajoči epidemiološki sliki poškodbe rekreativnih smučarjev ne pomenile še dodatne obremenitve bolnišnic in osebja. Izjemoma lahko žičnice uporabljajo športniki za treninge in tekmovanja.

Združenja slovenskih žičničarjev ta odločitev ni presenetila. Zdaj bodo pripravili podatke o izpadu prihodkov, v nadaljevanju pogovorov z vlado pa pričakujejo posluh in finančno pomoč, sicer se bojijo, da panoga, ki je po njihovih navedbah že tako ali tako tehnično in finančno zelo zahtevna, ne bo preživela letošnjega leta.

O prvih morebitnih opustitvah ukrepov bo vlada odločala prihodnjo sredo

Frizerski saloni ostajajo odprti

Vlada je na četrtkovi seji podaljšala večino protikoronskih omejitev, tudi zaprtje šol, razen tistih za otroke s posebnimi potrebami. Vrtci bodo še naprej nudili le nujno varstvo, zapirajo se smučišča, v soboto tudi muzeji in galerije, od sobote bodo znova ustavljeni treningi vseh športnikov z izjemo vrhunskih, poklicnih ter reprezentančnih kadetov in mladincev. Se pa denimo odpira medicinska pedikura, odprti bodo lahko tudi frizerski saloni.

Sorodna novica Podaljšana večina odlokov, spremembe pri prehajanju meja, ponovna ustavitev žičnic

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sicer napovedal, da bo vlada nadaljevala prizadevanja in dialog ter pripravila predlog morebitnega modela odpiranja šol in ga ponudila v razpravo ravnateljem. Ampak ključna vprašanja, ki so s tem povezana, so umeščena v širši okvir, to so trenutne epidemiološke razmere v EU-ju, pri nas in v sosednjih državah, je dejal.

Sprememba pri prehajanju zunanje državne meje

Omejitve gibanja ostajajo takšne kot do zdaj, je povedal notranji minister Aleš Hojs. Veljavnost odloka se zgolj premakne na 18. januar.

Je pa manjša sprememba pri prehajanju zunanje državne meje. Od sobote bo mogoče prehajati mejne prehode in nadzorne točke z negativnimi tako PCR-testi kot hitrimi testi, na meji ne bo več testiranja, je dejal Hojs. Odlok začne veljati v soboto ob 00.00. Razlika med testoma pa je, da mora biti hitri test narejen v državah članicah EU-ja oziroma v schengenskem območju; PCR-test pa je lahko opravljen tudi v tretjih državah oziroma v tistih institucijah, ki so navedene na spletni strani NIJZ-ja.

Protikoronske omejitve podaljšane

Trgovine in storitve

Vlada je z odlokom trenutno veljavne omejitve v trgovini in ponujanju storitev podaljšala do 15. januarja. Še naprej pa so dovoljene nekatere izjeme. Med te se poleg geodetskih storitev, čistilnih servisov in pedikure od sobote štejejo še gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

Že zdaj lahko skladno s preteklimi odločitvami vlade delujejo med drugim prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah.

Obratujejo lahko tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošte in dostavne službe. Pogojno so omogočene tudi dimnikarske storitve. Prav tako so mogoči individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, in sicer med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.