Letališče v Ašgabatu. Foto: AP
Letališče v Ašgabatu. Foto: AP

Družba Mercer vsako leto primerja življenjske stroške, kot so najemnine oz. cene nepremičnin, (javnega) prevoza in hrane, in oblikuje lestvico mest, ki so za delavce v tujini najmanj oz. najbolj primerna. Poročilo ima sicer povsem resen cilj: ugotoviti, koliko naj podjetja, ki zaposlene pošiljajo na delo po svetu, te plačujejo. Pri tem analizirajo okoli 200 dobrin in storitev v posameznem mestu.

Ašgabat je tokrat prvič na vrhu lestvice in je z njega izrinil Hongkong. Gre za morda malo manj znano prestolnico Turkmenistana, na papirju precej bogate države z velikimi zalogami zemeljskega plina, ki pa jo pesti velika revščina večine prebivalstva. K dragemu življenju v Ašgabatu pa najbolj pripomorejo predvsem zelo visoka inflacija in cene hrane, je za AFP pojasnil predstavnik Mercerja Jean-Philippe Sarra.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) je sicer že septembra lani v svojem poročilu o življenju v popandemičnem svetu opozorila, da je pandemija covida-19 prav v Turkmenistanu močno poslabšala življenjske razmere oz. "prehransko krizo". "Pomanjkanje subvencionirane hrane, ki se stopnjuje od leta 2016, se je še poslabšalo. Ljudje čakajo po več ur v vrstah, da bi lahko kupili hrano po dostopnejših cenah, a pogosto ostanejo povsem brez nje," je HWR takrat zapisal v svojem poročilu.

Kljub vsemu pa tamkajšnja politična elita tega pomanjkanja ne občuti. Vladajoči predsednik Gurbangulij Berdimuhamedov tako ne skopari, ko gre za postavljanje zlatih kipov sebi, avtohtonim turkmenistanskim pasmam ljubljenčkov ali celo gradnji povsem novega mesta, ki naj bi stala več kot milijardo evrov.

Velik skok na (neslavni) lestvici je sicer uspel tudi libanonski prestolnici Bejrut – še lani je bil namreč na 45. mestu –, kar pri Mercerju pripisujejo rekordni inflaciji, ki jo je sprožila pandemija, olja na ogenj pa je prilila še lanska eksplozija v tamkajšnjem pristanišču.

Med desetimi najdražjimi mesti so sicer še "tradicionalno draga" mesta: Zürich je peti, na šestem mestu je Šanghaj, Singapur je sedmi, Peking pa deveti. Popolnoma na repu lestvice so Tbilisi (Gruzija), Lusaka (Zambija) in Biškek (Kirgizija).