Nedavna najdba na območju Pompejev, za katero strokovnjaki sklepajo, da sta bila to premožni človek in njegov suženj. Foto: EPA
Nedavna najdba na območju Pompejev, za katero strokovnjaki sklepajo, da sta bila to premožni človek in njegov suženj. Foto: EPA

Prenovljeni muzej, ki je bil zaradi epidemije covida-19 dlje časa zaprt, so odprli v ponedeljek. Novi prostor muzeja Antiquario di Pompei je namenjen stalni razstavi najdb s tega območja. Med drugim so na ogled freske, srebrni predmeti in mavčni odlitki umrlih.

Sorodna novica Arheološka najdba v Pompejih: najverjetneje gre za okostji premožnega človeka in sužnja

V muzeju hranijo najdbe, ki segajo od 4. stoletja pr. n. št. do izbruha Vezuva, ki je leta 79 pod pepelom, blatom in lavo pokopal to antično rimsko mesto. Razbeljen pepel in kamenje sta takrat zasula tudi južneje ležeči kraj Herkulaneja (Herculaneum).

V pompejskem muzeju je med drugim predstavljena škatla vrača, ki vsebuje na ducate amuletov, prstanov, kipcev in drugih predmetov, izdelanih iz slonovine, brona in keramike, ki naj bi prinašali srečo. Ta škatla je tudi eno najbolj nenavadnih odkritij, ki so jih našli med izkopavanji. Strokovnjaki predvidevajo, da je pripadala moškemu ali ženski, ki se je ukvarjal z magijo, je povedal dolgoletni direktor arheološkega parka Pompeji Massimo Osanna.

Sorodna novica V Pompejih izkopali odlično ohranjene ostanke okrepčevalnice s toplo hitro prehrano

Zatišje pred pogubnim izbruhom vulkana
Ena izmed sob v muzeju je posvečena zadnjemu dnevu pred izbruhom vulkana in po besedah direktorja Osanne, sicer arheologa, predstavlja najbolj grozo vzbujajoč del muzejske postavitve.

Pokopano antično mesto so znova odkrili v 18. stoletju in vse odtlej arheologi prihajajo do novih odkritij. Decembra lani so na primer izkopali dobro ohranjen pult rimske ulične okrepčevalnice, ki je delovala vse do izbruha vulkana. Okrepčevalnica s pultom, ki so ga krasile različne podobe, naj bi bila ena najstarejših v Pompejih. Sicer so na območju tega antičnega mesta do danes odkrili že približno 80 takšnih lokacij, na katerih so prodajali hitro prehrano, vendar so tokrat prvikrat v celoti izkopali termopolij, torej okrepčevalnico, ki je poleg pijače ponujala toplo hitro prehrano.

Sorodna novica Pri žrtvi Vezuva odkrili dobro ohranjene, a osteklenele možganske celice

Oktobra lani sicer niso bili arheologi tisti, ki so prišli do novega odkritja, saj se je to nanašalo na ostanke mladeniča, ki so jih našil že v 60. letih preteklega stoletja. Raziskovalci so za delce nenavadne črne snovi, pridobljene iz njegovih posmrtnih ostankov, potrdili, da so to res ostanki njegovih možganov. Šlo je za koščke steklenega materiala, ki so štrleli iz njegove lobanje, drobci pa so ostekleneli zaradi izredne vročine vulkanskega izbruha. Raziskovalci so o odkritju zapisali, da imamo opraviti z "verjetno najbolj znanim arheološkim primerkom izjemno dobro ohranjenega" možganskega tkiva.

Nekoč 8000, danes zgolj 100 obiskovalcev na dan
Pompeji so ena najbolj obiskanih turističnih točk v Italiji. Leta 2019 so imeli več kot 3,9 milijona obiskovalcev. Vendar je tako arheološki park kot druge znamenitosti močno prizadela epidemija, zaradi katere skoraj ni bilo obiskovalcev. V zadnjih dneh si Pompeje ogleda v povprečju 100 obiskovalcev, kar se ne more primerjati z 8000 turisti na dan, ki so jih imeli pred epidemijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.