Kanada je program množičnega cepljenja zagnala sredi decembra. Foto: Reuters
Kanada je program množičnega cepljenja zagnala sredi decembra. Foto: Reuters

Rodney Baker, ki je nekoč vodil korporacijo Great Canadian Gaming, je z ženo Ekaterino iz Vancouvra z zasebnim letalom odletel v odročno pokrajino Yukon, kjer je v mestecu Beaver Creek blizu meje z Aljasko potekalo cepljenje staroselcev.

Zdravstveno osebje je tam s cepivom Moderne skušalo zaščititi skupnost okoli 100 ljudi, saj so tovrstne skupine prebivalcev v Kanadi opredeljene kot prednostna skupina, ker živijo daleč od bolnišnic in ne bi bile sposobne učinkovitega spopadanja z epidemijo, poroča Guardian.

Mimo vrste

55-letni Baker in njegova 32-letna žena sta se predstavila kot delavca v lokalnem hotelu, da bi dobila svoj odmerek. Šele ko sta prosila za prevoz nazaj do letališča, so pristojni posumili, da nekaj ni v redu. Ko so nato še v hotelu potrdili, da to nista njihova zaposlena, so poklicali policijo.

Sorodna novica Zamolčane zgodbe ZDA: posilstva, umori in izginotja staroselk

Prestregli so ju na letališču in sprožili postopek, saj jima poleg lažnega predstavljanja očitajo tudi izogibanje karanteni ob prihodu, s čimer sta ogrozila tako lokalno prebivalstvo kot tudi zdravstveno osebje – grozi jima bodisi denarna bodisi šestmesečna zaporna kazen, lahko pa celo oboje.

"Globoko smo razočarani, da sta dva posameznika ogrozila starejšo in ranljivo populacijo, da bi iz sebičnih vzgibov sama lahko preskočila vrsto za cepljenje," so dejali v skupnosti staroselcev.

Milijonar

Baker je predsednik igralniške verige postal leta 2010, leto dni pozneje še njen izvršni direktor, po zadnjih podatkih pa naj bi samo v letu 2019 zaslužil sedem milijonov evrov.