Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Približujemo se trenutku, ko bomo imeli na razpolago več cepiv, kar je dobro. V klinični fazi raziskav je 71 cepiv. Gre tako za cepiva z novo tehnologijo kot klasična cepiva, ki jih zdaj uporabljamo za druge vrste okužb. 13 cepiv je v tretji fazi kliničnega razvoja, sedem cepiv je dobilo omejeno dovoljenje za uporabo. Štiri na Kitajskem, od kitajske agencije za zdravila, dve v Rusiji in eno v Angliji (Pfizer)," je glede trenutnega stanja proizvodnje in uporabe cepiva proti covidu-19 na vladni novinarski konferenci pojasnil profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj. "Počasi se nabor varnih cepiv širi," je poudaril.

ODDANA VLOGA NI PRIJAVA NA CEPLJENJE

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da je zbiranje vlog državljanov za cepljenje proti covidu-19 na portalu e-uprava namenjeno izključno zbiranju interesa in ne pomeni dejanske prijave na cepljenje. Vrstni red oddane vloge ne bo vplival na strokovno odločitev glede cepljenja prednostnih skupin, določenih v strategiji cepljenja. Pridobljeni podatki bodo služili le kot pomoč pri načrtovanju in organizaciji izvedbe cepljenja. Z vsemi, ki bodo izpolnili in oddali vlogo za prijavo interesa za cepljenje proti covidu-19, bo NIJZ v nadaljevanju lahko stopil v stik in jih povabil k cepljenju, ko bo na voljo dovolj odmerkov cepiva za splošno populacijo.

Glede samega delovanja cepiv je Štrukelj navedel, da je posameznik pred covidom-19 zaščiten od sedem do devet dni po drugem odmerku. Toda nekaterim skupinam je cepljenje za zdaj odsvetovano.

"Vsa klinična preizkušanja se ne izvajajo na nosečnicah in doječih materah. Zato nimamo dovolj podatkov o varnosti pri njih. Vsa cepiva so varna, vseeno pa svetujemo, da se nosečnice ne cepijo. Bodoče matere, ki načrtujejo zanositev, naj načrtujejo, da ne pride do zanositve dva meseca po prejemu zadnjega odmerka. To je sprejeta doktrina. Doječe matere naj se ne bi cepile, razen če gre za drugačno odločitev doječe matere in lečečega zdravnika. Za cepljenje otrok imamo prav tako premalo podatkov, za to je ta trenutek pravilo, da se lahko z novimi cepivi cepijo vsi nad 16 let. Ko bomo pridobili dovolj podatkov, bo mogoče cepiti tudi otroke," je dejal.

Ali se lahko cepijo bolniki s kroničnimi vnetnimi boleznimi?

"Vemo, da zelo močna reagirajo na antigene, virusni protein, ki sproži nastanke protiteles. Bolnikom s kroničnimi boleznimi, kot so ulcerozni kolitis, kronova bolezen, luskavica, revmatoidni artritis ..., svetujemo, da se cepijo s temi cepivi, ki so zanje varna. Nikakor pa ne z živimi in aktiviranimi cepivi, ki bodo verjetno prišla v uporabo," je opozoril.

Sorodna novica Najbolj okužena statistična regija je Posavje, najmanjši delež okuženih v osrednji Sloveniji

Pri bolnikih z resnimi avtoimunskimi boleznimi so prav tako varnejše nove tehnologije, cepljenje pa svetujejo po pogovoru z zdravnikom.

"Pri tistih, ki jemljejo imunosupresivna zdravila, ki zmanjšajo delovanje imunskega sistema, bo verjetno učinkovitost cepljenja nekoliko manjša. Lahko se cepijo, vendar učinkovitost ne bo tako visoka," je dejal in izrazil tudi presenečenje nad rezultati, koliko časa bo cepivo ščitilo pred covidom-19, saj kažejo, da bo vsaj leto dni. To je po njegovih besedah primerljivo s sezonskimi cepivi proti gripi.

"Nezaželeni učinki cepiva bodo morda rahel glavobol in bolečine v mišicah, ki bodo izzvenele v treh dnevih. Gre za cepiva z zelo malo nezaželenimi učinki," je izpostavil.

Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19

"Pozitivna posledica včerajšnje novinarske konference je odziv državljanov na poziv ministra za javno upravo Boštjana Koritnika glede izpolnitve prijave za izkaz interesa za cepljenje. Podatki kažejo, da je bilo oddanih že 13.594 vlog brez e-identitete in še 3336 vlog z e-identiteto. To je za obdobje manj kot 24 ur nedvomno velik uspeh."

Težave z materiali za cepiva

Kdaj bi se dejansko lahko cepljenje začelo v Sloveniji in kdaj bi se lahko cepili tisti, ki ne spadajo med ogrožene skupine, načrtujeta NIJZ in ministrstvo za zdravje.

"Nekoliko smo razočarani nad prvim kontingentom, vendar je Slovenija popolnoma enakovredna, kar se tiče dobave. Gre za težave z dobavo surovin in materialov za množično proizvodnjo Pfizerjevega cepiva. Sistem cepljenja je zelo dodelan, in vemo, kako bo potekalo glede na prioritetne skupine. Vse pa je odvisno od razpoložljivosti cepiv. Vsako cepivo z novimi tehnologijami je v dveh odmerkih in pri prvem odmerku moramo imeti rezervo za istega posameznika za drugi odmerek," je še pojasnil Štrukelj.

Dovoljenje za tri cepiva konec januarja

Profesor na fakulteti za farmacijo je tudi napovedal, da bo, potem ko je družba Pfizer Biontech že pridobila dovoljenje v Veliki Britaniji, 29. decembra izdano tudi pozitivno dovoljenje za sproščanje tega cepiva v EU-ju.

"Podobno je s cepivom Moderna Therapeutics, tudi to je RNK-cepivo, in Astra Zeneca Oxford, ki je DNK-cepivo. Gre za cepiva z novo tehnologijo, pričakujemo pa tudi cepiva s klasično tehnologijo. 1. decembra je družba Johnson & Johnson, podskupina Jansen, naslovila prošnjo za odobritev njihovega cepiva pri evropski agenciji za zdravila. Počasi se nabor varnih in učinkovitih cepiv kopiči," je naštel.

Cepiva so nekaj časa obstojna pri višjih temperaturah

Glede stabilnosti in logistike pa smo lahko po njegovih besedah zadovoljni tudi v Sloveniji. Podatki, ki so jih dobili za Pfizerjevo cepivo, so bistveno boljši in dajejo možnosti zaupanja, da je cepivo stabilno. Transportiralo bi se pri temperaturi od -70 do -80 stopinj Celzija, za kar bo poskrbel distributer.

Štrukelj o tem, da Pfizer pripravlja novo cepivo, ki bo obstojnejše pri višjih temperaturah

Pfizer pripravlja novo različico cepiva. Zakaj je še ni, je vzrok zelo natančna farmacevtska regulativa. Če neka farmacevtska družba razvija zdravilo ali cepivo s točno določeno formulacijo (kar je v samem cepivu) in gre skozi klinične faze s to formulacijo, jo mora tudi končati. Moderna in Pfizer imata identično RNA-molekulo, razlika pa je v maščobnem ovojčku, ki omogoča stabilnost in penetracijo informacijske RNA v človeško celico, ki začne izdelovati virusni protein. Ta gre iz celice in nastanejo protitelesa. Pfizer bo moral ponoviti del kliničnih študij.

"Cepivo je stabilno pri od -2 stopinjah do 8 stopinjah Celzija pet dni in dve uri na sobni temperaturi. To je pomemben logističen podatek in stabilnost je zagotovljena. V Sloveniji so točke že zagotovljene, tako na primarni ravni kot sekundarni in terciarni ravni. Cepivo Moderne je stabilno šest mesecev pri -20 stopinjah oz. 30 dni pri od 2 do 8 stopinjah Celzija. Cepivo Astra Zenece pa celo leto na 2 do 8 stopinjah," je pojasnil.

Štrukelj je opisal sestavo cepiva, ki je objavljena, ko cepivo dobi dovoljenje Evropske agencije za zdravila: "Pfizerjevo cepivo je v maščobnem ovojčku, ki je sestavljen iz štirih komponent, zraven je še fosfatni pufer in nadalje mu dodamo fiziološko raztopino."

Tekmovalnost, ali je cepivo učinkovito 93-, 94- ali 95-odstotno, po njegovi oceni ni pomembna.

"Vse, kar je nad 90 odstotkov, je čudovito. Cepivo Astra Zenece je blizu 90-odstotno učinkovito, če se prvi odmerek da v polovični dozi. Vsa cepiva bodo podvržena sistemu dveh odmerkov," je še izpostavil. Pri cepivih Astra Zenece in Moderne je potrebno obdobje mesec dni med prvim in drugim odmerkom, pri Pfizerju pa približno 21 dni.

Glede cene zdravil pa je navedel, da bodo cene nižje, če bo na ravni EU-ja opravljen skupni nakup. Cena za odmerek zdravila naj bi bila od dva do tri evre pri Astra Zeneci, okoli 15 evrov pri Pfizerju in 20 evrov pri Moderni. "Pomembno je, da je cepljenje prostovoljno in brezplačno tudi za vse, ki nimajo ta trenutek zavarovanja," je ob tem poudaril.

Strokovnjaki: Vsa tri cepiva varna in učinkovita