V Nemčiji bodo oblasti razdelile bone za prevzem kakovostnejših mask FFP2. Foto: EPA
V Nemčiji bodo oblasti razdelile bone za prevzem kakovostnejših mask FFP2. Foto: EPA

Nemška kanclerka Angela Merkel se je z ministrskimi predsedniki nemških zveznih dežel dogovorila o podaljšanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa najmanj do 14. februarja, so sporočili viri, ki sodelujejo na pogovorih.

Nemška vlada je predlagala podaljšanje protikoronskih ukrepov, ki bi se sicer iztekli konec januarja, do sredine februarja, razmišlja pa tudi o uvedbi strožjih ukrepov, saj se število novih okužb bistveno ne zmanjšuje. Predlog naj bi med zveznimi deželami naletel na nekaj neodobravanja.

Glede na vladni predlog, o katerem je Merklova govorila z ministrskimi predsedniki 16 zveznih dežel, naj bi zaostrili pravila glede nošenja zaščitnih mask v javnem prevozu in trgovinah, okrepili naj bi tudi pritisk na delodajalce, da zaposlenim omogočijo delo od doma.

Pripombe na predlog so imele predvsem zvezne dežele, ki jih vodijo socialdemokrati (SPD). Med drugim dvomijo, da so strožji ukrepi sploh nujni.

Obvezne maske FFP2?

V Nemčiji medtem razpravljajo o tem, ali naj bodo v določenih okoliščinah obvezne kakovostnejše maske FFP2. Oblasti bodo 34,1 milijona ljudem v državi, ki naj bi bili bolj ogroženi, razdelile bone za te maske. Predvsem gre za ljudi, starejše od 60 let, in tiste s kroničnimi boleznimi. Prevzeli bodo lahko po 12 mask.

Na Bavarskem so v ponedeljek že sprejeli ukrep, ki zahteva, da vsi ljudje namesto drugih pokrival za nos in usta v trgovinah, v javnem prevozu in podobnih položajih nosijo maske FFP2.

Nemčija razpravlja o novih ukrepih

Nova, neznana mutacija virusa na Bavarskem

Na Bavarskem so medtem odkrili novo različico novega koronavirusa. V bolnišnici v Garmisch-Partenkirchnu na Bavarskem so pri 35 novookuženih bolnikih odkrili mutacijo novega koronavirusa. Ta sev je drugačen od tistega, ki so ga odkrili v Združenem kraljestvu, več pa zdravniki še ne vedo.

Tako ni še znano, kako nalezljiv ali smrtonosen je novi sev, je dejal direktor bolnišnice Frank Niederbühl. Vzorce novoodkritega seva so poslali v berlinsko bolnišnico Charite za nadaljnje preiskave, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Novi sev je drugačen od tistih, odkritih v Združenem kraljestvu in Južni Afriki. Oba tista sta bolj nalezljiva, a nobeden od njiju ni povzročil večje smrtnosti. Pomembneje pa je, da, kot pravijo zdravstveni strokovnjaki, nove različice novega koronavirusa ne zmanjšujejo učinka cepiv, ki so trenutno na voljo.

V Nemčiji je v zadnjih dneh upadlo število novih okužb, za od 10 do 15 odstotkov se je znižalo tudi število zasedenih postelj na oddelkih za intenzivno nego, je dejal zdravstveni minister Jens Spahn.

Po podatkih nemškega Inštituta Roberta Kocha so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili 11.369 novih okužb, umrlo je še 989 ljudi. Pred tednom dni so poročali o 12.802 novih okužbah in 891 smrtnih primerih.

Srečanje ekipe občine Aalborg, med njimi so medicinske sestre in socialni delavci, z brezdomci v mestu. Namen srečanj, s katerimi so začeli lansko pomlad, je pomoč brezdomcem in informiranje o pandemiji. Foto: EPA
Srečanje ekipe občine Aalborg, med njimi so medicinske sestre in socialni delavci, z brezdomci v mestu. Namen srečanj, s katerimi so začeli lansko pomlad, je pomoč brezdomcem in informiranje o pandemiji. Foto: EPA

Na Danskem bodo imeli prednost pri cepljenju tudi brezdomci

Danske oblasti so sporočile, da so po pozivu dobrodelnih organizacij med prednostne skupine za cepljenje proti covidu-19 uvrstile tudi brezdomce.

Na Danskem se je cepljenje tako kot drugod po EU-ju začelo 27. decembra. Danci so med najhitrejšimi v Uniji glede na odstotek cepljenih prebivalcev. Na Danskem je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo skoraj tri odstotke prebivalcev, drugi odmerek pa 0,5 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danski načrt cepljenja je določil 12 prednostnih skupin. Cepivo je trenutno na voljo za prvih pet skupin, vendar je tudi to odvisno od pokrajine, v kateri posameznik živi. "Brezdomci in družbeno ranljivi ljudje, ki so še posebej ogroženi, so uvrščeni v kategorijo 5," so sporočili z danskega ministrstva za socialne zadeve. Po podatkih socialnih služb na Danskem živi okoli 6500 brezdomcev.

Britanski sev na Češkem

Na Češkem so potrdili pojav britanskega seva novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiv od izvornega, je v ponedeljek sporočilo ministrstvo za zdravje. Minister za zdravje Jan Blatny je povedal, da se zdi, da ta sev vsebuje deset odstotkov vseh vzorcev, ki jih analizirajo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vlada je zaradi epidemije covida-19 v ponedeljek podprla podaljšanje izrednih razmer do 21. februarja. Notranji minister Jan Hamaček je po seji vlade dejal, da druge alternative ni.

Podaljšanje izrednih razmer mora potrditi še parlament. Izredne razmere vladi omogočajo začasno odpravo temeljnih svoboščin, kot je pravica do zbiranja.

V državi so zaradi epidemije med drugim zaprte vse nenujne trgovine. Danes bodo znova odprli trgovine s pisarniškim materialom in oblačili za otroke.

Na Češkem so v ponedeljek poročali o 2618 novih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, skupno 891.852. Do zdaj je umrlo 14.449 covidnih bolnikov.

Združeno kraljestvo je pandemija močno prizadela. Foto: EPA
Združeno kraljestvo je pandemija močno prizadela. Foto: EPA

Združeno kraljestvo z največjim deležem smrti

V Združenem kraljestvu imajo trenutno glede na število prebivalcev največ smrti v povezavi s covidom-19 na svetu. V sedemdnevnem povprečju so namreč zaznali 16,7 smrti na milijon ljudi, je razvidno iz izračunov Univerze v Oxfordu.

Združeno kraljestvo je glede na nove izračune, ki temeljijo na podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa, prehitelo Češko, ki je bila dolgo na prvem mestu. Na Češkem so imeli sicer v zadnjem tednu okoli 15,7 smrti na milijon prebivalcev. V Sloveniji glede na te izračune trenutno zaznavajo 12,6 smrti na milijon prebivalcev.

V Združenem kraljestvu bi lahko število smrti še naraslo, saj prihaja ob koncu tedna in ob ponedeljkih do zamud pri poročanju statistike.

V zadnjem dnevu je umrlo 1610 ljudi, kar je največ od izbruha pandemije covida-19. Skupno je v Združenem kraljestvu v 28 dneh po okužbi s covidom umrlo več kot 91.000 ljudi. Če bi upoštevali vse, pri katerih je covid-19 naveden kot vzrok smrti na mrliškem listu, poleg tega pa še nedavno umrle covidne bolnike, bi številka presegla 100.000, ob tem navaja BBC.

V zadnjem dnevu so na Otoku potrdili več kot 33.300 novih okužb z novim koronavirusom, skupno že skoraj 3,5 milijona. Medtem se v državi nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Po najnovejših podatkih britanske vlade so do zdaj cepili nekaj manj kot 4,3 milijona ljudi.

Avstrija: Več županov naj bi preskočilo vrsto za cepljenje

Avstrijski kancler Kurz in zdravstveni minister Anschober v pogovoru s prejemnicami cepiva. Avstrijske oblasti zdaj preiskujejo obtožbe o preskakovanju vrste več županov. Foto: EPA
Avstrijski kancler Kurz in zdravstveni minister Anschober v pogovoru s prejemnicami cepiva. Avstrijske oblasti zdaj preiskujejo obtožbe o preskakovanju vrste več županov. Foto: EPA

Avstrijske oblasti preiskujejo očitke o preskakovanju vrste pri cepljenju proti covidu-19. Med drugim naj bi cepili tudi lokalne politike in sorodnike zaposlenih v domovih za starostnike, ki naj sicer ne bi imeli prednosti pri cepljenju.

V skladu z načrtom avstrijske vlade naj bi najprej cepili oskrbovance in osebje v domovih za starejše občane. A pojavljajo se očitki, da so v številnih domovih za starostnike cepili tudi sorodnike zaposlenih, lokalne politike in zaposlene na občinskih upravah.

Urad javnega tožilca na avstrijskem Koroškem preiskuje najmanj en primer, ko je vodstvo doma za starejše občane naročilo več odmerkov cepiva, kot so jih dejansko potrebovali, da bi v zameno za donacije z njimi cepili tiste, ki do tega še niso upravičeni.

Zdravnica, pristojna za cepljenje v domu za starejše občane v Feldkirchu na Predarlskem, je za časopis Vorarlberger Nachrichten povedala, da ni želela cepiti tamkajšnjega župana Wolfganga Matta. "A kljub temu je dobil odmerek, čeprav je bilo spredaj veliko ljudi, ki so morda cepivo bolj potrebovali," je dodala. 65-letni Matt je te navedbe zanikal, češ da poleg njega ni nihče čakal na morebitne odvečne odmerke.

Cepili naj bi še več avstrijskih županov, ki navajajo različne razloge, zakaj so upravičeni do cepljenja. Nekateri tako trdijo, da so bili v preteklosti operirani na srcu, drugi, da imajo sorodnike v domovih za starostnike, tretji, da so med ključnimi delavci v pandemiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V enem od domov za starejše občane na Dunaju so po poročanju tamkajšnjih medijev 13 odmerkov, ki so ostali po cepljenju oskrbovancev, namenili redovnicam in duhovniku, ki živijo v bližini, ter sorodnikom zaposlenih.

Ni jasno, ali gre pri katerem koli primeru za kaznivo dejanje. V skladu s smernicami ministrstva za zdravje naj bi sicer morebitne preostale odmerke – če recimo kakšen od oskrbovancev zboli ali ga ni mogoče cepiti – namenili starejšim od 80 let, ki živijo v bližini.

Hrvaška: 520 novih okužb, še 29 smrti

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 6259 testih potrdili 520 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 29 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Današnje število novih okužb v 24 urah je nižje, kot je bilo prejšnja dva torka. Prejšnji torek so potrdili 759 okužb z novim koronavirusom, torek pred tem pa 1071. Prejšnja dva torka so sicer opravili tudi nekaj več testov kot v prejšnjih 24 urah.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je v ponedeljek potrdil, da se je delež pozitivnih med testiranimi v preteklem tednu zmanjšal za 29 odstotkov v primerjavi s tednom prej.

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je v ponedeljek poudaril, da ga opogumlja zniževanje števila na novo okuženih v državi in tudi manjše število bolnikov, ki se zdravijo s covidom-19 v bolnišnicah. Kot je napovedal, bodo ob nadaljevanju takšnega trenda vzpostavljeni pogoji za razpravo o sproščanju omejevalnih ukrepov, ki so jih poostrili konec novembra lani in podaljšali do konca januarja.

Na Hrvaškem je trenutno 3084 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1713 bolnikov s covidom-19, na medicinske ventilatorje je priključenih 149 ljudi. V samoosamitvi je nekaj manj kot 16.000 državljanov. Skupno so od 25. februarja lani potrdili skoraj 225.650 okužb z novim koronavirusom in 4684 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je 217.880 obolelih.

V Bolgariji so cepili nekaj manj kot 20.000 ljudi. Foto: EPA
V Bolgariji so cepili nekaj manj kot 20.000 ljudi. Foto: EPA

V Bolgariji po dveh mesecih ukrepov upad okužb

V Bolgariji so po skoraj dveh mesecih strogih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 zaznali upad števila okužb z novim koronavirusom. Trenutno imajo okoli 39.500 aktivnih okužb, še pred tednom dni jih je bilo okoli 63.000, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Bolgariji so decembra uvedli delno zaprtje javnega življenja in ga v milejši obliki podaljšali do konca januarja. Med drugim lahko po novem svoja vrata odprejo muzeji, galerije in kinematografi, ki lahko zapolnijo 30 odstotkov svojih kapacitet. Tudi restavracije in hoteli lahko znova obratujejo.

Bolgarski minister za zdravje Kostadin Angelov je danes predstavil novo bolgarsko potrdilo o cepljenju proti covidu-19. Do zdaj v državi niso izdajali cepilnih potrdil. Do zdaj so proti covidu cepili nekaj manj kot 20.000 ljudi.

Od začetka epidemije so v državi do zdaj potrdili več kot 212.000 okužb, umrlo je 8565 ljudi. V zadnjem dnevu so potrdili 570 novih okužb in 82 smrti.

Latvija podaljšala ukrepe do 25. januarja

Latvijska vlada bo ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, ki bi se iztekli 25. januarja, podaljšala za dva tedna, do 7. februarja. Med drugim naj bi v veljavi ostala policijska ura ob koncih tedna. Dokončno odločitev glede ukrepov naj bi vlada v Rigi sicer sprejela v četrtek, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Latvija z okoli 1,9 milijona prebivalcev se od jeseni bojuje z naraščanjem števila okužb z novim koronavirusom. Tamkajšnja vlada je zato decembra lani poostrila omejitve in delno ustavila javno življenje. Zaprta je večina trgovin – z izjemo tistih z nujnim blagom. Zaprti so tudi gostinski lokali in kulturne ustanove, šolanje poteka na daljavo.

Po besedah premierja Krišjanisa Karinša se je število novih okužb z novim koronavirusom v tem tednu stabiliziralo, a razmere v bolnišnicah ostajajo kritične. Tudi minister za zdravje Daniels Pavluts ocenjuje, da še ni napočil čas za rahljanje protikoronskih omejitev.

Od začetka pandemije so v tej baltski državi potrdili več kot 56.000 primerov okužbe, umrlo je več kot tisoč covidnih bolnikov.