Posteljne stenice so žuželke, velike približno 1–7 milimetrov. Zadržujejo se v oblazinjenem pohištvu, vzmetnicah in podobnem, na dan pa pridejo ponoči. Foto: Shutterstock
Posteljne stenice so žuželke, velike približno 1–7 milimetrov. Zadržujejo se v oblazinjenem pohištvu, vzmetnicah in podobnem, na dan pa pridejo ponoči. Foto: Shutterstock

Policija v Strasbourgu je sporočila, da je aretirala dva moška, ki sta ogoljufala skupno 48 starejših ljudi, povečini žensk, starejših od 90 let. Prevaro sta izvajala tako, da sta najprej poklicala stanovalce, jih "obvestila", da so v njihovi soseski zaznali pojav stenic, in predlagala pregled stanovanja.

Ko sta prišla na dom, sta se predstavljala kot vladna uslužbenca. Nato sta "pregledala" stanovanje, "našla" stenice in stanovalce "odrešila" nadloge tako, da sta po hiši ali stanovanju poškropila z razpršilom, ki naj bi uničilo omenjene žuželke. Na koncu sta stanovalcem ponudila še posebno mazilo, ki naj bi odganjalo stenice, in jim ga seveda mastno zaračunala, čeprav je šlo zgolj za kremo z vonjem po evkaliptusu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Žrtvam sta za svoje "storitve" zaračunala od 300 do 2100 evrov.

Policija je v zadnjem obdobju dobila devet prijav, izsledila osumljenca in ju nadzorovala. Ko sta skušala ogoljufati še eno žrtev, so ju možje v modrem prijeli.

Kot je znano, so v Parizu in nekaterih drugih delih Francije v septembru in oktobru množično poročali o pojavu stenic, a so pristojni velik del pričevanj o videnjih malih žuželk pozneje zanikali, saj sploh ni šlo za stenice. Pozvali so medije in prebivalce, naj ne zganjajo panike po nepotrebnem, in zatrdili, da izvajajo vse potrebne ukrepe za omejitev epidemije.

Nedavno so sicer tudi v Grčiji imeli podobne težave z lažnim pojavom stenic. Goljufi so si namreč izmislili, da so se v stanovanjih v Atenah pojavile stenice, in razobesili "opozorilne" plakate, s čimer so želeli tuje turiste prepričati, da bi zapustili najeta stanovanja.