Negativnih odzivov na ogromne mikrobe, vključno z virusom ebole, v podjetju (še) niso prejeli. Foto: giantmicrobes.com
Negativnih odzivov na ogromne mikrobe, vključno z virusom ebole, v podjetju (še) niso prejeli. Foto: giantmicrobes.com

Le kdo bi si želel ogromnega "rjavega črva", povečano repliko virusa ebole? Očitno veliko ljudi, saj proizvodnja komaj dohaja prodajo, so sporočili pri podjetju GIANTmicrobes (ogromni mikrobi).

"Dobimo jih in prodamo v nekaj dneh," je povedala Laura Sullivan iz omenjenega podjetja. Trenutno na spletni strani piše, da nobene izmed treh različic virusa ebole (velike, majhne in ebole v petrijevki) ni na zalogi, vendar pa pri podjetju zagotavljajo, da jih delajo s polno paro.

Ogromni mikrobi so prvič začeli nastajati leta 2002. Gre za okoli 10 centimetrov velike plišaste igrače, replike mikroskopskih podob virusov. Vsaka igrača ima zraven sliko resničnega mikroba, ki ga predstavlja, pa tudi podatke o bolezni. Izdelovalci igrač so si te zamislili kot učni pripomoček za otroke, med drugim pa so na voljo gonoreja, sifilis, malarija, salmonela, kuga, bolezen norih krav, HIV, rak dojke in prehlad.

Igrače večinoma kupujejo učitelji, zdravniki in starši, da bi bolezni lažje razložili otrokom, seveda pa so nekateri mikrobi (na primer herpes in bolezen poljuba) tudi pogosta zabavna darila, ki si jih izmenjujejo študenti in odrasli, poroča The Independent.

Plišast virus ebole je na voljo že okoli pet let, z izbruhom te bolezni pa se je prodaja letos zelo povečala. "Ljudje se želijo poučiti o tej bolezni, zato je prodaja zelo visoka," so sporočili iz podjetja in dodali: "Mikrobi vplivajo na kakovost našega življenja, ljudje zato želijo vedeti več o njih."

V Sierri Leone je zaradi smrtonosnega virusa ebole do zdaj umrlo 1.200 ljudi, skupno pa se je število žrtev, skupaj z mrtvimi v Gvineji in Liberiji, povzpelo že na več kot 4.500, okuženih je več kot 9.100.