Vojvoda Westminstrski in Olivia Henson sta se zaročila aprila, poročila pa se bosta junija prihodnje leto. Foto: Instagram
Vojvoda Westminstrski in Olivia Henson sta se zaročila aprila, poročila pa se bosta junija prihodnje leto. Foto: Instagram

Odkar sta Grosvenor in Henson spomladi oznanila zaroko, se – ob tem, kdo vse bo na londonski poroki leta – ugiba, kakšno vlogo bosta na poroki imela valižanski princ William in njegov odtujeni brat Harry z družinama, saj sta oba že od otroških let Grosvenorjeva tesna prijatelja.

Britanski časnik Sunday Times je izvedel, da sta bodoča ženin in nevesta vabila na poroko, ki bo 7. junija prihodnje leto, že razposlala in da vojvode Susseškega ter njegove družine, torej žene Meghan, sina Archieja in hčerke Lilibet, nanjo nista povabila. Kot poroča časopis, se želita "izogniti sporu družine Windsor" na poroki, neuradno pa ju skrbi, da bi morebitni prihod Susseških na obred in sprejem "zasenčila veliki dan, predvsem pa Olivio".

Vojvoda Westminstrski, ki je po pokojnem očetu leta 2016 podedoval tako naziv kot precejšnje osebno premoženje, je krščenec britanskega kralja Karla III., zato je bilo samoumevno, da bo svojega botra skupaj z ženo, kraljico Camillo, povabil na poroko. Enako velja za Williama, čigar krstna botra je Hughova mama Natalia in s katerim se poznata že od otroških dni ter sta tudi sicer že desetletja dobra prijatelja. Po poročanju Sunday Timesa se celo pričakuje, da bo William njegova poročna priča.

Ker je Grosvenor med drugim boter tako princu Georgeu (Williamovemu prvorojencu) kot Archieju (Harryjevemu sinu), so poznavalci predvidevali, da bosta oba dečka sodelovala na poroki kot paža, a kaže, da bo slavnostno opravo oblekel le George.

Vojvoda Westminstrski je eden najbogatejših Britancev (po Bloombergovi oceni ima pod palcem 9,42 milijarde funtov, kar ga uvršča na 11. mesto lestvice najbogatejših), premoženje pa je skoraj v celoti podedoval po očetu Geraldu, ki je leta 2016 umrl zaradi srčnega napada med sprehodom po domačem posestvu Eaton Hall. Gre predvsem za pester nabor nepremičnin, ki so v lasti družine že stoletja, predvsem v prestižnih londonskih soseskah Mayfair in Belgravia.

Valižanski princ William in vojvoda Susseški Harry vojvodo Westminstrskega poznata že iz otroštva. Zaradi Harryjeve selitve v ZDA in nesoglasij s kraljevo družino pa so se njuni odnosi precej ohladili. Foto: Reuters
Valižanski princ William in vojvoda Susseški Harry vojvodo Westminstrskega poznata že iz otroštva. Zaradi Harryjeve selitve v ZDA in nesoglasij s kraljevo družino pa so se njuni odnosi precej ohladili. Foto: Reuters

Družina je namreč že stoletja del britanske družbene elite, saj je Grosvenor po materi sorodstveno povezan z nekdanjo rusko carsko družino, mati pa je tudi neposredna potomka slovitega ruskega pesnika Aleksandra Puškina. Njegovi predniki so bili ob tem tudi spretni poslovneži, ki so zemljo, ki je bila v lasti družine že od 17. stoletja, razvijali, tržili in z dobičkom kupovali zemljišča drugje po Veliki Britaniji. Danes se pretežno ukvarjajo z dobrodelnostjo – Grosvenor je predsednik dobrodelne fundacije, njegova starejša sestra Edwina Grosvenor Snow pa je znana britanska kriminologinja in snovalka zaporniške reforme.

Tudi njegova izbranka ima podobno premožno ozadje, le tako prepoznavnih prednikov nima. Britanski mediji so si zato enotni, da bo njuna poroka dogodek leta za tamkajšnjo družbeno elito, pričakovati pa je tudi precejšnje medijsko zanimanje. Če bi se na poroki pojavila še Harry in Meghan z družino, bi gotovo ukradla velik del pozornosti, ki bi bil sicer namenjen ženinu in nevesti.

Sporna nizozemska izdaja knjige Endgame. Foto: Reuters
Sporna nizozemska izdaja knjige Endgame. Foto: Reuters

To je treba deloma pripisati že znanemu razkolu v britanski kraljevi družini in tudi novim zapletom, ki jih je povzročila knjiga tabloidnega novinarja in osebnega prijatelja in zaveznika vojvode in vojvodinje Susseških Omida Scobieja z naslovom Endgame. V njej se avtor med drugim dotakne obtožb, ki jih je vojvodinja Meghan izrekla v pogovoru z Oprah Winfrey glede nezavednega rasizma v kraljevi družini. Kot je tedaj dejala Meghan, je eden izmed članov družine izražal skrb, kakšne polti bo njen prvorojenec.

Pravi medijski vihar pa je izbruhnil, ko se je izkazalo, da sta v nizozemskem prevodu omenjene knjige dejansko imenovana dva člana kraljeve družine, ki naj bi izrekla sporne besede – kralj Karel III. in valižanska princesa Kate. Scobie zatrjuje, da sam imen ni zapisal, zanika pa tudi trditve, da je to poskus promocijskega trika, in s prstom kaže na nizozemsko založbo oz. prevajalsko "napako". Prevajalka pa po drugi strani trdi, da sama ni ničesar samoiniciativno dodajala in da je zgolj prevajala besedilo, ki ga je dobila. Podobno trdijo tudi pri založbi.

Kdo govori resnico, je tako težko oceniti, dejstvo pa je, da je Buckinghamska palača že napovedala, da bo razmislila o "ustreznih pravnih postopkih" proti avtorju knjige in založbi.