Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Dokler obstaja strukturni rasizem, generacije mladih temnopoltih ljudi ne bodo začele življenja z enakimi možnostmi kot njihovi belopolti vrstniki. In dokler se bo to nadaljevalo, neizkoriščeni potencial ne bo mogel biti realiziran," sta opozorila zakonca za London Evening Standard.

Harry tako meni, da lahko Združeno kraljestvo postane boljše le, če bo storilo vse, da bi razumeli težave, s katerimi se srečujejo temnopolti. "Glede na to, da se nisem zavedal težav, ki jih sproža rasizem, tako v Združenem kraljestvu kot globalno, moram zdaj opozarjati na to." Podal je primer: "Veste, ko z otroki vstopite v trgovino in vidite le bele lutke, pomislite, zakaj ni črne? To je le eden v nizu primerov, s katerimi belopolti zanemarjamo težavo in se sploh ne postavimo v kožo drugih, ki to doživljajo in jih to prizadene."

Harry rasizma v preteklosti ni veliko komentiral. Povedal je, da položaj razume bolje, odkar pozna svojo ženo, ki prihaja iz mešane družine – Meghanina mati je temnopolta, oče pa belopolt. Že v osnovni šoli se je spoprijemala s številnimi zmerljivkami zaradi barve kože in je danes glasna zagovornica sprememb v svetu.

Dodala sta, da ne iščeta krivca in na nikogar ne kažeta s prstom, ampak želita, da se svet nauči, da se izobrazi in da takšne težave postanejo del preteklosti: "Zgodovine ne moremo spreminjati niti urejati preteklosti. Lahko pa vplivamo na svojo prihodnost, da bo ta vključujoča, enakopravna in barvita."

Po objavi članka je tiskovni predstavnik princa Harryja za BBC dejal: "Vojvoda verjame, da v Združenem kraljestvu obstaja strukturni rasizem, in mislim, da bi težko našli koga, ki se s tem ne strinja. Ne govori, da je Združeno kraljestvo samo strukturno rasistično ali da je Velika Britanija rasistična." Dodal je, da se je vojvoda skliceval na dele britanskih institucij.

Strokovni center za enakost ras Runnymede opisuje strukturni rasizem kot "splet okoliščin, ki so jih umetno ustvarjali skozi generacije, z evropskim kolonializmom, in ki ima belo raso za nadrejeno".