Vojvoda in vojvodinja Susseška sta se kraljevim obveznostim odpovedala prav zaradi želje po zasebnosti, zato britanski mediji zdaj, ko se je izkazalo, da bosta sodelovala pri snemanju resničnostne oddaje, besnijo nad, kot pravijo, njuno hinavščino. Foto: AP
Vojvoda in vojvodinja Susseška sta se kraljevim obveznostim odpovedala prav zaradi želje po zasebnosti, zato britanski mediji zdaj, ko se je izkazalo, da bosta sodelovala pri snemanju resničnostne oddaje, besnijo nad, kot pravijo, njuno hinavščino. Foto: AP

Nekdanja igralka in vnuk britanske kraljice Elizabete II. sta, kot je znano, pred kratkim podpisala 112 milijonov britanskih funtov vredno pogodbo z Netflixom. "Naš poudarek bo na ustvarjanju vsebin, ki informirajo, a hkrati dajejo upanje. Kot novopečenima staršema nama je pomembno tudi ustvarjanje navdihujočega družinskega programa," sta vojvoda in vojvodinja Susseška ob tem zapisala v izjavi za javnost.

Kaj natančno bo to obsegalo, kar nekaj časa ni bilo jasno, a britanski tabloidi so kmalu izbrskali, da Harryjeva babica nad vsebino pogodbe "zaradi komercialnih vidikov" ni navdušena in da jo bodo menda pregledali tudi pravniki Buckinghamske palače. Ko sta se zakonca odpovedala svojemu položaju znotraj kraljeve družine, sta namreč soglašala tudi z določbo, da se mora s kakršnimi koli komercialnimi dogovori strinjati tudi kraljeva palača, je pred dnevi poročal Daily Mirror.

Denar predčasno odplačala, da bi se izognila očitkom?

Manj kot en teden po podpisu pogodbe sta zakonca nepričakovano povrnila še ves preostali denar, ki je bil porabljen za prenovo njune britanske rezidence, Frogmore Cottage. Od aprila, ko sta izstopila iz ožje kraljeve družine, do septembra sta namreč plačevala najemnino za posestvo, ob tem pa po obrokih odplačevala tudi 2,8 milijona funtov za prenovo. A ravno podpis pogodbe naj bi ju spodbudil k poplačilu celotnega dolga, saj bi Britanci kaj hitro lahko skočili v zrak, če bi svoje ime prodajala v komercialne namene, ob tem pa "molzla davkoplačevalce", kot so se izrazili pri Mirrorju.

Zdaj pa je Meghan že tako nenaklonjene britanske tabloide dokončno razkačila informacija, da pogodba med drugim vključuje tudi dogovor o snemanju nekakšne resničnostne oddaje, v okviru katere bosta Meghan in Harry za tri mesece spustila kamere v svojo bližino. A tudi te (najverjetneje) ne bodo pokazale vsega, ampak le tisto, kar bosta zakonca Sussex odobrila, saj je namen oddaje predvsem "osvetliti projekte, s katerimi se ukvarjata, in problematike, ki so jima blizu". "Vse skupaj bo zelo okusno in kvalitetno," je za The Sun zatrdil neimenovani dobro obveščeni vir.

Njuna britanska rezidenca ostaja Frogmore Cottage, za katero plačujeta najemnino. Foto: EPA
Njuna britanska rezidenca ostaja Frogmore Cottage, za katero plačujeta najemnino. Foto: EPA

Bosta kameram dovolila tudi v svoj dom?

"Pretežen del dokumentarne serije se bo osredotočal na njuno človekoljubno delo in ne na to, kaj se dogaja za zaprtimi vrati njunega domovanja," je ob tem še dodal vir. Tako v resnici ni jasno, ali bosta Harry in Meghan kameram dovolila tudi za zidove svoje skoraj 15 milijonov dolarjev vredne vile v Montecitu (Kalifornija) ali pa se bodo gledalci morali zadovoljiti s tem, da bodo "videli Meghan takšno, kakršna je v resnici".

Kot še poroča The Sun, sta imela Susseška med dogovarjanjem z Netflixom veliko "visokoletečih zamisli o produciranju epskih dokumentarnih serij o okoljskih težavah in revščini", a tudi Netflix je imel svoj cilj, zaslužiti čim več, pri čemer mu največjo gledanost prinašajo ravno serije, ki temeljijo na resničnih dogodkih ali ljudeh. Zato naj bi dosegli kompromis: resničnostna oddaja, s poudarkom na dobrodelnosti in projektih, ki so Susseškima blizu.

Meghan kot bralka spremnega besedila, Harry v dokumentarcu o paraolimpijskih igrah

Govorice, da se Harry in Meghan želita uveljaviti v Hollywoodu, so se pojavile že januarja, takoj zatem, ko sta svet šokirala s tem, da se umikata od kraljevih dolžnosti. Meghanina prva služba, odkar se je vrnila v svojo rodno deželo, je bilo branje spremnega besedila v Disneyjevi dokumentarni seriji Sloni (Elephants), ki govori o organizaciji Elephants Without Borders, ki varuje slone v Bocvani.

Še pred njunim izstopom iz ožje kraljeve družine je Harry leta 2019 oznanil sodelovanje z ameriško kraljico pogovornih oddaj Oprah Winfrey pri dokumentarni seriji o duševnem zdravju. Princ se bo pojavil tudi v Netflixovem dokumentarcu Rising Phoenix, ki bo govoril o paraolimpijskih igrah.