Pri maši v Westminstrski opatiji 9. marca sta bila oba zakonska para že povsem sprta. Foto: Reuters
Pri maši v Westminstrski opatiji 9. marca sta bila oba zakonska para že povsem sprta. Foto: Reuters

Odlomek knjige Iskanje svobode avtorjev Omida Scobieja in Carolyn Durand je danes objavil časopis The Times.

Knjiga je nekakšen pregled romance britanskega princa in ameriške igralke, od prvih zmenkov do pritiskov nenehne pozornosti tabloidov in, nazadnje, do njune odločitve, da pretrgata vezi s kraljevo družino in se z danes 14-mesečnim sinom Archiejem preselita v Los Angeles.

Objavljeni odlomek se osredotoča na napetosti s kraljevo družino, ki so pripomogle k temu, da se je par odrekel vsem kraljevim dolžnostim in se preselil v ZDA. Kot je povedal eden izmed virov, ima Harry "občutek, da je bilo ogromno priložnosti, ko bi ju dvor in njegova družina lahko zaščitila, jima pomagala, se potegnila za njiju, pa se nikdar niso".

Par naj bi bil v ZDA precej srečnejši. Foto: AP
Par naj bi bil v ZDA precej srečnejši. Foto: AP

Knjiga razkriva tudi, da sta Meghan in Harry vedno čutila, da ju dvor ceni manj kot Harryjevega brata Williama in njegovo ženo Kate ter jim namenja "manj pomembne" zadolžitve.

Brata praktično ne govorita več

Odnos med obema zakonskima paroma naj bi se v manj kot dveh letih poslabšal tako močno, da do marca letos para praktično nista več govorila drug z drugim.

Ko sta se para po dveh mesecih 9. marca prvič videla pri tradicionalni maši za britansko skupnost narodov v Westminstrski opatiji, je četverica komajda vljudnostno spregovorila.

"Meghan in Harry sta imela že od poroke dalje rada nadzor nad svojo znamko," piše knjiga. "Ko so jima dejali, da morata delovati pod Buckinghamsko palačo, sta bila močno razočarana. In bolj ko sta postajala priljubljena v javnosti, bolj nista mogla razumeti, zakaj palača ne skrbi bolj zanju in za njune interese. Bila sta velik magnet kraljeve družine."

Avtorja knjige pišeta, kako se je tako med parom in preostalo družino vse bolj vzpostavljalo nekakšno ozračje zagrenjenosti in zamer. Harryju in Meghan se je zdelo, da njunih pritožb nihče ne jemlje resno, hkrati pa sta bila prepričana, da nekdo znotraj dvora izdaja podatke tabloidom.

Nazadnje sta zaupala le še peščici ljudi na dvoru, medtem ko neki frustriran član osebja palače tabor zakoncev Sussex opiše kot "škripajoče peto kolo" dvora.